Wegetariańska tarta z grzybami, kaszą i dynią. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
tarta migdałowa:
250 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
120 g masła zimnego
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
300 g jogurtu greckiego2 białka
2 jajka
160 g kuskus perłowy dynia trufla
4 pomidorki koktajlowe
20 dkg podgrzybków świeżych
sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie
1 kawałek dyni świeżej
natka pietruszki, bazylia świeża
Tarta ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika.
Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też nie jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar 35x11 cm. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki wstawiam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Ciasto w foremkach albo nakłuwam widelcem albo układam na dnie kawałek papieru do pieczenia i wysypuje fasolę jako obciążnik. Wstawiam do piekarnika zmniejszam na 200 stopni i piekę 15minut. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolą i dopiekam kolejne 10 minut aż się zarumieni lekko.
Farsz:
Kaszę gotuję według instrukcji opakowania.Grzyby oczyszczam, kroję na kawałki i przesmażam na oleju rozgrzanym chwilę. Doprawiam solą, pieprzem.
Do
miski wbijam jajka, dodaję białka, jogurt, dodaję sól,
pieprz, zioła,czosnek i mieszam. Na podpieczony spód wylewam 1/2 farszu,wykładam kaszę połowę, wylewam resztę
farszu, znowu kasza, kawałki małe dyni układam.Na wierzchu grzyby układam i pomidorki. Wstawiam do
nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut. Dekoruję przed podaniem natką pietruszki i bazylią.