Jesienna rozgrzewająca patelnia rozmaitości. Mamy jajka, bakłażana, cukinię, paprykę. Szybkie, pożywne, zdrowe danie z patelni. Nie potrzeba wiele, wystarczą tylko chęci.
1 bakłażan
1 cukinia
4 jajka
1 papryka czerwona
papryczka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml pasaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz, zioła prowansalskie
natka pietruszki
olej rzepakowy
Bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażę cebulę, czosnek rozduszony, dodaję paprykę, bakłażana, dalej smażę. Wlewam passatę pomidorową, dodaję koncentrat, sól, pieprz, zioła, chili i duszę pod przykryciem 15 minut. Cukinię dodaję na końcu bo ona szybko dojdzie, wbijam jajka na wierzch trzymam na ogniu jeszcze 10 minut pod przykryciem. Przed podaniem posypuję natką i parmezanem startym.