Pyszne sycące leczo które możecie zrobić na obiad, kolację. Dodałam do niego grzyby shittake dzięki czemu leczo ma fajny smak. Tak naprawdę to można dodać do niego te warzywa które macie i lubicie. Zamiast passaty świetne będą też pomidory świeże.
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
100 g grzybów shiitake
papryczka chili
100 g kabanosów
100 g boczku wędzonego
sól, pieprz, natka pietruszki
papryka wędzona, oregano suszone
400 ml passatę pomidorową
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej rzepakowy
Grzyby przekładam do garnka, wlewam gorącą wodę i odstawiam na dwie godziny.Odsączam z wody i kroję. Wodę możecie wykorzystać do lecza.
Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję pokrojony boczek i dalej przesmażam. Dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana,paprykę, marchewkę i chwilę przesmażam,wlewam passatę pomidorową, dodaję koncentrat, kabanosy, papryczkę chili, paprykę wędzoną, oregano, sól, pieprz. Gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję pokrojoną cukinię,grzyby i dalej duszę na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie doprawiam według uznania jeszcze, dodaję natkę pietruszki.