Gofry osobiście kojarzą mi się z latem i wakacjami. Zrobiłam gofry z dodatkiem migdałów, malin i jogurtu. Mogą być na śniadanie, deser jak kto lubi.
gofry:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
50 ml oleju rzepakowego
pozostałe:
150 g jogurtu greckiego
200 g malin
Migdał przekładam do kielicha miksującego i rozdrabniam blenderem na mąkę. Dodaję mąkę pszenną, żółtko, sól, cukier, olej rzepakowy, mleko. Całość miksuję żeby nie było grudek. Biało ubijam na sztywno i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam po łyżce ciasta na jednego gofra. Piekę około 5 minut. Zależy to od mocy urządzenia.
Sześć malin rozgniatam i przecieram przez sitko. Sok wlewam do miseczki. Dodaję jogurt. Gofry podaję z malinami i sosem jogurtowym.