Obiad który powstał w 20 minut a zniknął z patelni jeszcze szybciej. Delikatne polędwiczki dusiłam w bulionie warzywnym Krakus dzięki czemu mają fajny wyczuwalny smak warzyw. Sos zrobiłam z suszonymi pomidorami domowymi i pestkami dyni. Wyszło pyszne połączenie. Obowiązkowo musi być podany z pietruszką. "Obiad na kołach" można by rzec :-)
1 polędwica wieprzowa 330 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 pomidorów suszonych
garść pestek dyni
1 szklanka bulionu warzywnego Krakus
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 szklanka wody
pieprz czerwony, czarny
przyprawa włoska
natka pietruszki
20 dkg makaronu koła
olej rzepakowy
Polędwicę oczyszczam z błon, kroję na plastry 2 cm, rozbijam dłonią, posypuję pieprzem, przyprawą włoską, nie solę bo bulion jest już słony. Na patelni prażę pestki dyni i wykładam na talerz. Wlewam olej, i smażę pokrojoną cebulę i czosnek. Wstawiam w tym czasie wodę na makaron i gotuję go aldente. Do cebuli dodaję polędwiczki i przesmażam z dwóch stron po około minucie, wlewam bulion warzywny, wodę i dusze dalej około siedem minut aż płyn zredukuje się. Na końcu wlewam śmietanę i jeszcze chwilę gotuję. Sos zrobi się gęsty jak chwilę postoi także nie zagęszczam go niczym. Na końcu dodaję pokrojone suszone pomidory, posypuje natką, pestkami dyni i pieprzem czerwonym. Podaję z makaronem.