Miałam przyjemność testować urządzenie tupperware do wyrabiania kluseczek. Nie spodziewałam się że to takie fajne urządzenie proste w obsłudze. Ktoś powie przecież zrobić kluski to prosta sprawa. Nie dla każdego, bo moja sąsiadka ma problem ze sklejającymi się kluskami, w efekcie wychodzą jej wielkie kluchy. To urządzenie sprawia że kluseczki są fajne, zgrabne.
500 ml rosół drobiowy
400 ml przecier pomidorowy domowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól do smaku
cukier szczypta
natka pietruszki
olej rzepakowy
kluski:
2 jajka
19 dkg mąki pszenna wrocławska
10 łyżek wody
szczypta soli
Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i przesmażam na patelni na oleju. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Całość miksuję blenderem i dodaję do rosołku z kluseczkami. Zupę podaję z natką pietruszki
Do miseczki wsypuję mąkę, wbijam jaja, dodaję sól, cukier, wodę i całość mieszam dokładnie. W garnku zagotowuję rosół. Za pomocą urządzenia do przygotowania klusek tupperware wyciskam kluseczki, które mieszam w garnku żeby się nie skleiły. Chwilę jeszcze podgotowuję je.