Szybki, proste i zdrowe danie. Wiosenny detoks na talerzu po zimowych sytych potrawach. Wiosną ma być lekko i kolorowo.
2 cukinie małe
3 pomidory suszone
5 pomidorków koktajlowych
koper świeży
olej
pesto z roszponki:
1/2 opakowania roszponki
1 łyżka słonecznika
1 łyżka orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Cukinię myję i kroję w cienkie paski nożykiem do obierania warzyw. Wkładam do zimnej wody, następnie przekładam do wrzątku osolonego na trzy minuty. Wyjmuję i przekładam s powrotem do zimnej wody. Odsączam na sitku. Pomidorki koktajlowe kroję na pól i przesmażam na oleju.
Pesto: Roszponkę myję, osuszam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję uprażony słonecznik i orzechy, parmezan, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Cukinię mieszam z pesto, podaję z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, posypuję koperkiem.