środa, 23 czerwca 2021

Cevapici z pitą i warzywami

  Dużo warzyw które uwielbiam, pita która jest bardzo łatwa do zrobienia i pyszne cevapici z papryką. Kuchnia bałkańska zaprasza.

 


 

 


 


 



 

pita składniki:

300 g mąki pszennej typ 650

200 ml wody letniej

1/2 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

2 łyżki oleju

1 łyżeczka suszonych pomidorów

30 g drożdży


cevapici:

50 dkg wołowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki bułki tartej

1/2 papryki czerwonej

1 jajko

tymianek, papryka wędzona i ostra

sól, pieprz

 

pozostałe:

1/2 pęczka szparagów

1 papryka czerwona

1 bakłażan

1 kalarepa

1 awokado

1 cukinia

1 cebula czerwona

sól, pieprz, zioła, olej rzepakowy

ajwar, sos czosnkowy

ser bałkański

1 gałązka pomidorków koktajlowych

1 garść rukoli

1 awokado

przyprawa do grilla

 

Pita: 

Do miski przekładam drożdże, doję dwie łyżki mąki , wody letniej 50 ml. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, zioła, suszone pomidory, resztę wody letniej, olej. Ciasto wyrabiam robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagniatam na stolnicy, dzielę na cztery części. Formuję płaskie placki. Odstawiam na desce do wyrośnięcia, pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smaruję pity z dwóch stron olejem. Grilla rozgrzewam, układam placki i grilluję z każdej strony po około 4 minuty.

 Cevapici:

Mięso, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i ostrą. Całość wyrabiam rękoma aż masa będzie jednolita. Dzielę na nieduże porcje. Formuję kulki które rozciągam na patyczkach do szaszłyków. Układam na grillu i smażę.

Pozostałe:

 Awokado kroję na pół, skrapiam sokiem z cytryny. Układam na grillu. Po zgrilowaniu napełniam ajwarem, posypuję serem bałkańskim. Cukinię, bakłażana, kalarepę obraną kroję w plastry 0,5 cm.  Bakłażana dodatkowo smaruję obficie olejem. Układam na grillu. Paprykę kroję na kawałki, cebule na cząstki i też griluję. Szparagi smaruję olejem. Posypuję przyprawą do grilla warzywa. Cevapici podaję z pitą, warzywami, ajwarem, sosem czosnkowym.


 

poniedziałek, 21 czerwca 2021

Tort słony karmel w truskawkami

 Tort truskawkowo karmelowy z orzechami. Czy może być coś lepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane.




 
 

 
 





 

 
 
 

biszkopt:

6 jajek wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru kokosowego

 

karmel:

200 g cukru kokosowego

80 g masła

120 ml śmietanki kremówki 30 %

szczypta soli

krem:

250 g serka mascaropne

500 ml śmietanki kremówki 36 %

2 łyżeczki żelatyny

1/2 porcji sosu karmelowego

 

pozostałe:

100 g orzechów laskowych prażonych

20 dkg truskawek

truskawki liofilizowane

5 cukierków krówki

dekoracja karmelowa 

250 ml likieru słony karmel Bocian

 

Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 

Sos karmelowy:

Cukier przesypuję na patelnię z grubym dnem i rozpuszczam na niedużym ogniu. Nie mieszam, tylko obracam patelnią. Jak cukier rozpuści się i skarmelizuje, dodaję masło i szybko mieszam trzepaczką. Zdejmuję patelnię z ognia i wlewam strumieniem małym śmietanę i cały czas mieszam. Na końcu dodaję sól. Wlewam do miseczki. Sos jak ostygnie zgęstnieje. Trzy łyżki sosu odkładam do dekoracji tortu.

Krem:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijam mikserem. Dodaję połowę zimnego sosu karmelowego i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy karmelowej i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. 

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu. Orzechy mieszam z drugą połową karmelu. Wykładam na krem. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu, układam plasterki truskawek które wduszam w krem. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Boków tortu nie smaruję. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień dekoruję truskawkami świeżymi, liofilizowane mielę i posypuję nim tort.Polewam karmelem, dodaję cukierki, orzechy w karmelu.

 


sobota, 19 czerwca 2021

Krewetki w paście korma z grilla

 Grill jest o tyle ciekawy że można na nim przyrządzać dużo fajnych i smacznych potraw. Postanowiłam przenieść się do kuchni Azjatyckiej i przygotowałam krewetki w marynacie korma, chlebki naan z grilla z pastą korma, i sosem korma. Pasta korma króluje.

 


 





 

składniki krewetki:

30 dkg krewetek świeżych

1 łyżka pasty korma

2 łyżki oleju

1 cytryna

papryczka chili

 

chlebek naan:

1 szklanka mąki typ 00

2 dkg drożdży

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka pasty korma

sól

2 łyżki oleju

60 ml wody letniej 

pozostałe:

1 bakłażan

1 cukinia

8 pomidorków koktajlowych

2 cebule czerwone


sos:

1 łyżeczka pasty korma

200 g jogurtu greckiego

pieprz, sól do smaku

prażony bób

 

Krewetki oczyszczam, zostawiam pancerz i głowę. Przekładam do pojemnika. Dodaję pastę korma, dwie łyżki oleju i mieszam. Odstawiam na godzinę albo na noc do lodówki. Krewetki nakłuwam na patyczki do szaszłyków i grilluję po dwie minuty z każdej strony.

Bakłażana nacinam, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam, smaruję obficie oliwą. Układam na grillu. Cytrynę kroję na pół i też grilluję. Skropię nią potem krewetki.

Cukinię kroję w plastry, posypuję solą, pieprzem. Cebule kroję w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwam na przemian cukinię, cebulę pomidora i grilluję.

Chlebek:

Do miski przekładam drożdże wlewam wodę lenią, szczyptę cukru, mąki dwie łyżki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jogurt, oleju, sól, pastę korma i ciasto wyrabiam robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Dzielę na cztery części. Jak ciasto mocno klei się podsypuję mąką. Z każdej formuję placek o grubości 3-5 mm. Odstawiam na 30 minut aż podrosną. Grilluję z każdej strony po około 3-4 minuty.

 Składniki sosu przekładam do miseczki i mieszam. Szaszłyki posypuję papryczką chili drobno posiekaną

czwartek, 17 czerwca 2021

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

 Zapiekanka palce lizać. U mnie była na obiad i na kolację. A to dlatego że nie mogłam jej się oprzeć. Szparagi z makaronem, kurczakiem i pysznym sosem serowym. Uczta dla podniebienia.

 


 




 

 

1 pierś z kurczaka

1 pęczek zielonych szparagów

200 g makaronu falbanki

100 g mozzarelli

1/2 papryki czerwonej

8 pomidorów suszonych

2 łyżeczki curry

sól, pieprz, papryczka chili płatki

120 g sera lazur niebieski

200 g śmietany 18 %

2 ząbki czosnku

olej rzepakowy

1 cebula, szczypiorek

Cebule, czosnek drobno siekam, przekładam do miski. Pierś z kurczaka kroję w paski, dodaję do cebuli. Wsypuję curry, sól, pieprz, płatki chili, trzy łyżki oleju i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Kurczaka przesmażam na patelni, dodaję pokrojoną paprykę i smażę dalej. Wykładam na talerz. Na tą samą patelnię wlewam śmietanę, dodaję pokrojony ser i na wolnym ogniu mieszam aż ser się rozpuści. Dodaję makaron, kurczaka, pokrojone pomidory suszone i mieszam. Szparagi kroję na kawałki 0,5 cm. Główki zostawiam dłuższe. Gotuję aldente około trzy minuty. Główki odkładam, a pokrojone szparagi dodaję do makaronu i mieszam. Wykładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam główki szparagów. Zapiekam 30 minut temp 190 stopni. Pod koniec dodaję pokrojoną mozzarellę. Posypuję szczypiorkiem.

 

 


wtorek, 15 czerwca 2021

Letnia sałatka ze szparagami

 Sałatką do zrobienia w 10 minut. Zdrowo, lekko i kolorowo. Sezonowe warzywa i owoce królują. Rzodkiewka z ogródka najlepsza bo mega ostra.

 

 


 

 


 



100 g mix sałaty i szpinaku

1/2 pęczka białych szparagów

7 truskawek

10 oliwek zielonych

7 rzodkiewek

100 g łososia wędzonego

10 pomidorków koktajlowych

bazylia świeża

sos vinaigrette

100 g kulek mozzarelli


Sałatę i szpinak umyty układam na talerzu. Dodaję łososia wędzonego, pokrojone pomidorki, rzodkiewkę, truskawki. Szparagi obieram, kroję na kawałki. Gotuję w osolonej wodzie ze szczyptą soli i cukru około 5 minut. Szparagi wykładam z wody i studzę. Dodaję do sałatki. Układam oliwki, ser mozzarelle, listki bazylii. Sałatkę polewam sosem.

wtorek, 8 czerwca 2021

Schab w sosie ze szparagami

 

 Szybki obiad w 40 minut ze szparagami i schabem w roli głównej. Schab w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety ale jakże pysznym. Do tego sezonowe warzywa i wszystko w jednym garnku a raczej patelni.

 


 





 

500 g schabu

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 cukinia

2 marchewki

1 pęczek szparagów zielonych

masło klarowane

sól, pieprz czarny i czerwony

suszone pomidory przyprawa

natka pietruszki

125 ml śmietany 30 %

500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

1 łyżka mąki krupczatki pełna

 

Schab kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na maśle, dodaję schab i dalej przesmażam. Marchewkę kroję w talarki, szparagi obieram końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odkładam na razie. Cukinie kroję w krążki i na pół. Do mięsa dodaję marchewkę i chwilę przesmażam. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut aż będą pół miękkie. Dodaję cukinię, szparagi bez główek i duszę jeszcze 10 minut. Na końcu dodaję  główki szparagów i gotuje jeszcze dwie minuty. Dodaję sól, pieprz. Mąkę mieszam ze śmietaną w kubku. Wlewam do potrawy i zagotowuję, aż sos zgęstnieje. Podaję z ryżem. Dekoruję natką, posypuję suszonymi pomidorami.

niedziela, 6 czerwca 2021

Semifreddo truskawkowe z pistacjami

 Letni deser lodowy mocno truskawkowy. Nie oderwiecie się od niego. Jest przepyszny. Chrupiące orzechy, sos truskawkowy. Czy może być coś lepszego.

 






 

250 serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30 % 

4 jajka

4 łyżki cukru kokosowego

2 łyżki cukru pudru

100 g pistacji 

50 g pestek dyni w czekoladzie

50 g orzechów laskowych prażonych

500 g truskawek

1/2 cytryny

1 łyżka sosu balsamico

50 ml likieru truskawkowego


Truskawki obieram. Kilka zostawiam do dekoracji. Kroję na ćwiartki i przekładam do garnka, wsypuję cukier kokosowy, dodaję sok z cytryny, sos balsamico. Gotuję na wolnym ogniu aż się rozpadną, i sos zredukuje. Zostawiam do ostygnięcia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder. Miskę ustawiam nad garnkiem z wodą. Jajka ubijam na parze mikserem. Uważać żeby masa się nie ścięła. Ogień pod garnkiem nie za duży. Jak jajka będą dobrze ubite na puch, zestawiam miskę z garnka i ubijam jeszcze chwile aż masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje, pestki dyni i mieszam. Formę o wymiarach 23x10 cm wykładam całą folią spożywczą. Wylewam masę. Wstawiam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuję 30minut wcześniej z zamrażalnika. Dekoruję truskawkami, sosem, pistacjami.