Chyba nie ma osoby która nie lubi pizzy. Takiej chrupiącej, z pysznymi dodatkami mega pachnącej. W dzisiejszych czasach prawie na każdym rogu są pizzerie. Zewsząd kuszą nas . Ale kto powiedział że nie można zrobić takiej mega chrupaśnej pizzuni w domu. I to o niebo lepszej niż w pizzerii. Dzięki gotowej mieszance do wypieku pizzy Polskie Młyny zrobicie sami domowe ciasto o wyjątkowym smaku. Do mieszanki dodajemy tylko drożdże, wodę i olej i ciasto mamy gotowe. Z porcji 500 g przygotujemy dwie pizze. Polecam zrobić sobie listę dodatków które chcemy żeby na pizzy się znalazły. Samo przygotowanie jej to czysta przyjemność. Warto zaangażować dzieci, rodzinę do pomocy. Jak własnoręcznie zrobią pizzę i poczują jej smak, nie skuszą się już na żadną inną.
500 g Pizza ciasto Polskie Młyny
Rozczyn:
20 g świeżych drożdży
15 g mieszanki na pizzę Polskie Młyny
50 ml wody letniej
Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Ciasto:
rozczyn
30 g oliwy z oliwek
pozostała część mieszanki Polskie Młyny
250 ml wody letniej
Dodatki:
250 ml sosu pomidorowego do pizzy
150 g mozzarella kulki
6 fig świeżych
20 oliwek czarnych
bazylia świeża,mix sałat
6 pomidorów suszonych
przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek
6 pomidorków koktajlowych
Do miski przełożyć rozczyn, dodać resztę mieszanki, wlać wodę letnią, oliwę. Ciasto można wyrobić ręcznie albo robotem. Podzielić na dwie części i uformować kule. Obsypać je mąką i odłożyć do miski do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Można też włożyć ciasto do lodówki na 24 h i też urośnie.
Pizza:
Wyrośnięte kule ciasta zagniatam i rozwałkowuję na okrąg o średnicy 30 cm. Blaszkę smaruję oliwą i układam pizzę. Można też piec na kamieniu do pizzy. Pizzę smaruję oliwą, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Smaruję sosem pomidorowym, układam pokrojone kulki mozzarelli, plasterki fig, szynkę prosciutto, posypuję przyprawami do pizzy.
Piernik nagrzewam na temp 270 stopni. Zmniejszam na 240 stopni, wstawiam blaszkę i piekę około 12 minut. Po wyjęciu dekoruję oliwkami, suszonymi pomidorami, bazylią, mix sałat, plastrami prosciutto, dodaję jeszcze figę świeżą, pomidorki koktajlowe. Pizzę podaję z oliwą.