Pyszne chrupiące domowe ciastka wytrawne serowe z nasionami. Tak szybko jak je zrobimy tak szybko je zjemy. Pachną parmezanem, a podane z pastą pomidorową i prosciutto rozpływają się w ustach. Polecam na imprezę sylwestrową. Na pewno zachwycicie domowników i gości.
składniki na ciastka:
50 g masła
70 g mąki pszennej
70 g sera startego parmezan
papryka ostra szczypta
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki czubricy zielonej
3 łyżki nasion/ pestki dyni,sezam, siemię lniane/
1 żółtko
1 łyżka wody zimnej
pasta pomidorowa:
100 g serka aksamitnego śmietankowego
5 pomidorów suszonych
8 oliwek czarnych
4 oliwki zielone
natka pietruszki
2 pomidorki koktajlowe
100 g prosciutto
Ciastka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, żółtko, starty parmezan, paprykę wędzoną i ostrą, czubricę, pestki nasion, wodę. Ciasto zagniatam szybko rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto za słabo wam się klei możecie dodać kilka kropel wody. Wycinam koła za pomocą szklanki. Wyszło mi 15 ciastek. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 stopni góra dół. Ciastka układam na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiam i piekę około 12 minut aż się zrumienią trochę.
Pasta:
Do miski przekładam ser, pomidory i miksuję blenderem. Pastę wyciskam szprycą na ciastkach. Dekoruję szynką, oliwkami, natką, pomidorem.