piątek, 30 października 2015

Zupa nic z karmelem



Zupa mojego dzieciństwa, kojarzy mi się z moją babcią i  z  mamą. Bardzo często tą zupę robiły.. Bardzo ją lubię, jest lekka jak puch, rozpływa się w ustach z karmelem świetnie smakuje.

















1 litr mleka
1 budyń
2 jajka
sól szczypta
cukier do smaku
1 laska wanilii

karmel:
1/3 szklanki cukier kryształ

Z mleka odlewam 1/2 szklanki, resztę zagotowuję z laską wanilii przekrojoną. Do odlanego mleka wsypuję budyń, cukier, sól, żółtka i mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Na gotujące się mleko wkładam łyżką  ubitą pianę. Przewracam pianę na mleku żeby się ściągnęła i wykładam na talerz łyżką cedzakową. Następnie do mleka wlewam rozrobiony budyń i zagotowuję .Zupę podaje z pianą i karmelem

Karmel:
Cukier wsypuję do rondelka i na wolnym gazie rozpuszczam go. Nie może być za duży ogień bo karmel nie wyjdzie. Cały czas mieszam, kiedy zacznie brązowieć trzeba uważać żeby za bardzo karmel nie zgęstniał. Wyłączam gaz i lejącym jeszcze karmelem polewam zupę na talerzu, resztę wylewam na papier do pieczenia tworząc wzory.

środa, 28 października 2015

Jogurtowy łosoś z warzywami

Łosoś delikatny, dietetyczny czosnkowy. Polecam z warzywami. Ryba nie tylko musi być smażona ale lepsza i zdrowsza jest pieczona.















2 kawałki łososia
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz


pozostałe:
25 dkg pomidorków koktajlowych
20 dkg pieczarek
cytryna
sól, pieprz
cubrzyca czerwona
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek świeży
olej

Łososia przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny. Odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień jogurt mieszam z czosnkiem sprasowanym, dodaję sól. Na każdym kawałku łososia nakładam jogurt zawijam, w folię aluminiową i zapiekam 20 minut temp 190 stopni

Drugą cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki które też skrapiam cytryną żeby nie ściemniały. Przesmażam, na końcu dodaję pomidorki i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, cubrzycą. Rybę podaję z warzywami i posypuję koperkiem.


poniedziałek, 26 października 2015

Szatkowane kotleciki z jarmużem i kuskusem


Kotleciki w których można się zakochać. Są tak dobre że nie można się im oprzeć. Lekkie, dużo zdrowych składników. Przemyciłam w nich kaszę którą bardzo lubię, ale jak ktoś nie lubi to nawet się nie zorientuje że ona tam jest.

















1 pierś z kurczaka
1/4 brokuła
1/2 papryki czerwonej
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka startego sera żółtego
100 g jarmużu
sól, pieprz
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
przyprawa włoska
2 łyżki mąki
1 jajko
masło klarowane

Kaszę zalewam gorącą wodą według opakowania i odstawiam na pieć minut.
Pierś z kurczaka kroję drobno, posypuję solą, pieprzem, cubrzycą. Odstawiam na 30 minut. Brokuły, dzielę na małe różyczki, jarmuż kroję. Gotuję razem aldente około 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Paprykę kroję w kostkę.Wszystko przekładam do kurczaka, dodaję jogurt, mąkę, jajko, kaszę, przyprawę włoską, ser. Całość mieszam  Na patelni na maśle łyżką nakładam porcję i smażę na wolnym ogniu.




sobota, 24 października 2015

Noodle z jarmużem i łososiem


Lekkie, dietetyczne i zdrowe danie z jarmużem w roli głównej. Polecam zajadać się nim bo ma moc witamin. Danie, proste i szybkie do zrobienia. Nie tylko dla tych co liczą kalorie ale dla wszystkich którzy cenią sobie zdrowe odżywianie.

























150 g jarmużu
150 g makaronu noodle
1 burak pieczony
10 pomidorów suszonych
1 cebula
200 g filetu z łososia
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu balsamico
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
olej

Łososia kroję w kostkę, przekładam do miseczki. Dodaję sól, pieprz, ocet, sos balsamico, majeranek. Odstawiam na dwie godziny do lodówki. Cebule kroję w kostkę, przesmażam na oleju.Dodaję łososia i dalej chwile przesmażam. Jarmuż myję. pozbawiam grubych łodyg i kroję. Gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Odcedzam i dodaję do łososia. Makaron zalewam wrzącą woda i odstawiam na  pięć minut. Odcedzam i dodaję do łososia. Buraka obieram i kroję na kawałki, pomidory także kroję. Całość mieszam, dodaję oliwę z pomidorów suszonych. Doprawiam do smaku.

czwartek, 22 października 2015

Pasta z kurczaka i papryki


Pasta szybka, smaczna i prosta do zrobienia.Wykorzystałam w niej warzywa z rosołu, i pierś z kurczaka czyli tak zwany recykling kuchenny.Polecam pastę na wynos do pracy i nie tylko.















1 pierś z kurczaka ugotowana
1 marchewka z rosołu
1 kawałek selera ugotowanego
1 papryka czerwona duża
1 papryka żółta
1 cebula duża
1 główka czosnku
sól, pieprz
papryka wędzona
olej



Papryki pozbawiam nasion  układam na blaszce wyłożonej papierem albo w naczyniu do zapiekania. Czosnek dzielę na ząbki nie obieram go, cebule obieram i kroję w plastry układam też na blaszce i skrapiam oliwą. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 45 minut., cebulę wyjmuje wcześniej jak zrobi się miękka i czosnek też. Po wyjęciu z piekarnika wkładam paprykę do woreczka i odstawiam na 5 minut. Następnie obieram, dodaję kawałki piersi, czosnek obrany, cebulkę, przyprawy, warzywa i miksuję blenderem. Doprawiam do smaku papryką wędzoną, solą, pieprzem.

poniedziałek, 19 października 2015

Roladki z kalafiorem w sosie


Roladki z kalafiorem, papryką w sosie pomidorowo paprykowym. Kupiłam dużego kalafiora na którego nie miałam pomysłu, i pomysł zrodził się sam. Obiad szybki i prosty. Często robię obiady tak że nie wiem co będę robić. Wyciągam z lodówki to co mam i zaczynam tworzyć.


















500 g filet z kurczaka
1/3 kalafiora
1 papryka czerwona
sól, pieprz, papryka wędzona, czubryca czerwona


sos pomidorowo paprykowy

500 ml przecieru pomidorowego gęstego
1/2 szklanki wody
1 papryka czerwona duża
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, czubryca czerwona
koper świeży

Filety rozbijam, solę, pieprzę, posypuję papryką wędzoną, czubrycą. Kalafiora dziele na różyczki i gotuję aldente w osolonej wodzie. Paprykę kroję w paski. Ka filecie układam kalafiora, kawałek papryki. Zwijam i związuję nitką. Roladki smażę na oleju około 30 minut, podlewam wodą od czasu do czasu i obracam. Po usmażeniu usuwam nici.

Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, czosnek. Dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na końcu dodaję przecier, wodę i smażę dalej. Jak sos będzie gęsty, doprawiam solą, pieprzem, czubrycą i miksuję blenderem. Roladki podaję w sosie z koperkiem.                

sobota, 17 października 2015

Pieczona sałatka z batatami i dynią

Sałatka pieczona, zdrowa i pełna witamin. Z ziemniakami słodkimi i dynią w roli głównej. Polecam bo jest lekka , mogą ją jeść także weganie.


























1/2 batata
300 g dyni Hokkaido
1 cebula czerwona
1 garść rukoli
100 g tofu
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
sos balsamico
sól, pieprz
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
 olej

Batat i dynię obieram.  Dynię kroję w kostkę, batat kroję w słupki. Ba blaszce na papierze do pieczenia układam dynię, batat, cebulę plastry, pomidorki. Polewam oliwą, posypuję ziołami, solą, pieprzem.  Pomidorki wyjmuję wcześniej bo szybciej dochodzą. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni 20 minut. Tofu posypuję także przyprawami i smażę na patelni grillowej. Na rukoli układam pieczone warzywa, dodaję tofu pokrojone, polewam balsamico.

czwartek, 15 października 2015

Kieszonki ze śliwką


Schab w innym wydaniu w formie kieszonek.Polecam nadzienie z śliwek, mojej rodzinie bardzo smakowało. Schab nie musi być nudny.






















4 plastry schabu po 2 cm grube
10 śliwek węgierek
10 dkg boczku wędzonego
2 korniszony
sól, pieprz
cubrzyca czerwona
mąka pszenna
olej

sos:
wywar od pieczenia sosu
1/2 szklanki śmietany 18 %
1,5 łyżki krupczatki

Plastry schabu nacinam z jednej strony tworząc kieszonkę. Solę, pieprzę, posypuje cubrzycą w środku kieszonki i na zewnątrz. Śliwki kroję na pól wzdłuż, pozbawiam pestek, korniszona kroje w paski, boczek także. Kieszonki nadziewam śliwką, boczkiem, i ogórkiem. Obtaczam w mące i smażę na oleju. W między czasie podlewam wodą i duszę na wolnym ogniu aż schab będzie miękki około godzinę.

Podczas smażenia mięsa i podlewania otrzymałam około 1 szklankę wywaru. Do kubka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę i rozrabiam. Po wyjęciu mięsa wlewam do gotującego się wywaru. Mieszam do zagotowania i wyłączam gaz.

wtorek, 13 października 2015

Jarmużowa zupa z kaszą

Zupa którą można zrobić w 20 minut. Szybka, prosta i do tego zdrowa. Z jarmużem który moja rodzina bardzo lubi.











2 ziemniaki
1 marchewka
1 kawałek selera
1 pietruszka mała
1 por biała część
150 g jarmużu
3 łyżki kaszy jęczmiennej
1 litr rosołku drobiowego
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki

Jarmuż pozbawiam grubych łodyg, kroję. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, obieram i kroję w kostkę. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przekładam do rosołu drobiowego i gotuję, dodaję kaszę i dalej gotuję. Jarmuż dodaję na końcu i gotuję zupę jeszcze około 10 minut.Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem. Posypuję natką przed podaniem.

niedziela, 11 października 2015

Mini pavlova z gruszkami


Mini pavlove z gruszkami  i czekoladą. Jedne z lepszych które zrobiłam. Są idealne z wierzchu chrupiące w środku miękkie. Z gruszkami w syropie z miodu palce lizać. W towarzystwie czekolady :-)























5 białek wielkość M
300 g cukier kryształ
1 łyżką octu winnego
1 łyżka maki ziemniaczanej


gruszki:
5 gruszek
1/4 szklanki wody
1 łyżka miodu
1 cytryna

krem:
350 ml śmietanki kremówki 30 %
1 fix do śmietany
mięta świeża do dekoracji
1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
1/2 łyżeczki masła

Białka ubijam na sztywno z dodatkiem octu winnego, dodaję stopniowo cukier po łyżce i ubijam dalej aż cukier się rozpuści i białka będą gęste. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam mikserem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i formuje z masy pięć kół, masa podczas pieczenia jeszcze się rozleje, także koła nie robię za duże i muszą mieć odstępy między sobą. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, po czym zmniejszam od razu do 100 stopni i piekę 60 minut góra dół. Po 15 minutach nakryłam bezy folia aluminiową żeby były białe a nie spieczone. Po godzinie wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do wysuszenia przez noc.

Czekoladę przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej,czyli układam miseczkę na garnuszku z wodą tak żeby nie dotykała dna i na wolnym ogniu rozpuszczam. Dodaję masło i mieszam.
Gruszki obieram na ćwiartki. Wodę z miodem i sokiem z cytryny zagotowuję. Wkładam do niej gruszki i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Wyjmuje gruszki z syropu i studzę. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję fix i dalej ubijam. Pavlowe dekoruję śmietaną i układam gruszki. Polewam przestudzoną czekoladą.





piątek, 9 października 2015

Pasta z fasoli i buraków pieczonych

Pasta z pieczonych buraków, czosnku i fasoli. Polecam gotować fasolę przy okazji gotowania zupy za jednym razem. Pasta jest bardzo zdrowa i dobra.















1 szklanka fasoli
2 buraki
1 główka czosnku
1 cebula duża
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii

Fasolę moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję ją miękkości. Buraki obieram i kroję w plastry. Cebule obieram i tez kroję w plastry. Układam an blaszce na papierze do pieczenia, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, oragano, bazylią. Dodaję także ząbki czosnku nie obrane. Wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut aż buraki będą miękkie temp 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika czosnek obieram z łusek,  dodaję fasole odsączoną z wody, cebule, buraki i całość miksuję blenderem. Na końcu doprawiam jeszcze.