biszkopt:
6 jajek wielkość M
1/2 szklanki cukru
2 kisiele zielone jabłko / 60g/
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnik
mango curd:
500 ml pulpy z mango/ 2 duże mango/
2 łyżki masła
1 pomarańcza
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki śmietany kremówki
4 łyżki cukru
śmietana:
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
400 ml śmietany kremówki
poncz:
1 cytryna
100 ml wina białego
50 ml wody
pozostałe:
kulki kokosowe
zielony barwnik
kawałek mango
50 g czekolady białej
lukier biały
ciastka kruche:
100 g mąki pszennej
40 g masła
1 jajko małe
szczypta soli
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąki, kisiel, proszek do pieczenia przesiewam i dodaję w trzech porcjach do jajek. Mieszam delikatnie drewnianą łyżką od spodu, dodaję kilka kropli barwnika. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę z piekarnika do góry dnem. Wtedy biszkopt wystygnie i wyrówna się. Jak będzie zimny dopiero wyjmuje z formy.
Ciastka:
Składniki ciastek przekładam do miski i krótko zagniatam rękoma. Ciasto wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto się klei dodaję mąke. Za pomocą foremek motylki, i jajko wycinam kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i piekę ciasta około 10 minut. To zależy od ich grubości.
Mango curd:
Do garnka wlewam pulpę mango, śmietanę. W soku z pomarańczy rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Dodaję do pulpy, mieszam i lekko podgrzewam. Jajka ubijam z cukrem. Dodaje do mango i dalej podgrzewam aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć. Na końcu dodaję masło. Odstawiam do przestygnięcia, wtedy jeszcze zgęstnieje.
Śmietana:
Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem.
Poncz:
W szklance mieszam sok z cytryny, wino i wodę przegotowaną.
Wykonanie:
Biszkopt, curd, ciastka robię dzień wcześniej. Na drugi dzień kroję biszkopt na trzy blaty. Curd dziele na trzy porcje. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję curdem, potem 1/3 śmietany, na to drugi blat który nasączam, potem curd, i śmietana. Ostatni blat lekko nasączam. Do trzeciej części śmietany dodaję barwnik zielony i mieszam. Kremem smaruje bok i górę tortu. Ciastka lukruję. Na boku tortu w miejsce dziurki ciastka przyklejam curd, a potem ciastko. Tort dekoruję rozpuszczoną czekoladą białą w kąpieli wodnej. Za pomocą czekolady przyklejam także motylki do patyczków. Tort dekoruję kulkami mango i kokosowymi.