Obiad powstał z serii co mamy w lodówce to przyrządzamy. Koncepcji nie było, więc wyjęłam z lodówki co miałam i pogłówkowałam. Polecam dla wegetarian i nie tylko.
250 g makaronu tricolore
100 g kostki sojowej
1 bakłażan
1 por biała część
sól, pieprz
1 łyżeczka garam masala
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
7 pomidorków koktajlowych
masło klarowane
sos:
100 g sera feta
170 ml śmietany ukwaszonej gęstej
3 ząbki czosnku
pieprz
szczypiorek
Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente, odcedzam. Bakłażana kroję w plastry grube, obficie solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól wodą, kroję w kostkę. Sojową kostkę zalewam około trzema szklankami gorącej wody. Dodaję przyprawę garam masala, 1/2 łyżeczki soli, pieprz. Odstawiam na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzam na sitku kostkę z wody. Na patelni na maśle przesmażam na wolnym ogniu pokrojony por, dodaję pomidorki koktajlowe polówki. Przekładam na talerz, i przesmażam na tej samej patelni bakłażana, pod koniec dodaję kostkę sojową, por. Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną.
Na patelni wykruszam ser feta, dodaję trzy łyżki wody, sprasowany czosnek i chwilę przesmażam. Dodaję śmietanę ukwaszoną i zdejmuję z ognia. Mieszam dokładnie, doprawiam pieprzem.
Makaron podaję z warzywami, sosem i posypuję szczypiorkiem.