wtorek, 30 marca 2021

Babka drożdżowa panterka

 

 




 

składniki:

500 g mąki pszennej typ 500

2 dkg drożdży

szczypta soli

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki kakao

250 ml mleka

4 żółtka

100 ml oleju rzepakowego

skórka pomarańczowa

 

kruszonka:

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

2 łyżki oleju  

 

Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki, dodaję 50 ml mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce aż wyrośnie. 

Żółtka ubijam z cukrem i skórką pomarańczową/ moja była drobno tarta/. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajka ubite, sól, mleko ale nie całe. Zostawiam około 50 ml. Na końcu dodaję olej i wyrabiam ciasto robotem. Ciasto ma być elastyczne, ładnie wyrobione. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć odkładam. Drugą część dzielę jeszcze na dwie kolejne części. Do jednej części dodaję jedną łyżeczką kakao, do drugiej części dwie łyżeczki kakao. Ciasta wyrabiam osobno w rękach albo w robocie. Będzie trzeba dolać odrobinę mleka do ciast bo po dodaniu kakao ciasto zrobi się mało elastyczne. 

Ciasto białe, jasne kakaowe, ciemne kakaowe odkładam do jednej miski na 90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką.

Po wyrośnięciu ciasta wykładam na stolnicę i zagniatam każde osobno.

Białe ciasto dzielę na sześć części, to samo robię z kakaowym jasnym i ciemnym. 

Z kawałków jasnego ciasta kakaowego formuję wałki o długości foremki u mnie 30 cm. Powstaje sześć wałków. 

Kawałki ciasta ciemne kakao rozwałkowuję na prostokąty, o długości 30 cm i szerokości około 5 cm. Powstanie sześć prostokątów. W każdy zawijam wałek ciasta jasne kakao. 

Białe kawałki ciasta też rozwałkowuję na prostokąty o długości 30 cm i szerokości 5-7 cm. Zawijam w nie wałki kakaowe. W ten sposób powstanie nam sześć wałeczków ciasta już gotowego.

Każdy z tych wałków rozciągam w dłoniach, wałkuję delikatnie. Chodzi o to żeby wałek rozciągnąć na długość około 60 cm. Wtedy z jednego wałka powstaną nam dwa. Bo przetniemy go na pół. Czyli z sześciu wałeczków zrobimy 12. 

Formę o wymiarach 33-35 cm długa wykładam papierem do pieczenia. Układam wałki w rzędach, u mnie 4,5,3. To zależy od szerokości formy po ile ułożycie w rzędzie. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywam ściereczką.

Kruszonka:

Mąkę mieszam z olejem, palcami zagniatam, na końcu dodaję cukier i łącze. Kruszonkę wykładam na babkę.

Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, zmniejszam na 180 stopni i piekę 40 minut. Potem zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Przykrywam papierem jeżeli widzę że ciasto za bardzo przypala się. Babka musi być pieczona około godzinę.


niedziela, 28 marca 2021

Porzeczkowa pianka z mango

 Lekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko. 

 


 





 


 

biszkopt:

2 jajka wielkość M

1/3 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

3 łyżki mąki pszennej tortowej

mus porzeczkowy:

450 g czarnej porzeczki mrożonej

250 ml śmietanki kremówki 36 %

1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne

krem mango:

150 g musu mango

250 g śmietanki kremówki 36 %

1 galaretka pomarańczowa

mus mango:

300 g musu mango

1 galaretka pomarańczowa

przełożenie:

100 g czekolady gorzkiej

mus mango: pulpa mango gotowa z puszki/ można użyć świeże owoce mango i zmiksować na mus.

 

Biszkopt:

 Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.Zanim wyjmę biszkopt z piekarnika układam na ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku aż się rozpuszczą. Potem rozsmarowuję czekoladę na całości.

 

Mus porzeczkowy:

Porzeczki rozmrażam. Przekładam do pojemnika wysokiego, wlewam śmietanę i miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Lekko przestudzoną wlewam do musu porzeczkowego. Wylewam go na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki.

 

Krem mango:

Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mus mango. Galaretkę rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Jak lekko przestygnie wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wylewam na mus porzeczkowy. Wstawiam do lodówki.

 

Mus mango:

Mus mango wlewam do garnka i zagotowuję. Wsypuję galaretkę i chwilę na ogniu mieszam. Odstawiam i mieszam aż się rozpuści. Przestygnięty mus wylewam na krem mango. Ciasto wstawiam na noc do lodówki.

 


piątek, 26 marca 2021

Zielone jajka z pastą

Zielone jajka z ostrą pastą. Rukola jest ostra sama w sobie dlatego pasta ma dość ostry smak. Polecam na wielkanocnym stole i nie tylko. Wiosennie i zdrowo.









6 jaj

1 garść rukoli

1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego

sól, pieprz

30 ml oleju z suszonych pomidorów albo oliwy z oliwek

1 kawałek papryczki chili

1/2 awokado

 

Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie, studzę i obieram. Jaja kroję na pół i wydrążam żółtka. Groszek przekładam na patelnię, wlewam 50 ml wody i gotuję chwilę aż będzie miękki. Łyżkę groszku odkładam do dekoracji. Rukolę, groszek, awokado, oliwę, żółtka/ jedno zostawiam do dekoracji/ przekładam do pojemnika i miksuję za pomocą blendera na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Jajka nadziewam  pastą. Dekoruję żółtkiem pokruszonym, chili, groszkiem. Układam je na rukoli.


wtorek, 23 marca 2021

Wiosenna z kiełkami

 Wiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.

 


 






50 g roszponki

3 jajka

1 awokado

1/2 cytryny

1 garść kiełków mix

1/2 papryki czerwonej

70 g kiełbasy żywieckiej

1 kawałek sera feta

sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu winnego

2 łyżki wody

sól,czosnek granulowany

1/2 łyżeczki musztardy

szczypta bazylii, koperku suszonego 

Składanki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż zrobi się gęsty.

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję je pastą. Plastry kiełbasy zwijam w rulon i robię kwiatki. Dodaję do sałatki. Paprykę kroję w kostkę, układam kiełki, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem.



 

czwartek, 18 marca 2021

Jogurtowe ptysie z kiełkami

 Ptysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie.

 


 


 


 

 



ptysie:

1 szklanka mąki pszennej

125 ml jogurtu naturalnego

125 ml wody

50 g masła

3 jajka

1/3 łyżeczki soli

farsz:

jogurt naturalny

10 oliwek zielonych

1/2 papryki czerwonej

1 garść kiełków

1 garść roszponki

1/2 awokado

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

10 pomidorków koktajlowych 


Ptysie:

Do garnka wlewam wodę,dodaję jogurt, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 20 minut.

 

Awokado z cytryną rozgniatam widelcem, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Ptysie zimne przekrawam nożem. Układam roszponkę,łyżkę jogurtu, pastę z awokado, dodaję oliwkę, paprykę, pomidora, kiełki. Przykrywam górą ptysia.

poniedziałek, 15 marca 2021

Kokosowa zupa curry z paluchami


Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy 30 minut. Jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Zupę zrobiłam z tego co miałam w lodówce. Bo zaletą jej jest to że można ją modyfikować w zależności od tego co mamy. Pogoda nas nie rozpieszcza więc ta zupa jest idealna na pochmurne zimne dni. Jest to zupa samo zdrowie i robię ją też na wynos do pracy na lunch. Paluchy cebulowe idealnie do niej pasują. Są tak chrupiące i aromatyczne że zupa jeszcze bardziej zyskuje na smaku. 

 

 


 




 

 

1 cebula

1 papryka czerwona

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 kawałek korzenia selera

20 dkg pieczarek

1/2 papryczki chili

1 cukinia

olej rzepakowy

sól, pieprz

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

2 łyżki pasty curry

300 ml mleczka kokosowego

paluchy cebulowe

 

Warzywa obieram. Seler, korzeń pietruszki, paprykę kroję w kostkę. Marchewkę, cukinię, pieczarki w plastry. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam pokrojoną cebule i drobno. Dodaję wszystkie warzywa za wyjątkiem cukinii i chwil e przesmażam. Wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Na końcu dodaję cukinię i gotuję jeszcze dwie minuty. Dodaję pastę curry, paprykę wędzoną, mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem, chili. Chwilę gotuję. Zupę podaję z paluchami cebulowymi.


środa, 10 marca 2021

Zupa z mango batatów i owoców morza

 Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z owocami morza. Uwielbiam tajskie smaki. Kryją w sobie bogactwo aromatów. Zupę robi się bardzo szybko.

 




 

1 mango dojrzałe

2 bataty

1 cebula

1 por biała część

125 ml wina białego

1 marchewka

kawałek imbiru

sól, pieprz

papryczka chili

200 g owoców morza

100 g makaronu Ramen

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

olej kokosowy

 

Cebulę, por, czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojoną marchewkę, batata, starty imbir. Wlewam około litra wody albo więcej. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję mango pokrojone. Kawałek owocu zostawiam do dekoracji. Gotuję jeszcze pięć minut. Wlewam sos sojowy. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, chili. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Owoce morza odmrażam. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z makaronem, owocami morza, kawałkiem mango, natką pietruszki i chili.


poniedziałek, 8 marca 2021

Kruchy torcik od serca

 Tort z którym każdy sobie poradzi. Tak naprawdę to jest kruche ciasto przełożone serkiem ze śmietaną. Dodatkowo użyłam pysznego kremu krówkowego który kupuje w markecie. Dekoracja według uznania.

 

 








 

ciasto kruche:

200 g mąki pszennej

50 g migdałów zmielonych

1 jajko

50 g cukru pudru

125 g masła zimnego

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego

 

przełożenie:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 36 %

1 łyżka cukru pudru 

ziarna z laski wanilii

 

dekoracje:

praliny czekoladowe

70 g kremu krówkowego

ciastka kruche

kwiatki

galaretki malinowe serca

kakao do posypania 


ciasto kruche:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone masło, sól, cukier, jajko, migdały zmielone. Ciasto zagniatam malakserem. Formuję kulkę i wstawiam do lodówki na godzinę. Dzielę na dwie części. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia, przez drugi arkusz papieru. Wcześniej odrysowałam na bristolu kształt serca. Moje serce ma wymiary 28 cm na 25 cm.W środku wycięłam drugie mniejsze serce. Tak przygotowany szablon przykładam na rozwałkowane ciasto i za pomocą noża wycinam kształt serc. To samo robię z druga kulką ciasta. Wałkujcie ciasto na papierze żeby potem można było przenieść na blaszkę. Z reszty ciasta wycinam małe ciasteczka w kształcie serca. 

Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam najpierw jedną blaszkę i piekę około 12 minut. Potem wstawiam drugą blaszkę. Obserwuje czy ciasto ładnie się rumieni. Jak za mocno zmniejszam temp.  

Przełożenie:

Schłodzoną śmietanę i serek, cukier, ziarna wanilii przekładam do miski. Ubijam na sztywno. 

Na upieczony kruchy blat wyciskam krem za pomocą szprycy. Łyżeczką polewam krem krówkowy. Przykładam drugi blat i dekoruję reszta kremu śmietankowego i krówkowego. Dekoruję pralinami, galaretkami malinowymi, ciastkami, posypuję kakao. 

Galaretki malinowe:

200 g malin mrożonych podgrzewam w rondelku, dolewam 50 ml wody. Przecedzam przez sitko. Żelatynę dwie łyżeczki płaskie zalewam łyżka zimnej wody, a potem dodaję gorący mus malinowy i rozpuszczam. Użyłam foremki sylikonowej z serduszkami. Wylewam do niej mus i wstawiam do lodówki na noc.

piątek, 5 marca 2021

Ogórkowa od serca

  Domowa ogórkowa zrobiona od serca bo ugotowana na drobiowych serduszkach. Uwielbiam tę zupę. Odkąd zaczęłam podsmażać warzywa jej smak stał się jeszcze lepszy. Podaję ją z kiełkami bo witamin nigdy za wiele.

 


 



1 por biała część

1 kawałek korzenia selera

2 marchewki

3 ziemniaki

50 dkg ogórków kiszonych

1 korzeń pietruszki

40 dkg serc drobiowych

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

sól, pieprz czerwony

100 m śmietany do zupy

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

masło klarowane

kiełki mix


Wszystkie warzywa obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w talarki. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej. 

Na głębokiej patelni przesmażam na maśle por, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej przesmażam chwilę. Do garnka wlewam wodę zimną około 3-4 litra, dodaję ziele, liść laurowy serca i gotuję 30 minut. Po tym czasie dodaję warzywa, wsypuję kaszę i gotuję kolejne 20 minut. Ogórki przesmażam na patelni na maśle. Dodaje je do zupy na końcu. Gotuję zupę kolejne 10 minut. Na końcu wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z kiełkami

 

 

środa, 3 marca 2021

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

 

  Taką sałatkę możecie zrobić jak wam zostanie ryż z obiadu ale nie tylko. Tak naprawdę 30 minut przygotowania i mamy lekką i smaczną przekąskę. Wykorzystałam groszek mrożony bo wolę go od konserwowego.

 

 


 

 


 


 


1/2 szklanki ryżu

1 papryka czerwona

120 g tuńczyka w puszcze w zalewie własnej

1/2 szklanki groszku mrożonego

6 pomidorów suszonych

1 garść rukoli

1 cebula czerwona

sól, pieprz czerwony

oliwa z pomidorów suszonych

 

Ryż płuczę na sitku, przekładam do garnka, wlewam łyżkę oliwy, szklankę wody. Gotuję do miękkości i studzę. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku. Paprykę kroję w kostkę, cebule drobno. Ryż przekładam do miski, dodaję tuńczyka, paprykę, cebule, pokrojone pomidory. Rukolę też kroję. Groszek gotuję w niewielkiej ilości wody aż będzie miękki. Dodaję do miski. Wlewam z cztery łyżki oliwy z pomidorów suszonych. Ma ona fajny smak. Doprawiam solą, pieprzem i mieszam.

 

poniedziałek, 1 marca 2021

Fasolowa z batatem i pomidorami

 Co powiecie na szybką zupę fasolową. Zrobiłam ją z fasoli nieugotowany i zamrożonej. Dodałam batata, po prostu go uwielbiam. Zupa jest lekka bo na piersi z kurczaka. Syta, rozgrzewająca.

 




 

2 bataty

2 marchewki

1 kawałek korzenia selera

por biała część

1 cebula

1 pierś z kurczaka

40 dkg ugotowanej fasoli

1 papryka czerwona

400 ml pomidorów z puszki

sól, pieprz kolorowy

1 łyżeczka papryki wędzonej

papryczka chili

natka pietruszki

olej rzepakowy

1/2 łyżeczki kurkumy

Do zupy wykorzystałam fasole którą ugotowałam kiedyś i zamroziłam. Zaoszczędziło mi to czas przygotowania zupy. Warzywa obieram. Batata, paprykę, seler kroję w kostkę. Por i cebulę kroję drobno. Marchew kroję w talarki. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oliwy, papryczkę chili, paprykę wędzoną, kurkumę, sól, pieprz. Mieszam i odstawiam na 30 minut. W garnku na oleju przesmażam cebule i por, dodaję resztę warzyw bez fasoli. Wlewam około 2 litry wody. Gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Pierś z kurczaka przesmażyłam na patelni, dodaję do zupy pod koniec gotowania, fasole też. Pomidory też przesmażam na patelni. Wlewam do zupy. Doprawiam według uznania. Podaję z natką.