W święta nie może zabraknąć słodkości na stole. Przychodzę do was z propozycją tortu z żurawiną i dużą ilością białej czekolady. Jest słodki a zarazem kwaskowy, z nutą kardamonu.
Jest lekki jak puch, i przywołuję nim zimę ze śniegiem. Podałam go na pięknych talerzach Grace Ambition
AMBITION GRACE
biszkopt czekoladowy:
6 jaj dużych
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
krem :
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36 %
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
mus żurawinowy:
500 g żurawiny świeżej
kardamon
szczypta cynamonu
200 ml wody
2/3 szklanki cukru trzcinowego
polewa z białej czekolady:
200 g białej czekolady
100 ml oleju rzepakowego
dekoracje:
żurawina świeża
czekoladowe dekoracje
kokosowe kulki
mięta świeża
50 g wiórek kokosowych
nasączenie:
125 ml wody
1 saszetka herbaty z granatu
125 ml wina czerwonego
Biszkopt czekoladowy:
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy.
Krem:
Mascarpone, śmietany przekładam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na sztywno.
Mus żurawinowy:
Żurawinę przekładam do garnka, dodaję kardamon, cynamon, cukier, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zacznie pękać, woda odparuje i zrobi się gęsta, wysmażona.
Polewa z czekolady białej:
Czekolady kroję na małe kawałki, przekładam do suchej miski i rozpuszczam w kąpieli wodne, nie mieszam. Jak zacznie się topić zdejmuję z garnka i mieszam aż cała się rozpuści, wlewam olej na końcu i mieszam.
Wykonanie tortu:
Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Herbatę zaparzam, studzę i mieszam z winem. Dolny blat biszkoptu nasączam, smaruję 1/3 kremu, wykładam połowę musu żurawinowego. Kolejny blat biszkoptu, nasączenie, krem 1/3, mus. Ostatni blat biszkoptu już delikatnie nasączam. Wierzch i boki tortu smaruję resztą kremu.
Wstawiam do lodówki. Jak czekolada biała lekko ostygnie, ale będzie płynna polewam nią cały tort. Wstawiam do lodówki. Tort dekoruję żurawiną, czekoladą, kulkami kokosowymi, granatem. Obsypuję na około wiórkami kokosowymi.