środa, 29 września 2021

Jajka zapiekane z cukinią i bakłażanem

  Jesienna rozgrzewająca patelnia rozmaitości. Mamy jajka, bakłażana, cukinię, paprykę. Szybkie, pożywne, zdrowe danie z patelni. Nie potrzeba wiele, wystarczą tylko chęci.

 










1 bakłażan

1 cukinia

4 jajka

1 papryka czerwona

papryczka chili

2 łyżki koncentratu pomidorowego

100 ml pasaty pomidorowej

1 ząbek czosnku

1 cebula

2 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

natka pietruszki

olej rzepakowy

 

Bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażę cebulę, czosnek rozduszony, dodaję paprykę, bakłażana, dalej smażę. Wlewam passatę pomidorową, dodaję koncentrat, sól, pieprz, zioła, chili i duszę pod przykryciem 15 minut. Cukinię dodaję na końcu bo ona szybko dojdzie, wbijam jajka na wierzch trzymam na ogniu jeszcze 10 minut pod przykryciem. Przed podaniem posypuję natką i parmezanem startym.

 

 


 

sobota, 25 września 2021

Kurczak w sosie kurkowo pietruszkowym

Kurczaczek w sosie kurkowym ale z dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki. Dzięki temu mamy sycący wzbogacony o warzywa obiad. Prosty sposób żeby przemycić do obiadu trochę witamin.

 

 
 












marynata:

2 pałki z kurczaka

2 udka z kurczaka

2 cebule

3 łyżki octu winnego

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki, koperek

 

Sos:

200 g kurek

100 ml wino białe

1 cebula

1 marchewka

2 korzenie pietruszki

200 g śmietany 18 % gęstej

sól, pieprz, natka pietruszki

masło klarowane

 

Do pojemnika przekładam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję zioła, olej, ocet winny, sól, pieprz. Mieszam marynatę, dokładam mięso, i nacieram marynatą. Odstawiam na noc do lodówki.

Na drugi dzień smażę na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym kurczaka. Z każdej strony obsmażam, podlewam delikatnie wodą i duszę do miękkości.

Kurki myję i odsączam z wody na sitku. Cebulę drobno kroję przesmażam na maśle, wlewam wino i redukuję. Marchew i korzeń pietruszki obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do cebuli i przesmażam około 10minut. Podlewam odrobiną wody. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na odrobinie masła kurki, dodaję warzywa i dalej przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, wlewam rozmieszaną śmietanę w 125 ml wody. Sos zagotowuję, dodaję kurczaka, posypuję natką pietruszki.

środa, 22 września 2021

Krem z dyni i patisona

 Jesienna zupa rozgrzewająca z dynią i patisonem oraz serem blue.Zupa bardzo szybka do zrobienia, można zabrać ją do pracy na lunch.U mnie wersja bardziej pikantna bo taką lubię.

 




 

 




 

 

1 dynia hokkaido 0,5 kg

1 patison

1 por biała część

2 korzenie pietruszki

1 marchewka

1 kawałek korzenia selera

sól, pieprz, papryczka chili

papryka wędzona, kurkuma

1 łyżka jogurtu greckiego

50 g sera pleśniowego blue

masło klarowane

Marchewkę, seler,korzeń pietruszki obieram i kroję na kawałki. Dynie kroję na pół,wydrążam pestki nie obieram jej. To samo robię z patisonem. Kroję w kostkę.  Drobno pokrojoną por przesmażam na maśle, dodaję marchewkę, seler, pietruszkę i dalej przesmażam. Na końcu dorzucam dynię i patisona. Wlewam około litr wody i gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, papryczką chili i wędzoną. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z jogurtem, serem blue, natką pietruszki.

 

 

sobota, 18 września 2021

Sernik z kruszonką i gruszką

 Kremowy sernik z gruszką i kruszonką. Sernik zrobiłam z dodatkiem mascarpone i wyszedł bardzo kremowy i aksamitny. Kruszonkę polecam zrobić na maśle dzięki czemu jest jeszcze lepszy.

 

 

 


   

             



 

ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej typ 500

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g masła zimnego

3 łyżki kakao

2 jajka

szczypta soli

2/3 szklanki cukru


sernik:

750 g sera tłustego twarogowego

500 g mascarpone

1 budyń waniliowy

pasta waniliowa

2/3 szklanki cukru

5 jajek

1 kg gruszek po obraniu

2 łyżki cukru

 

ciasto kruche:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól,proszek do pieczenia kakao, masło zimne pokrojone, jajka. Wyrabiam krótko rękoma albo robotem. Ciasto dzielę na dwie części i wstawiam do lodówki na godzinę. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Spód formy wyklejam jedną częścią ciasta.

Sernik:

Ser twarogowy mielę dwa razy, dodaję mascarpone, jajka, cukier,budyń,pastę waniliową i mieszam mikserem około minuty do połączenia się składników. Nie napowietrzamy sera za długo.

Gruszki obieram i kroję na ćwiartki, przekładam do miski z wodą z sokiem z cytryny żeby nie ściemniały, odcedzam na sitku. Na patelnię wysypuje cukier, jak się rozpuści i zacznie lekko brązowieć dodaję gruszki i smażę. Odstawiam do przestygnięcia. Gruszki mają być w kawałkach.

Na ciasto kruche wylewam masę serową, układam gruszki na wierzchu lekko je wciskam. Na wierzch ścieram resztę ciasta kruchego. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni, wstawiam blaszkę i zmniejszam na 180stopni. Piekę godzinę. Uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do wystygnięcia. Wkładam go do lodówki na noc.


czwartek, 16 września 2021

Kurkowa z kaniami

 Grzybowa wegetariańska z kurkami i kaniami. Uwielbiam takie zupy, zrobimy je w 30 minut a przyjemność jedzenia to dopiero uczta. Obowiązkowo do zupy musi być natka albo koperek świeży.


 


 

 



 

 


 

 


 

2 ziemniaki

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 kawałek korzenia seler

100 g kurek

5 grzybów kani 

1 kawałek por biała część

sól, pieprz

papryka wędzona

kurkuma

natka pietruszki

masło klarowane

Warzywa obieram, por drobno kroję, pietruszkę, seler, marchewkę ziemniaki kroję w kostkę. Na maśle przesmażam cebulę, dodaję umyte kurki, pokrojone grzyby sowy. Całość przesmażam chwilę. Wykładam na talerz. Do garnka przekładam warzywa, dodaję sól, i gotuję warzywa do miękkości. Dokładam grzyby, doprawiam pierzem, kurkumą, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką pietruszki.

wtorek, 14 września 2021

Parmezanowe kanie z kurkami

 Moje ulubione grzyby które zbieram jak pierwsze. Zrobiłam je w pysznej chrupiącej panierce serowej. Bo jak szaleć to na całego. Podałam w kremowym sosie kurkowowo serowym. Brzmi i pachnie obłędnie.

 





 

5 grzybów kani

3 jajka

bułka tarta

2 łyżki mąki

3 łyżki parmezanu startego

sól, pieprz


sos:

1 cebula

200 g grzybów kurek

100 g śmietany gęstej 18 %

1 łyżka parmezanu startego

sól, pieprz, szczypiorek, koperek

olej rzepakowy

Kanie oczyszczam ale nie myję ich. Na jeden talerz wybijam jajka, roztrzepuję je. Na drugi talerz wysypuję bułkę tartą, dodaję parmezan,mąkę i mieszam. Każdego grzyba obtaczam w jajku potem w bułce z serem z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Uważam z solą bo parmezan jest już słony.


Sos:

Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję umyte i odsączone grzyby kurki. Smażę aż woda z grzybów odparuję. Śmietanę rozrabiam w 50 ml wody, doprawiam solą, pieprzem, dodaję ser. Całość zagotowuję i zdejmuję z palnika. Wsypuję do sosu koperek, szczypiorek. Kanie podaję z sosem.

piątek, 10 września 2021

Przekąski z preclami

 Polecam przekąskę na imprezę, ale też proponuje przygotować ją kiedy mamy seans filmowy w domu. Zamiast słodyczy zaproponujcie rodzinie coś fajnego, kolorowego i zdrowego. Można też spakować pyszności na lunch do pracy do pudełka.

 






 

1 opakowanie bajgle z ziołami prowansalskimi

50 g plastrów kiełbasy żywieckiej

10 oliwek czarnych

8 pomidorków koktajlowych czerwone i żółte

120 g kulek mozzarella

1 garść mix sałaty

4 pomidory suszone

1 cebula czerwona

1 garść kiełków 

1 łyżeczka czarnego sezamu

2 łyżki sosu koperkowego

Sałatę układam na desce, dodaję pokrojone pomidory suszone, koktajlowe żółte, cebulę. Dodaję kilka plastrów kiełbasy, kiełki. Wokół sałatki układam plastry żywieckiej. Na każdym plasterku ustawiam bajgla, kulkę mozzarelli, wbijam wykałaczkę, potem polówkę pomidora i oliwkę. Posypuję sezamem, polewam sosem.


wtorek, 7 września 2021

Koktajl paprykowo ogórkowy na maślance

Zdrowy pełen witamin koktajl warzywny na maślance. Zrobiłam go z pieczonej papryki, pomidora,ogórka, mięty i koperku. Świetne orzeźwienie do tego bomba witaminowa.

 


 

 







1 papryka czerwona upieczona

1 pomidor

1 ogórek zielony

5 gałązek koperku

1 gałązka mięty

sól, pieprz czarny i czerwony 

natka pietruszki

maślanka Mrągowska

Paprykę upiekłam wcześniej w piekarniku i zdjęłam skórkę. Przekładam do pojemnika. Pomidora obieram ze skóry, pozbawiam nasion, wlewam 100 ml maślanki i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Ogórka kroję na plastry, dodaję koperek, miętę, 100 ml maślanki i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem . Do szklanek wlewam koktajl paprykowy, maślankę, koktajl ogórkowy. Dekoruję ogórkiem, pomidorkiem, posypuję natką, pieprzem czerwonym.

niedziela, 5 września 2021

Czarny ryż z cukinią i batatem

 Wege potrawa, może posłużyć jako propozycja na obiad, albo lunch do pracy. Syty bardzo zdrowy czarny ryż z pieczonymi warzywami. Tak naprawdę to pracy bardzo mało a satysfakcja gwarantowana.

 


 

 



1 szklanka czarnego ryżu

1 cukinia

2 bataty

1 mały brokuł

10 pomidorków koktajlowych

1 łyżka sezamu

sól, pieprz

1 łyżka sosu sojowego

olej rzepakowy

natka pietruszki

zioła suszone/bazylia, oregano/

1 ząbek czosnku


Ryż gotuję w osolonej wodzie 30 minut według instrukcji opakowania.. Gotuję się dłużej niż tradycyjny biały. Cukinię kroję na  kawałki, batata w kostkę dużą,brokuł dzielę na różyczki. Do miski przekładam brokuł, batata, dodaję ząbek czosnku rozduszony, olej, sól, pieprz, sos sojowy, zioła i obtaczam warzywa marynatą. Układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam temp 200 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę około 20 minut. Cukinię też obtaczam w marynacie, tylko ją dodaję po 10 minutach dopiero bo piecze się krócej. Upieczone warzywa mieszam z ryżem, dodaję natkę pietruszki, pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiam jeżeli jeszcze jest taka potrzeba.

 

piątek, 3 września 2021

Napój tropicana

 Zapraszam na letni napój tropicana. Wszakże lato mamy, a lato kojarzy się z wakacjami, palmami i tropikami. Czy nie jest przyjemnie przenieść się w tak fajne klimaty.

 

 




przepis:

500 ml wody gazowanej

1 ananas

kawałek arbuza

1 limonka

100 ml soku pomarańczowego nektar

100 ml mleczka kokosowego

lód

1 garść listków mięty

70 ml soku malinowego

maliny mrożone

 

Z ananasa wydrążam miąższ. Dodaję mleczko kokosowe, sok z limonki, kilka kostek lodu i miksuję. Połowę odlewam a do połowy dodaję listki mięty i dalej miksuję. Do każdej porcji wlewam wodę gazowaną i mieszam. Do szklanek wlewam sok malinowy, dodaję kostki lodu, wlewam ananasowy napój, potem ananasowy z listkami mięty. Dekoruję owocami,miętą, sokiem pomarańczowym.

Do ananasa wkładam małe kawałki arbuza, kilka malin. Sok pomarańczowy nektar mieszam z wodą gazowaną i wlewam do arbuza.Dekoruję miętą.

środa, 1 września 2021

Wegański budyń jaglany ze śliwkami

 Na śniadanie albo na deser proponuję pyszny zdrowy wegański budyń jaglany. Na mleku kokosowym z mango i śliwkami. Słodycz z natury bez dodatku cukru. Bo na słodko może być bez dosładzaczy.

 


 

 



400 ml mleczka kokosowego

100 ml kaszy jaglanej

1 mango

150 g śliwek

1 łyżka mix bakalii

mięta do dekoracji


Kaszę przelewam zimną wodą na sitku i przesypuję do garnka. Wlewam 300 ml mleczka kokosowego i 50 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości aż kasza wchłonie płyn. Mango obieram, kroję na kawałki. Jeden plaster zostawiam do dekoracji. Resztę miksuję blenderem. Po ugotowaniu kaszy dodaję 2/3 musu do kaszy, podgrzewam i mieszam. Miksuję kaszę blenderem, dolewam resztę mleczka kokosowego. Można je podgrzać. Do szklanek przekładam łyżkę musu mango, dodaję budyń, na wierzch mus. Śliwki pozbawiam pestek i przesmażam na wolnym ogniu na patelni. Układam na budyniu,dekoruję bakaliami, mango, miętą.