Z okazji Świąt Bożego Narodzenia przesyłam wszystkim moc radości, zdrowia i dużo uśmiechu. Niech ten czas będzie dla was magiczny. Smacznego makowca, ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia.
ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
130 g masła
1 łyżka zimnej wody
3 żółtka duże
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
mus żurawinowy:
30 dkg żurawiny świeżej
4 łyżki cukru
2 pomarańcze
nadzienie makowe:
100 g maku
1 jabłko
skórka z pomarańczy
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 łyżka olejku migdałowego
sok z 1 pomarańczy
1 białko
3 łyżki miodu
cukier opcjonalnie
beza:
2 białka
90 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche:
Do miski przekładam mąkę, dodaję cukier, żółtka, wodę, masło zimne pokrojone i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu dzielę na dwie części rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drug arkusz papieru na wielkość foremek. Miałam dwie foremki mniejsze, ale jest to porcja na jedną dużą tarte o średnicy 26 cm. Ciasto przekładam do formy. Odcinam końce ciasta zrobię z nich gwiazdki. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam jeszcze na 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp 200 stopni, wkładam foremki i piekę około 20 minut aż się zrumienią. Z reszty ciasta piekę gwiazdki.
Mus żurawinowy:
Żurawinę umytą przekładam do garnka, wlewam wyciśnięty sok z pomarańczy, dodaję cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Można dodać odrobinę wody jak będzie za mocno wysmażona.
Nadzienie makowe:
Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku i mielę razem z migdałami maszynką do mięsa dwa razy. Do maku dodaję starte na tarce jabłko, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, pokrojone orzechy, rodzynki, olejek migdałowy, miód. Przesmażam całość w garnku. Jak przestygnie dodaję ubitą pianę z białka i mieszam.
Beza:
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczone kruche spody wykładam mus żurawinowy, na nim masę makową. Na około wyciskam bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 140 stopni i piekę 30 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim tarty. Jak ostygną dekoruję gwiazdkami z ciasta.