piątek, 29 kwietnia 2022

Pasztet ze szpinaku z łososiem i kiełkami


Zapraszam na przepyszną wiosenną ucztę pełną witamin i zielonego koloru. Wiosną w mojej kuchni króluje świeży szpinak i kiełki, które sama wyhodowałam. Tak naprawdę nie potrzeba wiele, żeby cieszyć się ich smakiem. Wystarczy kiełkownica, albo sitko z ligniną, a i kiełki będą rosły w oczach. Pamiętamy o przelewaniu wodą i możemy się zajadać nimi po około 3-7 dni. Więcej o kiełkach przeczytamy na portalu Przepisy.pl, gdzie znajduje się wiele przepisów z kiełkami w roli głównej. Tutaj wykiełkowały ciekawe i smaczne pomysły.

W wiosennym menu zagościł u mnie rewelacyjny pasztet, przepis który znalazłam tutaj. Tak naprawdę wystarczy tylko kilka składników i możemy cieszyć się jego smakiem. Zrobiłam go na bazie łososia, ale świetnie sprawdzi się też pstrąg łososiowy. Przygotujemy go w kilka chwil, potem pieczenie, studzenie i możemy się nim delektować. Pasztet będzie idealną propozycją na kolację, możemy go zabrać na lunch do pracy. A goście, gdy ich poczęstujemy, będą zachwyceni.

Potrawa ta dostarczy nam cenne kwasy omega 3, witaminę D, minerały i inne. Polecam spożywać jak najwięcej szpinaku i kiełków dla naszego zdrowia. Witaminy z pokarmów są lepiej przyswajalne aniżeli z tabletek, dlatego sięgajmy po zielone, wiosenne warzywa.












Składniki na pasztet:

łosoś świeży bez skóry 400g

szpinak świeży 450 g

uniwersalna przyprawa Knorr delikat

gałka muszkatołowa

150 g gęstej śmietany 18% do zup

3 jajka

kiełki mieszanka delikatna

 

Wykonanie:

W przepisie wykorzystujemy filet bez skóry. 150 g łososia kroję w kostkę i odkładam.

Szpinak myję, osuszam i kroję. Do miski przekładam łososia 250 g pokrojonego, dodaję jajka i miksuję blenderem. Dokładam szpinak pokrojony i dalej rozdrabniam. Na końcu dokładam śmietanę, przyprawę uniwersalną, gałkę muszkatołową i mieszam już łyżką. Dodaję pokrojonego łososia 150 g i mieszam.

Do pieczenia wykorzystałam foremkę aluminiową o wymiarach 22x12 cm. Wcześniej należy wysmarować ją masłem. Masę wylewam do foremki. Przykrywam od góry folią aluminiową

Na blaszkę od piekarnika wylewam wodę, tyle żeby foremka była zanurzona do wysokości 1/3. Piekarnik nagrzewam z wodą do 180 stopni, potem po nagrzaniu zmniejszam do temp 150 stopni i piekę godzinę w kąpieli wodnej. Zostawiam do ostygnięcia i wkładam do lodówki na noc.

 


wtorek, 26 kwietnia 2022

Migdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką

 Migdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką. Tarta wyszła rewelacyjna. Chrupiące ciasto, konfitura świetnie wpasowała się ze śledzikiem i gruszką.






 

tarta migdałowa:

200 g mąki pszennej

70 g migdałów

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej

120 g masła zimnego

2 żółtka

1 łyżka zimnej wody


nadzienie:

1 słoik Beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 g

150 g serka ziołowego

250 g jogurtu greckiego

2 białka

2 jajka

2 gruszki 

8 gron winogrono czerwone

8 pomidorów suszonych w oleju

100 g konfitury z czarnej porzeczki

50 g sera niebieskiego

oregano, sól, pieprz czarny i czerwony

 

Tarta:

Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15minut. Po tym czasie obieram ze skórki. Przekładam do malaksera i rozdrabniam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję migdały, żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika.

Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też nie jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki wstawiam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Ciasto w foremkach albo nakłuwam widelcem albo układam na dnie kawałek papieru do pieczenia i wysypuje fasolę jako obciążnik. Wstawiam do piekarnika zmniejszam na 200 stopni i piekę 15minut. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolą i dopiekam kolejne 10 minut aż się zarumieni lekko. 


Farsz:

Suszone pomidory miksuję blenderem z konfiturą z czarnej porzeczki

Do miski wbijam jajka, dodaję białka, serek ziołowy, jogurt, dodaję sól, pieprz, oregano i mieszam. Podpieczony spód tarty smaruję konfiturą z pomidorami, wylewam 1/2 farszu, układam plastry śledzia, wylewam resztę farszu. Gruszki kroję ze skórą na cienkie plastry. Układam w foremkach, dodaję zwinięte kawałki śledzi w rulony, grona winogrona. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut. Wykruszam na wierzch ser pleśniowy i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika. Dekoruję oregano i pieprzem.


poniedziałek, 25 kwietnia 2022

Bezglutenowe gofry z pastą z dorsza

 Gofry wytrawne bez glutenu,które są świetną propozycją na śniadanie zamiast kanapek. Podała je z gotową pastą z dorsza, jajkiem, roszponką i oliwkami. Będą świetne też do pacy na lunch albo na piknik.

 

 
 
 
 
 

 

ciasto na gofry:

2 jajka

1 szklanka mąki bezglutenowej mix

1/3 łyżeczki soli

50 ml oleju

200 ml mleka

czosnek suszony, pomidory suszone przyprawa, zioła włoskie

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki:

5 jajek

10 pomidorków koktajlowych

135 g sałatki z dorsza

10 oliwek czarnych

natka zielona

garść roszponki 

 

Gofry:

Białka ubijam na sztywno. Do miski przesypuję mąkę, dodaję żółtka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko. Ciasto miksuję blenderem. Do ciasta dodaję ubite białka i mieszam już łyżką. Gofrownicę rozgrzewam,smaruję olejem. Wylewam ciasto piekę około 7 minut. W zależności od mocy  gofrownicy.

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Na każdego gofra układam połówkę jajka, dodaję pastę z dorsza, pomidorki, oliwki, roszponkę. Posypuję natką pietruszki i suszonymi pomidorami.

 

piątek, 22 kwietnia 2022

Mule w sosie arrabbiata

 
 
Mule w sosie pomidorowym z winem, tofu, papryką. Czy może być lepsze połączenie smaków. Do tego chrupiąca bagietka moczona w sosie.
 

 
 

 



składniki:

500 g mule

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

500 ml passaty pomidorowej

2 łyżki starego parmezanu

sól, pieprz, papryka wędzona

bazylia, oregano suszone

100 g tofu naturalne 

5 pomidorków koktajlowych

100 ml wina białego wytrawnego

natka pietruszki, bagietka, cytryna, olej, papryczka chili


Mule  rozmrażam w lodówce, albo w zimnej wodzie.  Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję paprykę wędzoną, sól i odstawiam.

Na głębokiej patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojoną  cebulę, czosnek, chili i przesmażam. Wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojoną paprykę czerwoną i dalej przesmażam. Wlewam passatę, dodaję oregano, bazylię,sól, pieprz i redukuję. Na końcu dodaję parmezan, mule, tofu, mieszam i gotuję jeszcze około pięć minut. Podaję z natką pietruszki, cytryną, pokrojonymi pomidorkami i bagietką.



środa, 20 kwietnia 2022

Zupa z małżami i szafranem

 Zupa z mulami, szafranem, papryką żółtą. Czy może być lepsze połączenie. Złota przyprawa którą jest szafran tą przysłowiową kropką nad i zupy.

 



 









1  cebula

2 ząbki czosnku

1 por biała część

6 nitek szafranu

1 papryka żółta

1/2 szklanki płatków ryżowych

natka pietruszki, szczypiorek

500 ml bulionu warzywnego

500 g mule

100 ml wina białego

sól, pieprz czarny i czerwony, olej, papryczka chili kawałek

5 pomidorków koktajlowych

 Szafran zalewam 100 ml gorącej wody i odstawiam na 30 minut.

W garnku podgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, por i przesmażam. Wlewam wino i redukuję. Dodaję paprykę żółtą, chili kawałek i przesmażam dalej. Wlewam bulion i gotuję 15 minut. Dodaję sól, pieprz czarny, szafran. Miksuję blenderem. Dodaję płatki ryżowe, mule  i gotuję jeszcze pięć minut. Podaję z natką, szczypiorkiem, pomidorkami, posypuję pieprzem czerwonym.

 

poniedziałek, 18 kwietnia 2022

Zajączki drożdżowe z kiełbasą

 Do koszyczka pyszne zajączki będą też fajną i pyszną ozdobą świątecznego stołu.




 

ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka soli

50 ml masła klarowanego

2 dkg drożdży

250 ml mleka letniego

szczypta cukru

kiełbas biała cienka około 4 sztuki

papryka ostra

 

do posmarowania:

1 żółtko

3 łyżki mleka

ziele angielskie 

 

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml mleka letniego, wsypuję 2 łyżki mąki pszennej. Mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, paprykę, wlewam resztę mleka, wbijam jajko. Ciasto zagniatam robotem. Na końcu wlewam masło roztopione i dalej wyrabiam. Ciasto odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnicę i zagniatam rękoma. Dzielę na 8 części. Z każdej formuję wałek około 30 cm długi.  Składam go na pół. Dolną część zakładam jak precel, tak żeby powstały dwa kółka. Składam do środka. Przez kółka przeciągam pół kiełbaski. Układam zajączki na blaszce na papierze. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Oczy robię z ziela. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę około 20 minut aż będą rumiane. Podaję z musztardą.

 

sobota, 16 kwietnia 2022

Pomarańczowa babka zebra

 

 Pyszna babeczka bardzo wilgotna co nazywa się zebra. Oblana czekoladą gorzką.

 




 

 4 jajka duże

200 g cukru

250 ml soku pomarańczowego

200 ml oleju rzepakowego

3 łyżki kakao

300 g maki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g czekolady gorzkiej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

 Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno z solą. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż cukier rozpuści się. Na końcu wlewam żółtka i mieszam mikserem. Wlewam olej z sokiem stopniowo i cały czas mieszam mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i mieszam. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, wysypuje bułką tartą. Na przemian wylewam w jednym miejscu dwie łyżki ciasta jasnego, dwie łyżki ciasta kakaowego, i znowu jasne, ciemne. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę babkę około 50 minut. Po upieczeniu wyjmuję babkę z foremki na deskę żeby odparowała. 

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekorują babkę.

 


piątek, 15 kwietnia 2022

Sernik z karmelem i bakaliami

 

 Karmelowy serniczek na ciasteczowym spodzie. Dużo bakali i pyszny sos do polania.

 






 

spód z ciasteczek:

160 g ciastek kakaowych

50 g masła

sernik:

250 g serka mascarpone

125 ml śmietanki kremówki 30 %

800 g sera półtłustego

4 jajka

1 łyżeczka pasty waniliowej

100 g rodzynek

200 g cukru pudru

1 budyń 


karmel:

120 ml śmietanki kremówki

60 g cukru

60 ml wody

1 łyżeczka masła

dekoracja:

70 g mix bakali

fiołki

czekolada gorzka

Spód:

Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

Sernik:

 
Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę,, mascarpone, cukier puder, pastę waniliową, połowę budyniu,i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Rodzynki sparzam gorącą wodą i odcedzam. Obtaczam w reszcie budyniu. Wsypuję do masy serowej i mieszam łyżką.

Na wystudzony spód wykładam masę serową. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni. Formę owijam szczelnie od spodu folią aluminiową. Będzie pieczony w kąpieli wodnej. Na blaszkę od piekarnika wylewam gorącą wodę. Po nagrzaniu piekarnika z wodą wstawiam blaszkę i piekę około 70 minut.Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. 

Karmel:

Na patelni podgrzewam cukier aż się rozpuści, lekko zbrązowieje i wlewam wodę. Potem wlewam śmietankę i gotuję około pięć minut na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Na końcu dodaję masło, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Zimny sernik polewam karmelem, rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Posypuję bakaliami, układam fiołki.

 

wtorek, 12 kwietnia 2022

Zupa chrzanowa w chlebie

Nie ma wielkanocny bez chrzanu.  Jak chrzan to musi być pyszna zup chrzanowa którą podje w chlebie domowego wypieku. 

 

 





 


chleb:

600 g mąki pszennej typ 650

1 łyżeczka soli

2 dkg drożdży

2 łyżki oleju

250-300 ml wody letniej

szczypta cukru

zupa:

2 ziemniaki

1 korzeń pietruszki

1 kawałek korzenia selera

1 por biała część 

sól, pieprz

majeranek

1 łyżka chrzanu ostrego

100 ml śmietany 30 %

2 łyżki octu jabłkowego

natka pietruszki

3 jajka

1 kiełbasa biała

1 cebula

2 ząbki czosnku

olej rzepakowy

700 ml bulionu warzywnego


Chleby:

 Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję zaczyn drożdżowy, sól,olej i wodę. Wodę dolewam stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta takiej aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiam kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Formuję dwa bochenki chleba okrągłe, z kawałka ciasta robię mniejszą kulkę którą przykleję przed pieczeniem. Odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut..Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 200 stopni na kolejne 10 minut., potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Po wyjęciu studzę na kratce, spryskuje zimną wodą i przykrywam ściereczką. Odcinam wieko chleba, wydrążam miąższ.

Zupa:

Por kroję w krążki, cebule drobno i smażę na oleju w garnku. Warzywa kroję pozostałe w kostkę, dodaję do cebuli, wlewam bulion, dodaje czosnek i gotuję do miękkości.Miksuję blenderem, wlewam śmietanę, dodaje chrzan, majeranek roztarty, pieprz i sól. Podaje z przesmażoną kiełbasą  jajkami ugotowanymi.

Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli, dwie łyżki mąki i mleka letniego około 50 ml. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej i wlewam wodę letnią stopniowo. Ciasto wyrabiam robotem, i w zależności od gęstości ciasta dolewam jeszcze wodę albo nie. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Odstawiam w misce przykrytej ściereczką na 90 minut do wyrośnięcia.

Ciasto rękoma, dziele na dwie części. Formuję kule. Do jednego chlebka zrobiłam dodatkowo małą kuleczkę na dekielek. Chlebki układam na papierze do pieczenia na blaszce i odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce. 

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni i wstawiam chlebki. Piekę 10 minut. Zmniejszam na 200 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze około 20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką chleby.

Odcinam górę chlebków, wydrążam środek i podaję zupę w chlebie. 

Zupa:

Cebulę i por  kroję i przesmażam na oleju. Dodaję  pokrojone ziemniaki, seler, pietruszkę korzeń , wlewam bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie, dodaję czosnek przeciśniemy przez praskę. Wszystko miksuję blenderem. Wlewem śmietanę, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek. Jajka gotuję na twardo. Kiełbasę kroję w plastry i przesmażam na patelni suchej. Zupę podaję z jajkiem, kiełbasą, natką pietruszki.


wtorek, 5 kwietnia 2022

Kefirowe zajączki z koszyczkiem

 

 Takie fajne chrupiące zajączki drożdżowe polecają się na świątecznym stole. Rodzina na pewno będzie zachwycona :-)

 

 
 
 








ciasto:

3 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml

2 dkg drożdży

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

50 ml oleju rzepakowego

1 jajko

250 ml kefiru

pozostałe:

11 jajek przepiórczych

1 szklanka zakwasu buraczanego

1 garść mix sałaty

ziele angielskie

źdźbła prosa

glazura:

1 żółtko

3 łyżki mleka

 

Ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki , 50 ml kefiru letniego, mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, jajko, sól, kefir letni podgrzewam go i wyrabiam ciasto robotem. Na końcu wlewam olej i dalej ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na siedem części.  Z każdego kawałka ciasta formuję wałek o długości około 25 cm. Wałek dzielę na dwie części mniej więcej 2/3 i 1/3 długości. Dłuższy wałek zwijam w koło. Sklejam je i formuję dno z ciasta. Boki nacinam nożyczkami na około, powstanie ala koszyczek. Krótszy wałek nacinam z jednej strony po środku nożyczkami formując uszy, reszta jest na głowę. Doklejam do koszyczka. Układam zajączka na blaszce na papierze do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Z ziela angielskiego robię oczy, wąsy z prosa.

Piekarnik nagrzewam do 210 stopni. Wstawiam do piekarnika zmniejszam na 190 stopni i piekę 25 minut aż się zrumienią.

Jajka gotuję na twardo, obieram i wkładam do zakwasu na noc. Do koszyczków wkładam sałatę, jajko.