czwartek, 31 marca 2016

Zielona sałatka


Zielona sałatka która zwiastuję wiosnę. Lekka, zdrowa powstała z tego co miałam w lodówce. Idealna na poświąteczny posiłek.  A że lubię bardzo zielone warzywa wyszła sałatka zielono mi.









1/2 brokuła
2 garście rukoli
1 cukinia mała
10 oliwek zielonych
4 pomidory koktajlowe
1 szklanka makaronu penne
100 g łososia sałatkowego
5 gałązek natki pietruszki
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
olej


Brokuły gotuję aldente w osolone wodzie. Tak samo gotuję makaron.Cukinię kroję na plastry i przesmażam na oleju na patelni grillowej. Rukole myję i połowę większą układam na talerzu. Dodaję makaron, plastry cukinii, oliwki, kawałki łososia, połówki pomidorków. Resztę rukoli, i pokrojoną natkę pietruszki przekładam do pojemnika wysokiego i z jedną łyżką jogurtu miksuję blenderem na sos. Dodaję resztę jogurtu sól, pieprz i mieszam dokładnie. Nie dodaję od razu całego jogurtu do miksowania bo sos będzie za rzadki. Sosem polewam sałatkę przed podaniem.

wtorek, 29 marca 2016

Jogurtowy kurczak z batatami


Obiad który powstał w piekarniku pieczony jednocześnie kurczak i warzywa. Jest prosty i łatwy do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać o zamarynowaniu kurczaka. Mięso jest soczyste.


















kurczak marynata:
3 udka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka kurkumy pełna
sól, pieprz
skórka z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu winnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 gałązki natki pietruszki
6 goździków

warzywa:
1 batat
3 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy greckiej
4 łyżki oliwy


Udka z kurczaka kroję na pół, przekładam do miski ze skrzydełkami, dodaję pokrojoną drobno cebulę, czosnek sprasowany, sól, pieprz, kurkumę , jogurt, startą skórkę z cytryny, ocet winny, sok z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki, goździki zmiażdżone w moździerzu. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień przekładam kurczaka do naczynia do zapiekania, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika temp 180 na 45 minut.

Batata obieram i kroję w paski, ziemniaki obieram i kroję na cząstki. Przekładam do miski, polewam oliwą, solę, pieprzę, posypuję przyprawą grecką i mieszam dokładnie. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika i piekę z kurczakiem jeszcze 20 minut. Kurczaka piekłam w sumie około godzinę.

sobota, 26 marca 2016

Zielone jajka z groszkiem


Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim smacznego jajka, miłych spotkań przy świątecznym stole, pogody ducha, słońca w sercu i za oknem. Niech ten czas pozwoli nam radować się z każdej chwili spędzonej z najbliższymi.

Zielone  jajka która zwiastują święta i wiosnę. Są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Rodzina będzie zadowolona i będą zajadać ze smakiem.

















5 jajek
1 szklanka mrożonego groszku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
5 gałązek natki pietruszki
5 dkg łososia wędzonego
3 pomidorki koktajlowe
4 liście sałaty
1/2 papryczki chili
pieprz czerwony ziarna
1 łyżka sosu winaigrette

Groszek gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wyjmuję żółtka, przekładam połowę ich do pojemnika wysokiego, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, groszek, oliwę. Miksuje blenderem i doprawiam solą, pieprzem. Farsz  przekładam do szprycy i napełniam nim połówki jajek.Dekoruję łososiem i pieprzem czerwonym. Sałatę układam na talerzu, dodaję pozostałe żółtka na które wyciskam też zielony farsz, układam pomidorki koktajlowe, papryczkę chili.Polewam sosem, układam jajka.

czwartek, 24 marca 2016

Żur sandomierski


Żurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole.
















przepis na chleb: sztuk1

250 g mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
130 ml wody letniej

przepis na żur:

1/2 litra bulionu drobiowego
1 garść suszonych grzybów
2 białe kiełbasy
10 dkg boczku wędzonego
10 dkg szynki surowej wędzonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
250 ml zakwasu na żurek
natka pietruszki
1/2 szklanki śmietany 30 %
3 jajka ugotowane na twardo
olej

Chleb:
Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę wody letniej, olej i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dobrze wyrobione, i nie za rzadkie bo chlebek piekłam bez formy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką. Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę.


Żur:
Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju,

Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką.

wtorek, 22 marca 2016

Zupa chrzanowa


Zupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła.




















700 ml bulionu drobiowego
1 kiełbasa biała
15 dkg szynki wędzonej surowej
masło klarowane
3 łyżki chrzanu tartego
100 ml śmietany 30 %
1 cebula

3 ziemniaki
szczypior
3 jajka
sól
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
1/2 łyżeczki majeranku

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem.

niedziela, 20 marca 2016

Rolada z boczku z kiełbasą i jajkami



Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, kiełbasy białej i boczku to wszystko można połączyć w tej oto roladzie która na pewno zachwyci rodzinę i gości. Jest bardzo smaczna i soczysta.

























600 g boczku świeżego
5 jajek
1 kiełbasa biała
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
przyprawa do kurczaka
masło klarowane

Na rozgrzane masło wbijam jajka i smażę jajecznicę, doprawiam sola, pieprzem. Boczek kupiłam kawałek nie za duży, ale rozcięłam go bo był za gruby, a chciałam uzyskać jeden płat duży. Nawet jak po rozcięciu uzyskam y dwa płaty bo za mocno go natniemy to nic się nie stanie.. Całość potem i tak mocno zawiążemy nitką grubą. Odkroiłam skórę która okala boczek bo jest mi nie potrzebna  Boczek po nacięciu solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną, przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut aż przejdzie przyprawami.Układam na nim wystudzoną jajecznicę, i kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam do brytfanny i przesmażam z każdej strony. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu podlewam wodą i  sokami które mięso wytworzy.


piątek, 18 marca 2016

Jajka w gniazdach z rzeżuchą


Jajka w gniazdach z pomidora z rzeżuchą.Zwiastują wiosnę. Polecam bo są proste do zrobienia i bardzo dobre. Dzięki i nie tylko będą zachwycone.

















3 jajka
3 pomidory średnie
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy płaska
sól, pieprz
rzeżucha
papryka wędzona do posypania


Jajka gotuję  na twardo, obieram. Odcinam górną cześć jajka około 1/3 wysokości. Wyjmuję żółtka łyżeczką małą, i ucieram je z majonezem. Na końcu dodaję musztardę, sól, pieprz. Pomidory myję, odcinam górną cześć od ogonka i wydrążam miąższ. Do pomidorów wkładam białko jaj ugotowane. Za pomocą szprycy napełniam ich środek farszem z żółtek. Między pomidora i jajko wkładam rzeżuchę. Posypuję papryką. Podaję z sałatą

środa, 16 marca 2016

Tarta z żurkiem


Tarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-)
















 spód:

250 g maki pszennej typ 500
150 g masła
3 łyżki zimnej wody
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli

farsz:
250 g śmietany 18 % ukwaszonej
2 białka
2 jajka
3 łyżki żurku w proszku
pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku

dodatki
15 dkg boczku wędzonego
2 białe kiełbasy
3 jajka
natka pietruszki

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem.

Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół.
Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15 minut aż się zetnie. Posypuję natką pietruszki.


poniedziałek, 14 marca 2016

Deser ryżowy z wiśniami


Deser bez cukru zdrowy, mogą go jeść osoby z nietolerancją mleka.Polecam bo jest  bardzo dobry. Desery nie muszą być przesłodzone cukrem bo można go zastąpić miodem a owoce same w sobie też są słodkie.

















1/2 szklanki ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
1 mandarynka
1 laska wanilii
1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych
2 łyżki miodu
1/2 cytryny
1 banan
orzechy włoskie


Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut  pod koc ryż wtedy dojdzie. Wiśnie przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu. Puszczą one dużo soku który odlałam bo aż tyle go nie potrzebuję. Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje. Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek.Posypuje orzechami. Podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego.

sobota, 12 marca 2016

Bezy z orange curd


Domowe bezy są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Z pysznym kremem orange fajnie się komponują i smakują. Moi znajomi są nimi zachwyceni.














orange curd
2 pomarańcze duże
2 łyżki soku z cytryny
skórka z pomarańczy
80 g masła
70 g cukru
2 żółtka
1 jajko

Pomarańcze dokładnie myję w gorącej wodzie i szoruję szczoteczką. Ścieram skórkę pomarańczową, wyciskam sok. Do rondelka z grubym dnem przekładam masło i roztapiam. Jajko  i żółtko roztrzepuję razem z cukrem, dodaję sok i startą skórkę. Całość wlewam do rondelka i na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką gotuję aż krem zgęstnieje i wytworzą się wulkany. Studzę, przykrywam folią i wkładam do lodówki.

bezy:


4 białka wielkość M
220 g cukier kryształ
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Białka wyjmuje wcześniej dobrze jak będą miały temperaturę pokojową ale zimne też da się ubić. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje że bezy się nie ubiją. Dodajemy w odstępach cukier. Miksuję na najwyższych obrotach około 40 minut do momentu aż cukier rozpuści się, beza będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję sok  z cytryny, mąkę i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego i  nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Piekarnik rozgrzewam temp 120 stopni termoobieg. Wkładam dwie blaszki od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam  temp do 100 stopni termoobieg i piekę dalej 40 minut. Bezy powinny być z wierzchu suche, a w środku dojdę podczas suszenia.  Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i susze je dalej dwie godziny albo zastawiam na noc. Moje bezy są w środku lekko ciągnące. Jeżeli chcemy wysuszone całkiem trzymamy je dłużej 10 minut w piekarniku. Zbyt długie ich pieczenie powoduje że one potem się kruszą i łamią o czym się przekonałam.

czwartek, 10 marca 2016

Brokułowa zupa z orkiszem


Szybka, prosta i bardzo zdrowa zupa. Można rzecz zę zielona bo z zielonych warzyw brokuła, selera naciowego i pora. Dietetyczna i bardzo syta.












3 gałązki selera naciowego
1 por biała część
1/2 brokuła
2 marchewki
1 litr wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
natka pietruszki
4 łyżki kaszy orkiszowej
masło klarowane

Warzywa wszystkie myję dokładnie, marchewkę obieram. Por i seler kroję drobno i przesmażam chwile na maśle, dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Marchewkę kroję w kostkę i dodaję do warzyw przesmażam jeszcze dwie minuty i zalewam bulionem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę.Gotuję na wolnym ogniu waż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję różyczki brokuła i gotuję jeszcze pięć minut. Doprawiam sola, pieprzem, posypuję natką pietruszki.