Zakochałam się w kremie na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Od dawna szukałam właśnie takiego sosu balsamico który ma konsystencję gęstą i można polewać nim sałatki bezpośrednio. Jest rewelacyjny. Ze zwykłego octu balsamicznego nie udało mi się nigdy uzyskać takiej konsystencji. Można nim polewać mięsa, owoce, sałaty, lody, desery. Monini zrobiło mi wielką niespodziankę przysyłając krem balsamico który chodził za mną od dawna a nie wiedziałam gdzie go kupić. Testowania ciąg dalszy :-)
6
liści sałaty masłowej
10
krewetek koktajlowych
5
dkg porzeczki czerwonej
1
nektarynka
Bazylia
cytrynowa
3
dkg sera lazur srebrzystego
4 suszone pomidory
Marynata
na krewetek:
½
łyżeczki Bazyli suszonej
½
łyżeczki oregano suszone
1
ząbek czosnku
Sól
Pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine
GranFruttato Monini
Sos
porzeczkowy:
15
dkg porzeczek czerwonych
1
łyżeczka kremu na bazie octu balsamicznego Monini
1
łyżeczka octu winnego
3
łyżki wina czerwonego wytrawnego
Sól,
pieprz
Sałatę
myję, strzepie na talerzu. Wcześniej osuszam. Krewetki odmrażam, myję, osuszam.
Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek
sprasowany, krewetki i odstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie przesmażam
je na patelni około jedną minutę. Dodaję do sałatki, razem z porzeczkami
umytymi i obranymi. Nektarynkę kroję na cząstki i przesmażam ją chwilę na
patelni, dodaję ser lazur pokrojony, bazylię cytrynową,pokrojone suszone pomidory.
Sos:
Porzeczki myję, obieram, przekładam do rondelka, przesmażam, dodaję, wino, sól,
pieprz, krem balsamico. Kiedy sos się zredukuje, przecieram go przez sito.
Sałatkę
polewam sosem porzeczkowym, i dodatkowo kremem
balsamico.
Ojej pięknie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńsałatka rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCudna sałatka !!!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka :) Uwielbiam sosy na bazie owoców :) Pycha!
OdpowiedzUsuńIle tu składników:)Pyszna:)
OdpowiedzUsuńSałatki ,sałatki,bardzo smacznie wygląda,uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńNo i co ja mam napisać? Niezmiennie cudowne dania tworzysz:)
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pewno...super wygląda i składniki extra.....zaintrygował mnie ten dresing porzeczkowy :)
OdpowiedzUsuńa ja pamiętam, ze kiedyś zrobiłam taki gęsty sos, podgrzewałam ocet balsamiczny z dodatkiem miodu chyba, do momentu aż część płynu odparuję :) ale masz rację, taki gęsty sos to skarb. Jadłam z nim risotto, genialnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie z miodem to będzie gęsty , ale ja miodu nie mogę a chce to potem zjeśc, wiec ze zwykłego octu balsamicznego taki gęsty mi nie wyjdzie :-)risotto nie jadłam w tej wersji muszę wypróbować :-)
Usuńwow!! kolejna cudna sałatka! zawiera w sobie wszystko co kocham jeść :D
OdpowiedzUsuńTe z owocami i sosami owocowymi to moje ulubione :-)
Usuń