niedziela, 30 września 2012

Letnie naleśniki zielono- żółte z kurkami, kaszą kuskus i serem lazur ciasto



Letnie naleśniki zielono-  żółte z kurkami, kaszą kuskus i serem lazur
ciasto










150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
olej do smażenia
Szczypta kurkumy około 1/5 łyżeczki
Pęczek zielonej pietruszki
10 dkg fasoli zielonej
Kawałek sera lazur
30 dkg kurek
05, szklanki kaszy kuskus ugotowanej
Sól
Pieprz
Bazylia
Oreagno
Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
6 oliwek czarnych
Kawałek papryki czerwonej


Naleśniki robimy ze składników na ciasto które blenderujemy. 1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niej kurkumę i mieszamy. Do pozostałego ciasta dodajemy pietruszkę zieloną i blenderujemy . Naleśniki smażymy na oliwie. Do kaszy kuskus ugotowanej dodajemy podsmażone kurki , pokrojoną papryczkę, posiekaną bazylię zieloną i, doprawiamy solą, pieprzem, oreagno. Fasolkę zieloną gotujemy aldente . Na każdym naleśniku układamy farsz z kaszy i na to fasolkę. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Ja zrobiłam kwiatki  z pomidorków. Smacznego

środa, 19 września 2012

Papryki nadziewane jaśminowym ryżem z nutą kurkumy




Papryki nadziewane jaśminowym ryżem z nutą kurkumy








5 papryk czerwonych średnie
½ opakowania ryżu jaśminowego
20 dkg pieczarek
1 cebula
30 dkg mięsa mielonego z indyka
Sól
Pieprz prymat
Kurkuma prymat
1 szklanka bulionu
10 dkg sera żółtego
Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
Oliwki czarne

Papryczki myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środek. Ryż gotujemy aldente około 10 minut. Pieczarki podsmażmy na patelni razem z cebulką, dodajemy do nich mięso mielone, ryż ugotowany, ser starty na tarce, 1 łyżeczkę kurkumy, pieprz, sól. Całość mieszamy i napełniamy papryki farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Pieczemy około 50 minut. Talerz dekorujemy oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
 Smacznego :-)


wtorek, 11 września 2012

Suszone pomidory



Suszone pomidory z czosnkiem




3 Kilogramy pomidorów gatunek bawole serca
2 łyżki stołowe soli morskiej
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki stołowe cukru
oliwa z oliwek Bertolli
1 łyżka bazyli suszonej


Pomidorowy przekroić usunąć środek z nich czyli miąższ.  Ułożyć na blasze i ustawić na najniższa temperaturę na co najmniej 24 h. Wysuszone włożyć do słoiczków , włożyć czosnek, sól, Zalać oliwą aby przykryły pomidory. Oliwę  należy podgrzać ale nie zagotowywać i wymieszać z bazylią .Słoiki zakręcić.





W roli głównej: Oliwa

niedziela, 9 września 2012

Chleb żytni



Chleb żytni na zakwasie
z nasionami lnu


Upiecz Smakowity Chleb!

   
Kolejny chlebek mój, tym razem na zakwasie żytni.Taki jak za dawnych lat piekły nasze babcie. Upieczony specjalnie  w ramach akcji zabawy "Upiecz Smakowity Chleb"  której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica producent margaryny Smakowita.






1 kg mąki żytniej 720
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżki nasion dyni
2 łyżki nasion lnu
1 łyżka soli
½ szklanki zakwasu wcześniej przygotowanego

Do zakwasu dodajemy 1 szklankę mąki żytniej w odstępach  2 godzin dwa razy i dodajemy pół szklanki wody za każdym razem. I wyrabiamy zaczyn, który przez noc pracuje . Zostawiamy pod przykryciem. Mąkę pełnoziarnistą z nasionami lnu i dyni zaparzamy , wlewamy szklankę gorącej wody. Zostawiamy przez noc. Na drugi dzień zaczyn który mam wyrobiony odkładam pól szklanki na następny chleb, do reszty dodajemy sparzoną mąkę z otrębami i nasionami i łyżkę soli rozpuszczonej w wodzie i wyrabiamy ścisłe ciasto. Wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczka podsypanej mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 h i przykrywamy folią. Formujemy bochenek i nacinamy go nożem
Pieczemy w temperaturze najpierw 250 na 10 minut i zmniejszamy na 180 i pieczemy godzinę. Wykładamy na raszki chleb żeby odparował, spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką do wystygnięcia. 









Chlebek posmarowany Smakowitą



Upiecz Smakowity Chleb!

sobota, 8 września 2012

Chleb za zakwasie



Chleb za zakwasie z ziemniakami z mąki orkiszowej z ziarnami słonecznika i dyni
  
Upiecz Smakowity Chleb!

 Co tydzień piekę chlebek, ten został upieczony specjalnie w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb"  której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica producent margaryny Smakowita.







1 kg mąki chlebowej 650 pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki dyni
2 łyżki słonecznika
1 łyżka soli
1 szklanka wody od gotowania ziemniaków opcjonalnie
3 ziemniaki duże ugotowane
     ½ szklanki zakwasu

Dzień przed upieczeniem chleba należy w odstępach 3 h dosypać dwa razy po ½ szklanki mąki do zakwasu i wody dodać ½ szklanki . Zostawić żeby zaczyn zaczął pracować.
Na drugi dzień do miski wsypujemy mąkę, zaczyn. Z zaczynu odkładamy pół szklanki która nam się przyda do następnego pieczenia.
Dodajemy ziemniaki zblenderowanee, i ziarna oraz wodę,  sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wyrabiam ręką i wlewam łyżkę oliwy żeby ciasto się nie kleiło w misce.
Ostawiamy do wyrośnięcia. Po pół godziny wyrabiam ponownie ciasto na stolnicy podsypanej mąka i tak robimy 3 razy w odstępie pół godziny.
Ciasto wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczką podsypanej mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 3 h, nacinamy i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 250 na 10 minut  i zmniejszamy  do 180 na godzinę.
Po wyłożeniu chleba wykładamy na kratkę i pryskamy wodą i nakrywamy ręcznikiem do ostygnięcia

Przygotowanie






Chlebek posmarowany Smakowitą i podany z suszonymi pomidorami 

Smacznego




Upiecz Smakowity Chleb!