niedziela, 31 lipca 2016

Tort z czarnej porzeczki



Tort z czarną porzeczką z płatkami migdałowymi oraz kwiatkami z czekolady. Dekorację czekoladowe robi się się bardzo prosto i szybko. Polecam bo jest lekki, nie przesłodzony idealny na lato.


























biszkopt jasny:

7 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:
2 jajka
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

krem z porzeczki czarnej:

400 g porzeczki czarnej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny płaskie
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36 %
250 ml śmietany kremówki 30 %

pozostałe ::
300 ml śmietany kremówki 36 %
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 szklanki płatków migdałowych
mięta
maliny i czarna porzeczka do dekoracji

czekoladowe dekoracje:
100 g czekolady gorzkiej
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Nasączenie:
1/2 szklanki wiśniówki
1/2 szklanki wody z cytryną

Biszkopt jasny:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, cukier dodaję następny dopiero jak rozpuści się poprzedni. Na końcu jak piana jest błyszcząca dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem już tylko chwilę. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo delikatnie mieszając łyżką. Formę o średnicy 25 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 15-160 stopni na 45 minut.

Biszkopt jasny. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam aż się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka i mieszam delikatnie, dodaję  stopniowo mąki przesiane i kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Formę 25 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 15 minut.

Porzeczki przekładam do garnka, dodaję trzy łyżki wody, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, wlewam gorący przecier z porzeczek i rozpuszczam. Kubek z żelatyną można wstawić do miski z gorącą wodą i szybko się rozpuści. Żelatynę dodaję do galaretki i wstawiam do lodówki aż stężeje, można na noc.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Miseczki od dipów małe owijam od spodu folia aluminiową. Smaruję pędzlem spód miseczek czekoladą. Liście róży myję, osuszam i też smaruje je czekoladą od strony unerwienia. Wstawiam do lodówki na godzinę albo na noc.Zrywam folię aluminiową delikatnie z miseczek, i odrywam listki róży od czekolady.
Migdały prażę na suchej patelni.

Serek mascarpone, śmietany kremówki , galaretkę porzeczkową, przekładam do miski, i chwile miksuję,aż się połączą i krem będzie gęsty.

Biszkopt jasny kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią kremu, nakładam kolejny blat jasny który nasączam, smaruję konfiturą, nakładam kolejny blat ciemny który nasączam i smaruję jedną trzecią kremu, na to ostatni blat jasny który też nasączam i smaruję kremem porzeczkowym.

Śmietanę kremówkę ubijam  z pudrem na sztywno dodaję fix. Smaruję śmietaną boki tortu i zostawiam dwie łyżki do dekoracji góry. Boki obkładam migdałami.Układam miseczki czekoladowe, dekoruję śmietaną i malinami oraz porzeczkami i miętą.



piątek, 29 lipca 2016

Wiśniowe semifreddo



Szybki i prosty deser lodowy, nie przesłodzony. Z dodatkiem bezów które można zrobić jak zostaną nam białka.




















250 g śmietany kremówki 36 %
2 jajka
7 bezów
60 g cukru pudru


wiśnie:
2 i 1/2  szklanki wiśni wydrylowanych
1 łyżka cukru brązowego

Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na parze. Następnie studzę je ubijając dalej. Trzy raz ubijałam na parze i zdejmowałam z garnka.Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam osobno. Wiśnie przekładam do garnka dodaję cukier brązowy i na wolnym ogniu gotuję je aż się zredukują do postaci gęstego sosu. Śmietanę mieszam z jajami ale delikatnie, dodaję pokruszone bezy. Foremkę użyłam pojemnika wykładam folią spożywczą i wylewam na spód część wiśni na to masę śmietanowo jajeczna, znowu wiśnie, i masa i na końcu wiśnie. Można łyżką przemieszać delikatnie w foremce. Wstawiam do lodówki na noc, przed podaniem wyjmuję 20 minut wcześniej. Polewam resztą sou wiśniowego który mi został.



czwartek, 28 lipca 2016

Roladki z polędwicy z wiśniami

Wiśnie nie tylko w deserze. Obiad dla tych co lubią połączenie mięsa i owoców. roladki z wiśniami z sosem wiśniowo miętowym.Polecam wykorzystać polędwicę wieprzową.























1 polędwica wieprzowa
500 g wiśni
6 plastrów boczku wędzonego
sól, pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu balsamico
cynamon, kardamon
6 gałązek mięty
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oregano i bazylii
1/3 opakowania sera feta
masło klarowane

Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno. Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką. Roladki smażę na maśle z jednej strony 5 minut potem z drugiej 5 minut i po dwie minuty z każdego boku. Na tej samej patelni przesmażam wiśnie, dolewam sok który odsączyliśmy, częśc soku zostawiam do rozrobienia mąki ziemniaczanej w kubku. Wiśnie przesmażam z dodatkiem miodu, dodaję cynamon, kardamon, sos balsamico, sól, pieprz, pokrojoną miętę. Jak wiśnie zrobią się miękkie a sos zredukuje o 1/3 wlewam mąkę i gotuję aż zgęstnieje. Roladki podaję z sosem.


wtorek, 26 lipca 2016

Bułeczki z wiśniami


Bułeczki do pracy, na piknik na śniadanie ze szklaneczką mleka. Przypominają mi moje dzieciństwo kiedy to własnie z mlekiem najbardziej mi smakowały. Nie przesłodzone, najlepsze jeszcze ciepłe.

















250 g mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
2 żółtka
sól szczypta
1/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka


1 i 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:

1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru

pozostałe :

1 jajko do posmarowania




Do miski przekładam drożdże, dodaję 6 łyżek mleka letniego, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier szczyptę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, mleko letnie które nam zostanie. Żółtka ubijam z cukrem i dodaję do składników. Łącze mikserem i dodaję na końcu masło roztopione zimne. Ciasto można wyrabiać rękoma ja robię to mikserem.Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę aż ładnie urośnie.
Przekładam na deskę podsypaną mąką zagniatam ponownie i dzielę na nieduże kawałki, które rozciągam palcami.Wiśnie mieszam w misce z mąką ziemniaczaną. Wcześniej odsączam je z soku na sitku. Na każdym kawałku ciasta układam po 6-7 sztuk wiśni sklejam i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Odstawiam do wyrośnięcia.

Kruszonka:
W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo bo cukier się rozpuści. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią.

poniedziałek, 25 lipca 2016

Zapiekanka gyros z kalafiorem

Zapiekanka syta, lekka z kalafiorem w roli głównej i ziemniakami. Można do niej wykorzystać ziemniaki które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego. Nic takiego a naprawdę dobrego.

















1/2 kg młodych małych ziemniaków
2 marchewki
1/2 kalafiora
1 pierś z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy gyros
sól, pieprz
papryka wędzona
1/3 żółtej papryki.
koper świeży

sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
1 jajko
2 łyżki kopru pokrojonego
20 dkg sera żółtego
sól, pieprz

Ziemniaki wybieram jak najmniejsze, i szoruję drutem od garnków żeby pozbyć się skóry. Nie obieram i nie skrobię ziemniaków. Nie chodzi mi o to żeby skórkę całą usunąć.Marchew obieram i gotuję z ziemniakami aldente. pierś z kurczaka kroję na małe kawałki , przekładam do miski i dodaję przyprawę gyros. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo dłużej.Kalafior dzielę na male różyczki i wrzucam do wrzącej wody dosłownie na trzy minuty.
Do miski dodaję jogurt, jajko, koper, sól, pieprz 15 dkg sera startego, 5 dkg zostawiam do posypania na wierzchu. Całość mieszam i wylewam na dno naczynia do zapiekania. Układam ziemniaki zimne, pokrojoną marchewkę, kalafior, kurczaka, posypuje sola, pieprzem, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Naczynie przykryłam folią aluminiową. Piekarnik wyłączam zapiekankę posypuję resztą sera, papryką wędzoną i wstawiam jeszcze na chwile aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypuje koperkiem.


Deser malinowo jagodowy

Zdrowy dietetyczny deser bez cukru, za wyjątkiem ciasteczek która mają w sobie cukier. Dojrzałe owoce są same w sobie już słodkie. W połączeniu z jogurtem greckim tworzą orzeźwiający deser do zrobienia w 10 minut.


















1 mango
1 szklanka jagód
100 g malin
300 g jogurtu greckiego
1 opakowanie ciasteczek petit beurre
mięta świeża
listki czekoladowe do dekoracji

Na dno pucharków układam po łyżce jogurtu, następnie dodaję obrane i zblendowane mango. Ciasteczka przekładam do worka i kruszę wałkiem. Dodaję na warstwę mango. Połowę jagód miksuję z połową jogurtu który został. Nie słodzę deseru ale jak ktoś lubi może dodać cukier. Na to warstwa pozostałego jogurtu, maliny i jagody. Dekoruję miętą, ciasteczkiem, i listkiem czekoladowym.


niedziela, 24 lipca 2016

Rolada jagodowa w kratkę


Rolada z kratką albo w kratkę jak kto woli. Lekka mocno jagodowa. Jest prosta do zrobienia wbrew pozorom. W sezonie jagodowym można pokusić się o jej zrobienie.


















ciasto biszkoptowe:
4 jajka
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jagodowa
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny czubate
350 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 cytryny

wierzch:
1 szklanka śmietany 30%
1 fix do śmietany
jagody do dekoracji

Do miski przelewam białka temp pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo po łyżce i ubijam dalej aż piana będzie lśniąca. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i miksuję do połączenia się składników. Mąki przesiewam dodaję proszek do pieczenia. Dosypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Do rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie. Do reszty ciasta dodaję kakao i mieszam. Po upieczeniu się jasnej kratki odczekać pięć minut aż przestygnie i wylać ciemne ciasto na całej powierzchni. Wstawić ponowie do piekarnika temp 160 stopni i piec około 10-15 minut aż będzie suche. Po upieczeniu przełożyłam ciasto na deskę zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia.

Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę do lodówki i sprawdzam co jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania.

Biszkopt rozwijam, smaruję kremem zostawiając po 2 cm od brzegów, dodaję 1/2 szklanki jagód w środek i zwijam ciasno. Dodatkowo zwinęłam roladę w papier do pieczenia, potem w ręcznik i do lodówki na trzy godziny.

Kremówkę ubijam z fixem na sztywno i dekoruję roladę za pomocą szprycy, dodaję jagody i miętę.

sobota, 23 lipca 2016

Sałatka z fasolką i bobem


Sałatka z chrupiącym boczkiem w doborowym towarzystwie fasolki i bobu. Z lekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce. 









1/2 główki sałaty masłowej
6 plastrów boczku wędzonego
1 cukinia mała
4 ziemniaki ugotowane małe
15 dkg fasolki szparagowej
5 pomidorków koktajlowych
20 dkg bobu
koperek świeży
sos vinaigrette koperkowy
1/3 papryczki chili
olej

Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i smażę na patelni grillowej. Na tej samej patelni
boczek przesmażam. Bób wrzucam do wrzącej wody i gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem.



piątek, 22 lipca 2016

Maślana ryba z bobem i fasolką

Patelnia rozmaitości tak powinna się nazywać. Wykorzystałam wędzoną rybę maślana która bardzo fajnie łączy się z boczkiem i warzywami. W sezonie kiedy warzyw mamy od wyboru do koloru nie można się ograniczać.

















1 ryba wędzona maślana
100 g makaronu czarnego nitki
1/4 brokuła
150 g fasolki szparagowej zielonej
250 g bobu
6 plastrów boczku wędzonego
5 pomidorków koktajlowych
sól pieprz
masło klarowane
natka pietruszki
1/3 łyżeczki czubricy czerwonej

Makaron gotuje aldente. Fasolkę obieram wrzucam do gotującej i osolone wody i gotuję aldente, na końcu dodaję różyczki brokuła gotuję dwie minuty i wyłączam gaz. Brokuł dojdzie w gorącej wodzie. Bób też gotuję aldente, po ugotowaniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Na patelni na maśle przesmażam boczek, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone i rybę obraną. Całość jeszcze chwile smażę  doprawiam czubricą, pieprzem. Mieszam z makaronem, dodaję brokuł, fasolkę, bób. Doprawiam jeszcze na końcu, posypuję natką.



środa, 20 lipca 2016

Drożdżówki z jagodami i budyniem


Drożdżówki z poznańskiego szneki  z budyniem i jagodami. Dzięki budyniowi nie są suche jak to mówi mój brat. Faktycznie są mięciutkie i znikają jeszcze ciepłe. Można zrobić z kruszonką lub bez jak kto lubi.















350 g mąki  pszennej typ 500
3 żółtka
2 dkg drożdży
sól szczypta
1/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 szklanki mleka
1  i 1/2 szklanki jagód

budyń:
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru

kruszonka:
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki

puder do posypania
1 jajko do posmarowania

Do miski przekładam drożdże , dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaje, sól,  roztopione masło zimne, resztę mleka letniego, jogurt. Żółtka ubijam z cukrem osobno mikserem i dodaję do ciasta.Zarabiam ciasto mikserem i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Budyń rozrabiam z 1/2 szklanką mleka, i cukrem. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń, gotuję aż zrobi się gęsty. Przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia.

Ciasto wykładam na deskę zagniatam i robię wałek z którego odcinam kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem,  dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią.

Kruszonka:
W misce zagniatam palcami mąkę z masłem i na końcu dodaje cukier.



wtorek, 19 lipca 2016

Słoneczny deser z morelami i mango

Deser zdrowy z jogurtem płatkami owsianymi, morelami i mango. Z dodatkiem miodu zamiast cukru.Taka mała przyjemność w kolorach słońca. Jest bardzo dobry bo lekki i orzeźwiający.



















4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka masła płaska
1 mango
4 morele
200 g jogurtu greckiego
mięta

Masło rozgrzewam na patelni .Dodaję płatki i na wolnym ogniu prażę je aż uzyskają złoty kolor, na końcu dodaję miód i mieszam aż się skarmelizuje. Płatki wysypuję na papier do pieczenia na blaszce i odstawiam aż wystygną. Mango obieram i kroję w kostkę, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję morele i  miksuję. Do szklanek wykładam po dwie łyżki musu, na to jogurt,część płatków, mus, znowu jogurt, mus i na wierzchu płatki. Deser ozdabiam miętą i kawałkami moreli.

poniedziałek, 18 lipca 2016

Ziemniaczane łódeczki z bobem

Ziemniaczane łódeczki które robi się bardzo szybko. Polecam jako przekąska, albo na obiad.  Bób nie musi być nudny. Łódeczki na zielono z lekką ostrą nutą.













3 duże ziemniaki
500 g bobu
1/3 pęczka koperku
1/2 kulki mozzarella
1/2 papryczki chili
pieprz kolorowy
3 liście sałaty
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Ziemniaki gotuję do miękkości w mundurkach.Studzę i kroję na pół. Bób wrzucam do gotującej się wody i gotuję około 4 minuty aż będzie miękki w środku ale nie rozgotowany. Odlewam gorącą wodę i przelewam zimną. Obieram z łupinek,  odkładam 2 łyżki bobu. Resztę bobu przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję koperek pokrojony, oliwę, czosnek obrany i miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Pastę układam na ziemniaczanych łódkach, dodaję bób, mozzarellę, chili, sałatę.