piątek, 29 listopada 2019

Tort żurawinowy śnieżny

W święta nie może zabraknąć słodkości na stole. Przychodzę do was z propozycją tortu z żurawiną i dużą ilością białej czekolady. Jest słodki a zarazem kwaskowy, z nutą kardamonu. 
Jest lekki jak puch, i przywołuję nim zimę ze śniegiem. Podałam go na pięknych talerzach Grace Ambition































AMBITION GRACE



















biszkopt czekoladowy:

6 jaj dużych
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej

krem :

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36 %
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru

mus żurawinowy:

500 g żurawiny świeżej
kardamon
szczypta cynamonu
200 ml wody
2/3 szklanki cukru trzcinowego

polewa z białej czekolady:

200 g białej czekolady
100 ml oleju rzepakowego

dekoracje:

żurawina świeża
czekoladowe dekoracje
kokosowe kulki
mięta świeża
50 g wiórek kokosowych

nasączenie:

125 ml wody
1 saszetka herbaty z granatu
125 ml wina czerwonego


Biszkopt czekoladowy:

Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy.

Krem:

Mascarpone, śmietany przekładam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na sztywno.

Mus żurawinowy:

Żurawinę przekładam do garnka, dodaję kardamon, cynamon, cukier, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zacznie pękać, woda odparuje i zrobi się gęsta, wysmażona.

Polewa z czekolady białej:

Czekolady kroję na małe kawałki, przekładam do suchej miski i rozpuszczam w kąpieli wodne, nie mieszam. Jak zacznie się topić zdejmuję z garnka i mieszam aż cała się rozpuści, wlewam olej na końcu i mieszam.

Wykonanie tortu:

Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Herbatę zaparzam, studzę i mieszam z winem. Dolny blat biszkoptu nasączam, smaruję 1/3 kremu, wykładam połowę musu żurawinowego. Kolejny blat biszkoptu, nasączenie, krem 1/3, mus. Ostatni blat biszkoptu już delikatnie nasączam. Wierzch i boki tortu smaruję resztą kremu. 
Wstawiam do lodówki. Jak czekolada biała lekko ostygnie, ale będzie płynna polewam nią cały tort. Wstawiam do lodówki. Tort dekoruję żurawiną, czekoladą, kulkami kokosowymi, granatem. Obsypuję na około wiórkami  kokosowymi.

Święta z dbałością

środa, 27 listopada 2019

Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba

Chrupiąca ryba ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem.Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny.


























składniki na ciasto:

2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
150 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wody letniej

farsz:

200 g pasztetu  pieczonego
40 dkg pieczarek
20 dkg kapusty kiszonej
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz
masło

do posmarowania:

1 żółtko
1 łyżka mleka
2 oliwki czarne

Składniki na ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnią wodę, łyżkę mąki, mieszam i odstawiam zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewam mąkę do zaczynu, dodaję sól, rozpuszczone masło wystudzone i wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto się klei dodaję mąkę, jak jest za gęste dodaję wodę. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Farsz:

Do garnka przekładam kapustę kiszoną którą pokroiłam , dodaję ziele, liść laurowy wlewam wodę zimną tyle żeby zakryła kapustę i gotuje na wolnym ogniu około 30 minut aż będzie miękka. Wodę odcedzam.
Cebule drobno kroję, przesmażam na maśle, dodaję pokrojone pieczarki i dalej smażę. 1/3 pieczarek odkładam i dodaje do kapusty. Pieczarki z kapustą przesmażam chwilę na patelni, doprawiam pieprzem, solą. Większą cześć pieczarek i pasztet miele maszynką do mięsa.

Wykonanie:

Ciasto dzielę na trzy części. Z dwóch zrobię dużą rybę, z jednej części małą. Na papierze odrysowuję kształt ryby i wycinam. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy, przykładam szablon ryby i wycinam nożem jej kształt. Przekładam na blaszkę którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Na całej rybie rozsmarowuje pasztet, zostawiam po 1 cm wolnego na około, a na górze układam kapustę. Drugi kawałek ciasta też rozwałkowuję ale dobrze jak będzie trochę grubszy niż ten na spodzie. Przykładam szablon i dodaję po 1 cm na wielkości i wycinam kształt ryby. Górny płat ryby ma być większy ponieważ dodany farsz powoduje wybrzuszenie i nie skleimy potem dwóch kawałków ciasta razem. Za pomocą widelca sklejamy na około boki ryby. Za pomocą kieliszka i nakrętki wycinam oko które przykleję w cieście . W rybie tam gdzie jest oko za pomocą nakrętki wycinam otwór, w który wkładam rulon z foli spożywczej. Utworzy się komin przez który będzie się uwalniać para podczas pieczenia, a ryba nie popęka. Łuski wycinam małą nakrętka z reszty ciasta.Przyklejam je z pomocą białka zaczynając od ogona. Oko i odcięcie też przyklejam białkiem. Całą rybę smaruje żółtkiem z mlekiem. To samo robię z trzecim kawałkiem ciasta z którego robię małą rybkę.
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę i piekę 10 minut, potem zmniejszam an 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż się zarumieni. W miejsce gdzie był komin z foli wkładam oliwkę.

poniedziałek, 25 listopada 2019

Bezglutenowe korzenne z żurawiną i migdałami


Bezglutenowe ciacho z musem z żurawiny świeżej. Ciacho jest lekkie, kwaskowe i migdałowe. Biszkopt zrobiłam z migdałów które wcześniej zmieliłam na mąkę w młynku do kawy.


















biszkopt korzenny migdałowy:

180 g migdałów
5 jaj wielkość M
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika

kisiel żurawinowy:

40 dkg żurawiny świeżej
30 dkg malin mrożonych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml wody

krem:

500 ml śmietany kremówki 30 %
100 g czekolady białej
1/3 kisielu żurawinowego
2 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów do dekoracji

 Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję połamaną czekoladę białą i zostawiam chwile aż się rozpuści, mieszam. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc.

Biszkopt:

Migdały zmieliłam w młynku do kawy. Można kupić już też mielone. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka, i już tylko mieszam mikserem chwilę. Blaszkę o wymiarach 27X18 cm wykładam papierem do pieczenia spód. Do jajek dodaję w trzech partiach migdały, cynamon, przyprawę do piekarnika i mieszam delikatnie od spodu. Wylewam ciasto do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 20-25 minut.

Kisiel:

Maliny przekładam do garnka, wsypuję łyżkę cukru i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie i puszczą sok. Przecieram przez sitko. Pestki wyrzucam. Przelewam sam sok do garnka, dodaję żurawinę, wlewam szklankę wody, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje, woda odparuje częściowo. W drugiej szklance wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotującej żurawiny. Mieszam aż stężeje. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia.

Zimny biszkopt kroję na dwa blaty. Na dolny blat wykładam kisiel 2/3 i rozsmarowuje. Układam drugi blat ciasta. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w odrobinie wody zimnej i rozpuszczam.Jeszcze ciepłą wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Na końcu dodaję kisiel i mieszam już tylko łyżką ale nie dokładnie. Ma powstać mozaika. Krem wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki.

piątek, 22 listopada 2019

Barszcz z jabłkiem i pierożkami


Pyszny wigilijny barszcz na bazie koncentratu. Zrobiłam go z burakami pieczonymi bo jest lepszy. Podaję go z pieczonymi pierożkami w kształcie rybek które robię z ciasta drożdżowego. Pierożki są chrupiące i nie można się od nich oderwać.

Pierogi z barszczem podaję na przepięknym talerzu Grace Ambition












                 AMBITION GRACE






składniki barszcz:

2,5 litra bulionu warzywnego
70 dkg buraków
1 jabłko
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
125 ml barszcz koncentrat
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżeczka majeranku


pierożki pieczone ciasto:

300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1 jajko
200 ml mleka
2 dkg drożdży

farsz do pasztecików:

1 garść grzybów suszonych
25 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
1 łyżka masła

pozostałe:

1 jajko
olej do smażenia
pieprz czarny ziarna

Barszcz:

Buraki dokładnie szoruję, kroję na ćwiartki i układam na blaszce do pieczenia. Lepiej jak buraki są mniejsze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Po upieczeniu buraki obieram. Bulion warzywny przelewam do garnka, dodaję upieczone buraki, ziele, liść laurowy, czosnek, jabłko pokrojone, cebulę i gotuje na wolnym ogniu 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat barszczu, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Już nie gotuję żeby nie stracił koloru. Najlepiej przygotować wcześniej barszcz, nabierze on smaku i koloru.

Farsz do pierożków:

Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Kapustę przekładam do drugiego garnka, dodaję liść laurowy, ziele, wlewam wody tyle żeby przykryła kapusta i gotuję do miękkości około 40 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone grzyby, i kapustę odsączoną z wody i też pokrojoną. Dodaje masło, doprawiam solą, pieprzem.

Ciasto na pierożki:

Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto zagniatam na stolnicy, i dziele na małe części. Ciasto rozciągam w palcach albo rozwałkowuję, układam łyżkę farszu ale z jednej strony, tam gdzie będzie ogon nie ma być farszu. Sklejam i formuję grubszy wałeczek. Tam gdzie nie ma nadzienia i ma być ogon palcami zgniatam żeby zrobić wcięcie. Koniec ogona nacinam nożyczkami. Rybie łuski  nacinam nożyczkami na cieście robiąc to delikatnie żeby nie przeciąć ciasta. Oczy robię z pieprzu. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na blaszce na papierze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp  180 minut i piekę 30 minut. Barszcz podaję z pierożkami.



Święta z dbałością

środa, 20 listopada 2019

Sałatka z łososiem i ziemniakami


Warstwowa sałatka z łososiem i ziemniakami od której nie oderwiecie się. Jest lekka, pyszna i ma kilka fajnych warstw które się dopełniają.  Będzie bardzo ładnie się prezentować dla gości i nie tylko. Macie łososia i nie wiecie co z nim zrobić, to wyczarujcie takie oto pyszności.





















150 g łososia wędzonego
3 ziemniaki gotowane
2 łyżki majonezu
100 g śmietany gęstej 18 %
3 jajka
koper świeży
szczypiorek
1 cebula czerwona
sos ziołowy
pieprz czerwony
100 g sera żółtego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy

Ziemniaki ugotowane ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do nich dwie łyżki sosu ziołowego i mieszam. Przygotowuję trzy obręcze, pierwszą warstwę układam z ziemniaków. Smaruję wierzch ich śmietaną, posypuję pokrojonym szczypiorkiem. Łososia kroję i mieszam z musztardą i sokiem z cytryny. Układam na śmietanie. Posypuje startym serem, układam pokrojoną cebulę drobno i smaruję majonezem. Jajka gotuję na twardo. Białka kroję w kostkę i układam na majonezie. Wierzch dekoruje startym żółtkiem, posypuję koperkiem posiekanym, i pieprzem czerwonym.


poniedziałek, 18 listopada 2019

Jesienny dorsz z jarmużem i dynią


Jesienny obiad, mega zdrowy, dietetyczny, pełen witamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy.

 



















30 dkg polędwicy z dorsza
25 dkg dyni
1 bakłażan
40 dkg jarmużu
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyprawa do ryb
natka pietruszki
tymianek
1 łyżka masła
olej rzepakowy

Polędwicę z dorsza oprószam solą, pieprzem, tymiankiem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bakłażana kroję na plastry wzdłuż, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam plastry, smaruję olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuje pieprzem. Z jarmużu wycinam twarde łodyżki. Liście kroję. Wrzucam do garnka z gotującą wodą i gotuję trzy minuty. Odcedzam z wody. Na patelni na maśle przesmażam drobno pokroją cebulę i czosnek , dodaję jarmuż, sól, pieprz, i chwilę smażę. W naczyniu do zapiekania układam jarmuż, na nim rybę. Na blaszce obok plastrów bakłażana układam kawałki dyni. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z bakłażanem na 20 minut. Potem zmniejszam piekarnik na 170 stopni i wkładam naczynie z rybą i piekę jeszcze 15-20 minut. Rybę podaję z bakłażanem, dynią i natką.


sobota, 16 listopada 2019

Pierogi sakiewki z kaszą dorszem i grzybami


Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi, i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie świąt bez nich.

Pierogi podaję na przepięknym talerzu Grace Ambition










AMBITION GRACE
 











ciasto na pierogi:


30 dkg mąki pszennej 

2 łyżki oleju rzepakowego

1/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki gorącej wody


farsz:


1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej

1 garść grzybów suszonych

30 dkg filetu z dorsza

sól, pieprz

masło klarowane

natka pietruszki

1 cebula


pozostałe:

1 cebula

masło klarowane

pieprz czerwony


Farsz:


Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie do miękkości około 45 minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebul kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.


Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa.

Do miski przekładam kaszę wystudzoną, grzyby, rybę, cebule, dodaję natkę pietruszki posiekaną, sól, pieprz i mieszam.


Ciasto na pierogi:


Do miski przesiewam mąkę, dodaj sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma. Odstawiam na 30 minut.

Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje ciasto. Za pomocą talerzyka o średnicy 14 cm wycinam koła. Z tego przepisu wyszło 13 sakiewek. Na każde koło nakładam łyżkę farszu i sklejam na zakładkę na około. Ściskam palcami i okręcam sakiewkę. W garnku zagotowuje trzy litry wody i do gotującej wkładam sakiewki. Od zagotowania gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Podaję z podsmażoną cebulką na maśle, natką i pieprzem czerwonym.

Święta z dbałością