piątek, 16 sierpnia 2013

Sałatka bułgarska z chili









3 kg ogórków dużych
2 cebule średnie
2/3  szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
5 liści laurowych
2 papryczki chili
20 ziaren pieprzu czarnego
15 ziaren ziele angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 pęczek zielonego koperku

Ogórki myje, strugam i ścieram na tarce plastry. Cebule obieram i kroję nożem w piórka. Dodaję ocet, sól, cukier , liście laurowe, ziele angielskie, papryczki chili pokrojone bez pestek, gorczyce, pokrojony koperek. Całość mieszam i odstawiam na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień wkładam do słoików i gotuję je 15 minut w garnku wypłonionym wodą do połowy słoików.


5 komentarzy:

  1. Zimą jak znalazł będzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ogórkowe sałatki:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super i zazdroszczę ogóreczków, u mnie w tym roku ich brak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza u mnie też bieda w porównaniu z zeszłym rokiem. Dostałam od sąsiada ogóry duże i dlatego zrobiłam :-)

      Usuń
  4. zimą chętnie sięgamy po takie sałatki do obiadu :) moja mama się w takich sałatkach specjalizuje :)

    OdpowiedzUsuń