Pstrąg łososiowy w towarzystwie brokuła i innych warzyw.
Po miesiącu wróciłam do domu, zaległości we wszystkim. Wyjazd mi dobrze zrobił, bo odpoczęłam od komputera, i garów. Był to wyjazd nieplanowany, ale remont prosił się od dawna już, a ja na czas malowania i wietrzenia mieszkania muszę uciekać z domu bo mi zapachy szkodzą. Pozdrawiam wszystkich ciepło :-)
marynata ryby:
2 kawałki pstrąga łososiowego
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 żabek czosnku
1/2 cytryny
sól, pieprz
olej
warzywa:
4 ziemniaki
1 brokuł mały
1 marchewka
10 dkg fasolki szparagowej
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
bazylia świeża
Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, czosnek sprasowany, sok z cytryny. Całość mieszam i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc najlepiej Rybę przesmażam na patelni dosłownie minutę, dojedzie potem w piekarniku.
Brokuł dziele na różyczki, ziemniaki obieram, marchewkę także, i fasolkę. Gotuję wszystko razem w osolonej wodzie. Brokuł i marchewkę wyjmuję pierwszy ma być aldente, resztę gotuje dalej do miękkości. Brokuł, ziemniaki, masło, miksuję blenderem Zostawiam kilka różyczek brokuła. Do masy dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany. Naczynia do zapiekania wykładam pure , układam kawałki fasoli, marchewkę pokrojoną w paski, oraz rybę, i różyczki brokuła. Zapiekam 35 minut temp 200 stopni.