wtorek, 6 sierpnia 2013

Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem balsamico porzeczkowym




Zakochałam się w kremie na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Od dawna szukałam właśnie takiego sosu balsamico który ma konsystencję gęstą i można polewać nim sałatki bezpośrednio. Jest rewelacyjny. Ze zwykłego octu balsamicznego nie udało mi się nigdy uzyskać takiej konsystencji. Można nim polewać mięsa, owoce, sałaty, lody, desery. Monini zrobiło mi wielką niespodziankę przysyłając krem balsamico który chodził za mną od dawna a nie wiedziałam gdzie go kupić. Testowania ciąg dalszy :-)











6 liści sałaty masłowej
10 krewetek koktajlowych
5  dkg porzeczki czerwonej
1 nektarynka
Bazylia cytrynowa
3 dkg sera lazur srebrzystego
4 suszone pomidory

 Marynata na krewetek:

½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano suszone
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato Monini

Sos porzeczkowy:

15 dkg porzeczek czerwonych
1 łyżeczka kremu na bazie octu balsamicznego Monini
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżki wina czerwonego wytrawnego
Sól, pieprz


Sałatę myję, strzepie na talerzu. Wcześniej osuszam. Krewetki odmrażam, myję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany, krewetki i odstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie przesmażam je na patelni około jedną minutę. Dodaję do sałatki, razem z porzeczkami umytymi i obranymi. Nektarynkę kroję na cząstki i przesmażam ją chwilę na patelni, dodaję ser lazur pokrojony, bazylię cytrynową,pokrojone suszone pomidory.

Sos: Porzeczki myję, obieram, przekładam do rondelka, przesmażam, dodaję, wino, sól, pieprz, krem balsamico. Kiedy sos się zredukuje, przecieram go przez sito.

Sałatkę polewam sosem porzeczkowym, i dodatkowo kremem  balsamico.









 

12 komentarzy:

  1. Ojej pięknie się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna sałatka :) Uwielbiam sosy na bazie owoców :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki ,sałatki,bardzo smacznie wygląda,uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  4. No i co ja mam napisać? Niezmiennie cudowne dania tworzysz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbuję na pewno...super wygląda i składniki extra.....zaintrygował mnie ten dresing porzeczkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja pamiętam, ze kiedyś zrobiłam taki gęsty sos, podgrzewałam ocet balsamiczny z dodatkiem miodu chyba, do momentu aż część płynu odparuję :) ale masz rację, taki gęsty sos to skarb. Jadłam z nim risotto, genialnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie z miodem to będzie gęsty , ale ja miodu nie mogę a chce to potem zjeśc, wiec ze zwykłego octu balsamicznego taki gęsty mi nie wyjdzie :-)risotto nie jadłam w tej wersji muszę wypróbować :-)

      Usuń
  7. wow!! kolejna cudna sałatka! zawiera w sobie wszystko co kocham jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te z owocami i sosami owocowymi to moje ulubione :-)

      Usuń