czwartek, 27 grudnia 2012

Szwedzkie pierniczki




 
 

Składniki:
150 ml syropu klonowego
110 g masła
100 g cukru trzcinowego cukier  królewski
374 g mąki
1.2 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka mielonych Gożdzików
¼ łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
lukier
Cukier puder w młynku królewski
1 białko
 
 
W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło , cukier trzcinowy, i mieszamy. 
Podgrzewamy do czasu aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia na pól godziny. 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy korzenne,
 dodajemy przestudzony z rondelka syrop klonowy i jajko. 
Zagniatamy mikserem. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h albo całą noc. 
Ciasto wałkujemy małymi porcjami cienko i podsypujemy mąką. 
Wykrwawmy dowolne kształty foremkami. Na blaszce wysmarowanej układam pierniki i
 wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 175 stopni na około 8 minut. 
 
Lukier : ubijam białko mikserem na sztywną pianę i dodaje 
cukier około 2 szklanki cukru pudru królewskiego. Zależy ile mamy pierników. 
Pierniki lukrujemy według uznania. 
Kilka sztuk polukrowałam dodatkowo czekoladą.
Pierniczki można wieszać na choinkę, wtedy robimy dziurki przed pieczeniem
Smacznego J

piątek, 21 grudnia 2012

Naleśniki w kieszonkach nadziewane sałatką





160 g mąki
 1 jajko
 ¾ szklanki mleka
¾ szklanki wody gazowanej
szczypta soli
olej do smażenia
1 puszka na raz kukurydzy z fasolą czerwoną
1 puszka kiełków fasoli
1 łyżeczka kurkumy
1/3  pierś z kurczaka
10 dkg kurek
10 Oliwek czarnych
5 pomidorków koktajlowych żółtych
Sos pomidorowy
Por paski
Pieprz
Sól


Ciasto na naleśniki blenderuje: mąkę, jajko, wodę, mleko, szczypta soli, dodaje kurkume. Naleśniki smażę na oleju wielkopolskim. Pierś z kurczaka sole, pieprze i smażę. Kroje ją na kawałki. Przesmażam kurki i dodaje do piersi razem z kukurydzą i kiełkami fasoli. Całość doprawiam sola, pieprzem, i napełniam naleśniki tworząc z nich kieszonki. Które zawiązuję kawałkiem pora. Podaje z sosem pomidorowym. Talerz dekoruje Smacznego

Jabłka zapiekane z wątróbką, żurawiną i serem lazur



 

  • 20 dkg wątróbki z kurczaka
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • pieprz
  • 5 dkg ser lazur
  • 1 sztuka pomidorki koktajlowe
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 gałazka oreagno
  • 3 jabłka

  • Jabłka myjemy, odcinamy kapelusze. Wydrążamy środek. Skrapiamy sokiem z cytryny żeby nam nie ściemniały .Pieczemy około 20 minut temp 200 stopni. Cebule kroimy na piórka przesmażymy razem z wątróbką. Na końcu solimy, pieprzymy. Dodajemy żurawinę i ser lazur. Upieczone jabłka napełniamy farszem i wkładamy na chwile do piekarnika żeby ser się rozpuścił. Talerz dekorujemy listkami z jabłka i róża z pomidorka  

 

wtorek, 11 grudnia 2012

Torcik z polenty nadziewanej suszonymi pomidorami


Uwielbiam polentę i postanowiłam zrobić
ją w papirusie. Strzał w dziesiątkę. 
Jedna rada nie solimy polenty bo
papirus jest słony, i robimy 2 cm krążki. 
To samo z bakłażanem.
Torcik wyszedł rewelacyjny. 
 
 
 



 
 
150 gram kaszki kukurydzianej
600 ml wody 
2 łyżki startego parmezanu
Bazylia świeża
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka masła
2 plastry bakłażana /2 cm grube/
1 kulka mozzarelli
6 pomidorków koktajlowych czerwonych
5 oliwek czarnych
1 opakowanie papirus Winiary
 
Zagotowujemy wodę i wsypujemy kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając.
Jak kaszka zgęstnieje, dodajemy parmezan, masło, pokrojone pomidory
 suszone, i bazylię garść.Mieszamy i wlewamy do naczynia. 
Ja wykorzystałam butelkę plastykową przecięłam ją i zrobiłam 2 krążki
 które zalałam polentą.Jak ostygnie nasza kaszka, wkładamy ją do papirusa 
razem z bakłażanem i smażymy na wolnym ogniu. 
Po usmażeniu robimy tort, polenta, na to bakłażan, mozzarella, i pomidorki 
koktajlowe, listki Bazyli, i oliwki.
 Z 3 sztuk pomidorków zrobiłam róże do dekoracji. Smacznego
 
 
 

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Grillowany Łosoś pod kołderką z boczku z cukini








Składniki
1 kawałek  łososia
Sól
Pieprz
cebula
Cytryna
Pomidorki koktajlowe 10 sztuk
Koperek zielony
Oliwa z oliwek
1 cukinia
Bazylia anyżowa świeża listki
Kwiatki bratków 7 sztuk
4 plasterki boczku

Rozpalamy grilla i w tym czasie marynujemy łososia
Łososia zamarynować w marynacie 2 łyżki oliwy z oliwek, cebula pokrojona, pieprz, sól, cytryna, koperek. Cukinię myjemy i kroimy w talarki. Łososia grillujemy około 10 minut. Cukinie grillujemy około 2 minut. Boczek grillujemy około 2 minut. Na talerz wykładamy boczek, na to łosoś. Na około plastry cukinii zgrillowane i na nie przekrojone połowi pomidorków koktajlowych. Cytrynę kroimy w plastry i układamy na cukinii. Talerz dekorujemy listkami Bazyli i bratkami

Grillowane tofu, gruszka i cukinia w sałatce fantazja





1 cukinia
1 opakowanie tofu
1 gruszka
7 pomidorków koktajlowych
5 truskawek
Kilka liści Salaty masłowej
Bazylia świeża
Koperek świeży
Oliwa z oliwy
Bazylia suszona
Oreagno suszone
Sól
Pieprz
Przyrządzamy marynatę do tofu / oliwa z oliwek 3 łyżki, sól, pieprz, oregano, bazylia suszona/ W czasie rozpalania grilla tofu się marynuje. Gruszkę kroimy na 4 ćwiartki i grillujemy 5 minut, cukinie kroimy na plastry i grillujemy 3 minuty, tofu grillujemy 5-10 minut. Sałatę myjemy, szczępimy, układamy na niej pomidorki koktajlowe i truskawki, na to pokrojone tofu i cukinie. Sos oliwa z oliwek 2 łyżki , i 2 łyżki wody, sól, pieprz, koperek świeży, bazylia. Całość mieszamy i polewamy sałatkę