Torcik powstał na imieniny mamy. Lekki, puszysty, pachnie latem i owocami. Przypomina trochę zaczarowany letni ogród.
biszkopt:
7 jaj średnich
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
masa jagodowa:
400 g jagód świeżych
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny pełne
1/3 szklanki wody
500 g mascarpone
400 ml kremówki 36 % śmietany
poncz:
1 herbata czarna
4 łyżki spirytusu
1/2 szklanki konfitury jagodowej
1 opakowanie płatków migdałowych
masa jasna :
400 ml śmietany kremówki 36 %
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
owoce do dekoracji:
maliny, borówki, truskawki
koszyczek czekoladowy:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier
i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1
żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę
tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj .
Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się
połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i
wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni, góra
dół na około 35-40 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt
dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby
odparował.
Masa jagodowa:
Jagody przekładam na sitko i dokładnie płuczę. Przekładam do wysokiego
pojemnika i miksuję blenderem. Uważać bo pryska. Przekładam do garnka,
dodaję cukier i podgrzewam do temperatury w której cukier się rozpuści.
Żelatynę zalewam 1 łyżką zimnej wody żeby napęczniała, następnie dodaję
gorącą wodę i rozpuszczam. Jeżeli nie chce się dokładnie rozpuścić to
wtedy wkładam kubek z żelatyną go garnka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję
do masy jagodowej . Mieszam i odstawiam do stęgnięcia.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem i dodaję 2/3 masy jagodowej, dalej ubijam aż krem będzie dobrze rozrobiony. Jak krem będzie mało słodki można dodać jeszcze cukier puder.
Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno dodaję cukier puder na początku, pod koniec ubijania fix.
Herbatę zaparzam studzę i dodaję spirytus
Koszyczek czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przekładam do woreczka foliowego grubego, robię na końcu małą dziurkę. Miseczkę małą owijam folią aluminiową, czekoladą rysuję na około miseczki wzorki tworząc koszyczek. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Delikatnie zdejmuję folię razem z koszyczkiem.
Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Spodni blat nasączam ponczem. Resztę galaretki jagodowej i konfiturę miksuje blenderem, i smaruje blat. Nakładam 1/3 kremu jagodowego. Kolejny blat, nasączam, smaruje 1/3 kremu jagodowego, układam 10 dkg jagód, ostatni blat smaruje już masą śmietanową boki także. Resztą kremu jagodowego robię wzorki na około szprycą, układam koszyczek w którym są owoce. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni.