Kolejny przepis w ramach akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Kokosowe galaretki z wykorzystaniem wiórków kokosowych Kresto. Jest to deser dietetyczny, polecam osobom które nie mogą spożywać cukru. Z wiórkami kokosowymi bardzo fajnie się łączy. Idealny na upalne dni :-)
400
ml mleczka kokosowego
1
łyżka wiórków kokosowych kresto
30
dkg borówek
7
malin
15
dkg porzeczek czerwonych
3
łyżeczki żelatyny
Mięta
świeża
Jedną
łyżeczkę żelatyny zalewam 1 łyżką wody. Połowę mleczka kokosowego podgrzewam, i
rozpuszczam w nim żelatynę. Studzę
dodaję wiórki kokosowe, i wylewam do wyciętych od butelek foremek. Wsypuję 1/3
borówek, i odstawiam do stężenia, do lodówki po kątem 30 stopni. Czerwone
porzeczki miksuję blenderem.
Kolejną łyżeczkę żelatyny zalewam zimną wodą,
następnie dodaję 2 łyżki gorącej wody w celu rozpuszczenia jej. Łączę z
porzeczkami, i wylewam do foremek pod kątem 30 stopni.
Postępuję tak samo z
pozostałym mleczkiem kokosowym. Deser odstawiam do lodówki na 4 godziny.
Wyjmuję, dekoruję malinami i borówkami na talerzu, oraz wiórkami koksowymi i
miętą.
rewelacyjnie to wygląda, ja to nie mam cierpliwości do takich rzeczy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na letnie desery:-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tymi końcówkami butelek, bo deserki mają bardzo ładny kształt :)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda :) smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńCudne są.
OdpowiedzUsuńSuperaśne;)
OdpowiedzUsuń