Tort z dużą ilością kawy i czekolady. Kawa w w filiżance do schrupania.
biszkopt czekoladowy:
8 jajek rozmiar L
260 g drobnego cukru
8 łyżek oleju
190 g mąki pszennej
65 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej
krem kawowy:
750 g mascarpone
750 ml śmietanki 30 %
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki kawy mielonej
4 łyżki cukru pudru
50 ml wody zimnej
4 banany
1 łyżka soku z cytryny
galaretka kawowa:
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżka cukru
300 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
nasączenie:
1 łyżka kawy mielonej
200 ml wody
100 ml likieru kawowego
Obręcz czekoladowa:
200 g czekolady deserowej
50 g czekolady białej
Filiżanka czekoladowa :
100 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu sztucznego
Dekoracje:
kulki czekoladowe z herbatnikami
Biszkopt czekoladowy:
Białka
oddzielam od żółtek. Jajka mają być w temperaturze pokojowej.
Do żółtek dodaję olej i mieszam w miseczce. Białka z solą ubijam na sztywno
ale nie przebijam. Dodaję po łyżce cukru i cały cas dalej ubijam.
Kolejna łyżka cukru po minucie i ubijam. Żółtka
wlewam do ubitej piany z białek i mieszam mikserem aż składniki się
połączą. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem i dodaję w trzech partiach
do piany.
Kokilkę do zapiekania smaruję olejem. Wylewam do niej ciasto tak do 2/3 wysokości foremki. Resztę ciasta wylewam do rantu o średnicy 20 cm. Piekę w 165 stopni 50-55
minut. Duży biszkopt kroję na cztery blaty po wystudzeniu, mały kroję na trzy blaty. Biszkopt dobrze jest upiec
dzień wcześniej i na drugi dzień pokroić.
Krem kawowy:
Kawę zaparzam w 80 ml wody i studzę.Żelatynę namaczam w 50 ml wody. Rozpuszczam w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.Schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem ubijam mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wlewam kawę razem z fusami do śmietany. Do gorącej żelatyny dodaję dwie łyżki śmietany w ten sposób ją hartuję. Cienkim strumieniem wlewam do śmietany i mieszam mikserem.
Nasączenie:
Kawę zaparzam w 200 ml wody, do ostudzonej dodaję likier.
Galaretka kawowa:
Kawę zaparzam w 300 ml wody, dodaję cukier. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Dodaję do kawy. Garnek o średnicy 15 cm wykładam folią spożywczą, wylewam kawę i wstawiam do lodówki na noc żeby galaretka się stężała. Na drugi dzień odrywam z foli.
Wykończenie:
Krem dzielę na cztery części.Dolny blat biszkoptu nasączam.
Smaruję pierwszą częścią kremu.Dwa banany kroję na kawałki, skrapiam cytryną i wciskam w krem. Biszkopt wkładam w rant lepiej się go składa. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam ponczem. Drugą część kremu dzielę jeszcze na pół. Jedną rozsmarowuję, układam galaretkę kawową którą przykrywam drugą częścią kremu. Trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem, smaruję trzecią częścią kremu, w który wciskam pokrojone dwa banany wcześniej skropione sokiem z cytryny. Układam czwarty blat biszkoptu który nasączam. Tort wstawiam do lodówki w rancie na noc. Mały biszkopt z kokilki kroję na trzy blaty które też nasączam, przekładam kremem, i na około wykańczam też kremem. Wstawiam też do lodówki na noc.
Na drugi dzień tort wyjmuję z rantu, smaruję boki i górę kremem
Mój tort miał wysokość 16 cm. Wycięłam o tej szerokości z folii bąbelkowej pasek o obwodzie tortu. Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. To samo robię z białą. W kilku miejscach na foli od strony wypukłej robię białe kleksy. Następnie rozsmarowuję gorzką czekoladę na całym pasku. Czekam aż czekolada przestanie się kleić ale będzie jeszcze plastyczna. Przykładam do boku tortu i zawijam. Wstawiam do lodówki żeby zastygła i można było folię oderwać.
Filiżanka:
Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki miodu i mieszam. Wylewam na papier do pieczenia i rozsmarowuję na cienką warstwę. Wstawiam do lodówki żeby zastygła. Można też zrobić to dzień wcześniej i nie wstawiać do lodówki. Czekoladą po stężeniu zrobi się plastyczna i można ją oderwać od papieru i formować jak plastelinę. Rozwałkowuję na stolnicy silikonowej i wycinam okrąg na wielkość talerzyka, i pasek na obwód filiżanki. Z reszty czekolady robię uszko i ziarenka kawy. Na filiżankę już wykończoną wyciskam resztę kremu i posypuję kawą.Układam na torcie, dekoruję.