poniedziałek, 30 listopada 2015

Tricolore z sosem czosnkowym i kostką sojową

Obiad powstał z serii co mamy w lodówce to przyrządzamy. Koncepcji nie było, więc wyjęłam z lodówki co miałam i pogłówkowałam. Polecam dla wegetarian i nie tylko.

















250 g makaronu tricolore
100 g kostki sojowej
1 bakłażan
1 por biała część
sól, pieprz
1 łyżeczka garam masala
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
7 pomidorków koktajlowych
masło klarowane

sos:
100 g sera feta
170 ml śmietany ukwaszonej gęstej
3 ząbki czosnku
pieprz
szczypiorek


Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente, odcedzam. Bakłażana kroję w plastry grube, obficie solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól wodą, kroję w kostkę. Sojową kostkę zalewam około trzema szklankami gorącej wody. Dodaję przyprawę garam masala, 1/2 łyżeczki soli, pieprz. Odstawiam na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzam na sitku kostkę z wody. Na patelni na maśle przesmażam na wolnym ogniu pokrojony por, dodaję pomidorki koktajlowe polówki. Przekładam na talerz, i przesmażam na tej samej patelni bakłażana, pod koniec dodaję kostkę sojową, por. Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną.

Na patelni wykruszam ser feta, dodaję trzy łyżki wody, sprasowany czosnek i chwilę przesmażam. Dodaję śmietanę ukwaszoną i zdejmuję z ognia. Mieszam dokładnie, doprawiam pieprzem.

Makaron podaję z warzywami, sosem i posypuję szczypiorkiem.

środa, 25 listopada 2015

Kurczak w sosie serowo porowym


Obiad szybki z porem w roli głównej którego uwielbiam. Obiad powstał z tego co miałam w  lodówce
 Sosy serowe jadam rzadko ale od święta można sobie pozwolić.








200 g makaronu wstążki
2 pory duże biała część
 250 ml śmietany kremówki
1/3 sera camembert
6 pomidorków koktajlowych
szczypiorek do posypania
olej


 marynata:

1 pierś z kurczaka
1 łyżka sosu balsamicznego
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii suszonej

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do pojemnika, dodaję ocet winny i sos balsamico, sól, pieprz, bazylię i odstawiam na godzinę do lodówki w marynacie.

Makaron wstążki gotuję aldente w osolonej wodzie. Kurczaka podsmażam na patelni na oleju. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni na wolnym ogniu  duszę por pokrojony oraz podsmażam pomidorki . Też wykładam na talerz. Wlewam śmietanę kremówkę chwilę podgrzewam i dodaję pokrojony ser camembert. Na wolnym ogniu mieszam aż ser się rozpuści i sos zrobi się gęsty. Dodaję kurczaka, por i całość mieszam. Doprawiam według uznania. Makaron podaję z sosem, pomidorkami i posypuję pokrojonym koperkiem.

poniedziałek, 23 listopada 2015

Sałatka z kabanosem i makaronem


Sałatka na długie wieczory kiedy nie mam koncepcji co zjeść na kolację.A że lubię warzywa cały rok to sałatki są u mnie często. Polecam z kabanosem w roli głównej.












100 g makaronu kokardki
5 dkg kabanosów francuskich
4 korniszony
1/4 ogórka zielonego długiego
1/2 papryki czerwonej
1/2 puszki fasolki czerwonej
1/2 kulki mozzarella
4 pomidory suszone
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
5 gałązek pietruszki


Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Fasolkę odcedzam z zalewy i przelewam zimną wodą. Paprykę kroję w paski. Ogórki także kroję w cienkie paski. Pomidory kroję na kawałki, mozzarellę także. Kabanosy kroję na kawałki. Mieszam, dodaję natkę pietruszki pokrojoną,. Do miseczki przekładam jogurt, majonez, dodaję sól, pieprz, czubrycę i mieszam. Sałatkę polewam sosem.

sobota, 21 listopada 2015

Bułki z kaszanką

Bułki na wynos do pracy, do szkoły, na piknik. Bułeczki są mięciutkie, bardzo szybko znikają. Miłośnicy kaszanki będą zachwyceni. Najlepsza jest kaszanka wiejska i taką użyłam, którą dostałam od rodziny.




























przepis na 8 sztuk

30 dkg mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
150 ml wody ciepłej
cukier szczypta

farsz
30 dkg kaszanki
olej do smażenia

Kaszankę przesmażam na oleju i studzę

Do miski przekładam drożdże,  łyżkę mąki, cukier, dolewam wodę letnią taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę resztę, dodaję sól i ciasto wyrabiam. Na końcu dodaję oliwę i jeszcze raz zarabiam. Odstawiam go wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto przekładam na deskę podsypaną mąka formuję wałek i dzielę na osiem części.Na każdej części układam po łyżce kaszanki i sklejam bułki. Odstawiam do wyrośnięcia na blaszce wysmarowanej. Bułki przed pieczeniem posypuję mąką jeszcze. Piekę 15 minut temp 220 stopni. Najlepsze są ciepłe

czwartek, 19 listopada 2015

Wątróbka z sosem żurawinowym


Należę do miłośników wątróbki i żurawiny. A że żurawina jest zdrowa, wątróbka polecana na wzrost żelaza to połączenie idealne dla mnie. Moja rodzina uwielbia wątróbkę i co jakiś czas gości u mnie na stole.





















50 dkg wątróbki drobiowej
3 cebule białe
1 jabłko
sól, pieprz
olej
natka pietruszki

sos żurawinowy:
2/3 szklanki żurawiny świeżej
1 pomarańcza
1/2 szklanki wina czerwonego
1/2 jabłka
sól, pieprz
1 łyżka miodu

Wątróbkę oczyszczam z błon. Cebule obieram i kroję w piórka. Jabłko obieram i kroję w plastry. Na oleju przesmażam cebulę, odkładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam wątróbkę, dodaję jabłko pokrojone, pod koniec posypuję solą, pieprzem, dodaję cebulę.

Żurawinę płuczę, przekładam do rondelka, dolewam wino, dodaję sok z pomarańczy, pokrojone jabłko i na wolnym ogniu duszę. Kiedy żurawina zacznie robić się miękka a sos redukować dodaję miód, doprawiam solą, pieprzem. Wątróbkę podaję z sosem posypuję natką.

wtorek, 17 listopada 2015

Penne z dynią i kurczakiem


Lekkie, zdrowe i sycące danie z dużą ilością warzyw.  Każdy znajdzie coś dla siebie, mięsożercy kurczaka, roślinożercy warzywa, i jeszcze miłośnicy makaronu.  Zapewniam że patelnia pachnie, jeszcze lepiej smakuje.











70 dkg dyni
1 cebula biała
1 papryka zielona
2 marchewki
10 dkg makaronu penne
1/2 łyżeczki przyprawy greckiej
olej

kurczak marynata:
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
1/2 łyżeczki przyprawy greckiej

Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz,cubrzycę, przyprawę grecką., dodaję dwie łyżki oliwy. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.

Dynię i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję przyprawą grecką, skrapiam oliwą. Paprykę kroję w paski, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam także na blaszce. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.
Makaron gotuję aldente według opakowania. Kurczaka przesmażam na patelni, dodaję makaron, warzywa zapieczone, doprawiam według uznania jeszcze, posypuję natka pietruszki.



niedziela, 15 listopada 2015

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną


Słodkie bezy z frużeliną kwaskową i kremem z budyniem. Dla miłośników żurawiny i nie tylko. Krem nie słodzony, żurawina kwaśna, równoważą razem słodką bezę.
























bezy:

6 białek
320 g cukru
2 łyżki octu winnego
2 łyżki maki ziemniaczanej
szczypta soli
mięta świeża.

krem:
150 g masła
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej

Frużelina żurawinowa:
1/2 szklanki żurawiny świeżej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
3/4 szklanki wody
2 łyżki miodu

Bezy:

Do miski przelewam białka, jeżeli wyjmujemy je z lodówki to co najmniej godzinę przed ubiciem.Dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję do łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier należy dodawać stopniowo. Ubijam tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Na końcu dodaję ocet i chwile miksuje i mąkę ziemniaczaną. Bezy formuję łyżką na papierze do pieczenia. Rosną podczas pieczenia także robimy ie za duże koła. Mi wyszło sztuk 8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i po pięciu minutach zmniejszam na 140 minut na kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i zostawiam przez noc przy uchylonych drzwiczkach na noc.

Krem:
Budyń rozrabiam z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego wlewam mleko i energicznie mieszam. Nie dodaję cukru bo bez jest słodka.Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem.
Masło ucieram na puch mikserem, dodaję do łyżce zimnego budyniu cały czas miksując i tak do wyczerpania budyniu.

Frużelina:
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję miód, sok z cytryny. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.Jak żurawina zrobi się miękka wlewam mąkę i energicznie mieszam aż frużelina zrobi gęsta.

Bezy dekoruję kremem i polewam frużeliną i miętą.






piątek, 13 listopada 2015

Zupa z boczniaków

Szybka, prosta i lekka zupa na rozgrzanie. Boczniki w roli głównej. Z nutą indyjską za sprawą curry. 












20 dkg boczniaków
2 marchewki
1 kawałek selera
1 pora
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka curry indyjskie
szczypta kurkumy
1/2 litra bulionu warzywnego
papryka słodka
sól, pieprz
natka pietruszki
masło klarowane

Marchewki, seler obieram i kroję w paski. Por kroję w krążki. Cebule obieram i drobno kroję. Boczniaki myję, osuszam i kroję w paski. Na patelni na maśle przesmażam cebulę. Dodaję por i dalej przesmażam, marchew, seler. Dolewam bulion dodaję liście laurowe, ziele. Warzywa gotuję chwilę pod przykryciem. Na końcu dodaję boczniaki i gotuję dalej aż grzyby będą miękkie. Na końcu dodaję paprykę słodką, sól, pieprz, kurkumę, curry indyjskie. Zupę podaję z natką pietruszki.

środa, 11 listopada 2015

Łosoś z warzywami i kuskusem

Łosoś ulubiona ryba mojej rodziny moja niekoniecznie. Robię ją ale nie jem z reguły. Wersja z  warzywami zapiekana. Zrobiłam dodatkowo sałatkę z reszty warzyw i kuskusu. Lekko i zdrowo, i oczywiście kolorowo jak to u mnie musi być. Ryba nie musi by nudna i z patelni tylko.



















marynata:
2 kawałki łososia
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 cytryna


1 papryka czerwona
2 marchewki
1 por biała część
1 pietruszka korzeń
1/3 szklanki kaszy kuskus
sól, pieprz
olej

Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny. Łososia przekładam w marynacie do lodówki na dwie godziny.

Marchewkę, pietruszkę obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję. Paprykę kroję w kostkę małą. Na patelni na oleju przesmażam por, dodaję paprykę i dalej smażę na wolnym ogniu. Pod koniec dodaję marchewkę i pietruszkę. Całość podlewam odrobina wody i duszę chwilę aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Łososia przekładam na folię aluminiową. Na każdym kawałku układam warzywa i zawijam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. Kasze kuskus zalewam wrzącą wodą według opakowania i odstawiam . Dodaję do reszty warzyw które zostały i mieszam. dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam według uznania. Rybę podaję z warzywami z kaszą.

poniedziałek, 9 listopada 2015

Mielone z kabanosem i pieczarkami

Mielone z kabanosem czemu nie. Są bardzo dobre, z pieczarkami w komplecie. Polecam na obiad, ale także na imprezy różna. Można je podawać na ciepło i zimno.
















2 piersi z kurczaka
15 dkg pieczarek
1 cebula duża
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 jajko
7 gałązek koperku
2 łyżki kaszy manny
1 bułka czerstwa
1/2 szklanki mleka
kabanosy cienkie francuskie
1/2 szklanki bułki tartej


Pierś  z kurczaka miele maszynka do mięsa. Pieczarki drobno kroję i przesmażam na oleju. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulkę drobno i czosnek sprasowany. Dodaję do mięsa, razem z jajkiem, pokrojonym koperkiem. Bułkę namaczam w mleku. Odciskam mocno na sitku i dodaję od mięsa. Wsypuję kaszkę mannę, dodaję sól, pieprz i całość wyrabiam. Na desce podsypanej bułką układam mięso nie przyklei nam się. Na nim po trzy kawałki kabanosa długości mięsa i zwijam Obtaczam w bułce tartej w pojemniku. Smażę na wolnym ogniu na oleju z każdej strony aż mielone będą rumiane.

sobota, 7 listopada 2015

Ziemniaczana sałatka z batatami


Ziemniaczana sałatka z batatami i ziemniakami. Pachnie jesienią, dynią, czosnkiem. Moc zdrowia i witamin na talerzu.












1/2 batata
3 ziemniaki
1 papryka czerwona
7 gałązek koperku
2 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
200 g bobu mrożonego
5 różyczek kalafiora

Batat, ziemianki, kroję w kostkę. Bataty układam na blaszce dodaję pokrojoną paprykę, wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 10 minut.
Ziemniaki przekładam do garnka w wodą, dodaję kalafior i gotuje aldente w osolonej wodzie. Bób gotuję osobno także aldente. Obieram ze skórek. Ugotowane warzywa i pieczone przekładam do miski, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, sól, pieprz, pokrojony koperek.

czwartek, 5 listopada 2015

Naleśniki z kremem budyniowym i malinami mrożonymi

Naleśniki z kremem budyniowym i sosem z malin, zapewniam że znikają szybciej niż nadążam smażyć. Maliny mrożone jesienią przypomną nam lato i jego smaki. Takie małe wspomnienie lata :-)















ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jajka
3 łyżki wody gazowanej
sól

nadzienie:
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej płaska
1 łyżka mąki pszennej płaska
2 łyżki cukru
1,5 szklanki śmietany 30 %

sos malinowy:
1 szklanka malin
1 łyżka galaretki malinowej

Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Do wysokiego pojemnika przesypuję mąkę, dodaje, jaja, sól, masło, mleko. Całość miksuje blenderem. Wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.

Budyń, mąki przesypuję do miseczek, dodaję cukier i wlewam 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję.Do gotującego się wlewam mieszankę z budyniem. Gotuję aż zrobi się gęsty. Budyń studzę przykryty. Nie wytworzy się wtedy kożuch. Zimny miksuję, łatwiej się wtedy połączy ze śmietaną.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję budyń i chwilę jeszcze miksuję.

Maliny miksuję blenderem. Przecieram przez sito. Sok przelewam do garnka, dodaję galaretkę i podgrzewam aż galaretka się rozpuści. Wstawiam do lodówki aż zacznie tężeć.
Naleśniki podaje z kremem , polewam sosem i dekoruję malinami.