czwartek, 31 stycznia 2013

Sałatka kiwi w roli głównej





2 kiwi
4 mandarynki
1 pomarańczo
1 gruszka
1 łyżka żurawiny suszonej
1 łyżka orzechów włoskich

Owoce dokładnie myję. Gruszkę i kiwi obieram cienko ze skórki. Pomarańcze i mandarynki obieram i dzielę na cząstki. Pomarańcze dodatkowo kroje na mniejsze kawałki .Gruszkę pozbawiam ogryzka, i kroje na plastry razem z kiwi. Owoce przekładam  do miseczki, mieszam, dodaje żurawinę suszoną i orzechy włoskie. Dekoracje robię z mandarynki kwiata, z pomarańczy kota. To bardzo proste i fajne ozdoby Smacznego

środa, 30 stycznia 2013

Surówka pekinka na ostro






1 kapusta pekińska
1 papryka czerwona
½ ogórek zielony
1 puszka kukurydza i fasola
1 cebula
5 pomidorków koktajlowych
6 oliwek zielonych
Sól
Pieprz
2 łyżki majonezu
½ papryczki chili

Kapustę , paprykę, ogórka, pomidorki myję. Kapustę szatkuje na kawałki, paprykę pozbawiam nasion i kroję w kostkę. Ogórka kroje w plastry. Cebule obieram i drobno szatkuje. Do dużej miski wrzucam kapustę, paprykę, cebulę, ogórka. Kukurydze odsączam z wody i też dodaję. Doprawiam solą, pieprzem, majonezem. Dodaję pokrojoną paprykę cze chili. Wcześniej pozbawiam ją z nasion. Dekoruje pomidorkami i oliwkami.

wtorek, 29 stycznia 2013

Masło domowej produkcji







300 ml śmietany 30 % słodka
Sól
woda


Postanowiłam zrobić masło, moje pierwsze. Wcześniej jadłam takie u rodziny na wsi. Została mi śmietana 30 %  a ona idealnie nadaje się na masełko. Wlałam ją do pojemnika, i miksowałam blenderem przez około 5 minut. Blender idealnie się nadaje do zrobienia masła. Musimy miksować tak długo aż zacznie oddzielać się woda, czyli maślanka. Odlewamy ją. Wlewamy zimą wodę czystą i przelewamy masełko, ze dwa razy. Dodajemy sól i mieszamy. Masełko gotowe do użytku , idealnie śmietankowe .

Rolada drobiowa nadziewana porą z kaszą jaglaną








 2 piersi z kurczaka
1 por biała część duża
½ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka masła
Sól
Pieprz 
Oliwa 
1 jajko 
6 łyżek bułki tartej 
1 marchewka 
1/5 ogórka zielonego 
1 pomidor duży 
1 cebula 
1/2 łyżka mąki 
 
 Kaszę jaglaną zalewam 1 szklanką zimnej wody, dodaje sól, 1 łyżkę oliwyzagotowuje.
Jak kasza wchłonie wodę ściągam z ognia i chowam pod koc na 1 godzinę. Kasza dojdzie. 
Pierś z kurczaka myję, nacinam, i rozbijam. Solę, pieprzę. Por myję, kroje na drobno i
przesmażam napatelni na oliwie. Pod koniec dodaje masełko.Por jak ostygnie układam 
na każdej piersi. Zwijam je, obtaczam w jajku i bułce. Smażę na oliwie na patelni około 15 minut. 
Cebulkę drobno kroję i podsmażam na patelni od rolad. Zaciągam ją mąką. Do ½ szklanki wody
dodaje mąkę, rozrabiam i wlewam na patelnie, doprawiam solą, pieprzem.
Marchewkę obieram, myję, gotuje w wodzie około 30 minut.Na talerz układam kasze jaglaną
polewam ja sosem. układam roladę, marchewkę plasterki.Ogórkiem zielonym dekoruje talerz. 
Z pomidora robię różę