wtorek, 29 września 2015

Zupa śliwkowo gruszkowa


Zupa jesienna którą robiła moja babcia ze śliwek, gruszek i jabłek, obowiązkowo musiały buc kluski.Moja rodzina bardzo ją lubi.









20 dkg śliwek węgierek
2 gruszki
1 jabłko
1 laska wanilii
2 goździki
sól, cukier do smaku
1/2 szklanki śmietany 18 %


kluski:
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1 łyżka wody
sól szczypta


Śliwki pozbawiam pestek, jabłkówka kroję na cząstki pozbawiam nasion, to samo robię z gruszkami, ale zostawiam skórki. Przekładam do garnka, dodaję laskę wanilii, goździki, szczyptę soli i gotuję aż owoce zmiękną około pięć minut. Do miseczki przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, wodę zimną, jajko i mieszam. Ciasto ma mieć konsystencję nie za rzadką i nie za gęstą. Kluski gotuję w zupie bezpośrednio. Mam specjalną tarkę do robienia ich, ale można także łyżką nakładać. Żupę jeszcze chwile gotuję aż kluski dojdą. Wyłączam gaz. Śmietanę wlewam do kubka i dostaję po łyżce zupę żeby się nie zważyła. Potem wlewam całość do zupy. można doprawić cukrem.

niedziela, 27 września 2015

Dyniowe placki z gulaszem

Placki z dynią i ziemniakami w towarzystwie gulaszu z kurczakiem, dynią i cukinią. Zapewniam że są pyszne i na jednym się nie poprzestanie.






















4 ziemniaki średnie
1/3 dyni Hokkaido
sól
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
olej

gulasz:

1 cukinia mała
1/3 dyni Hokkaido
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
40 dkg pomidorów
1 pierś z kurczaka
1 łyżka płaska mąki pszennej
sól, pieprz
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
chili do smaku
natka pietruszki


Ziemniaki, dynię obieram. Ścieram na tarce jarzynowej. Odlewam wodę która się oddzieli. Dodaję jajka, sól, mąkę. Całość mieszam. Placki smażę na oleju.

Gulasz:
Cukinię kroję w kostkę,dynie obieram i także kroje w kostkę. Cebule obieram kroję, przekładam do miseczki. Do cebuli dodaję pokrojona pierś z kurczaka, dodaję cubrzycę, pieprz, chili. Mieszam i wstawiam na godzinę do lodówki. Pierś z cebulką przesmażam na patelni, dodaję paprykę pokrojoną, następnie dynię. Pomidory sparzam gorąca wodą i obieram ze skóry. Dodaje do dyni. Całość smażę dalej. Na końcu dodaję cukinię. Duszę pod przykryciem jeszcze pięć minut. Na końcu wsypuje mąkę i chwilę trzymam na ogniu. Podaję z natka pietruszki, doprawiam do smaku.

sobota, 26 września 2015

Makaron z cukinią na zielono


Szybki i prosty makaron na zielono. Zrobienie pesto zajmuje dosłownie trzy minuty.Obiad prosty, nie tylko dla wegetarian.Polecam bo jest naprawdę smaczny.











pesto:
1 pęczek koperku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
5 dkg sera żółtego twardego
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika prażonego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

pozostałe
150 g makaronu penne
20 dkg fasolki zielonej
1 cukinia mała
sól
olej


Koperek kroję, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję orzechy, słonecznik.ser pokrojony, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron gotuję aldente, fasolkę też gotuję osobno. Cukinię kroję w kostkę i przesmażam na oleju.Makaron podaję z pesto, fasolką, cukinią.

czwartek, 24 września 2015

Pieczone bataty z dynią i gryczaną


Bataty odkryte przez Kolumba cenne źródło witamin polecane kobietom bo mają dużo beta karotenu i w właściwości przeciwnowotworowe. Mają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych niż ziemniaki. Polecam je bo są pyszne i słodkie.
























1 batat
1/4 dyni Hokkaido
1 papryka czerwona
2 cebule czerwone
1 woreczek kaszy gryczanej
oliwa
1 łyżeczka przyprawy greckiej/ bazylia, oregano, suszona pietruszka/
sól, pieprz
100 g tofu
3 łyżki octu balsamico
10 gałązek koperku
1 garść rukoli

Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji an opakowaniu. Dynię obieram, pozbawiam nasion i kroję w kostkę. Batat obieram i także kroję w kostkę. Partykę kroję w paski, cebulkę kroję w kostkę dużą. Warzywa układam na papierze do pieczenia na blaszce, polewam oliwą, posypuję przyprawą grecką, solą, pieprzem. Wstawiam na 15 minut do piekarnika temp 200 stopni. Warzywa wyjmuje ale paprykę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku bo ona musi dłużej dochodzić.Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję ocet balsamiczny odstawiam na godzinę. Do kaszy dodaję warzywa, tofu, koperek pokrojony,  rukolę,doprawiam i mieszam.

wtorek, 22 września 2015

Krem z pieczonej papryki


Prosta i zdrowa zupa krem z papryki. Dodałam do niej dużo czosnku bo bardzo lubię. Krem dwukolorowy i bardzo dobry.

























3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 główka czosnku
1 cebula
3 papryki żółte duże
4  papryki czerwone
sól, pieprz, papryka wędzona
2 łyżki śmietany gęstej 18 %
koperek świeży
2 kromki chleba
masło klarowane


Papryki kroję na pól i pozbawiam nasion. Układam na blaszce, dodaję ząbki czosnku nie obrane. Cebulę obieram, kroję na plastry grube, skrapiam oliwą i też układam na blaszce. Paprykę piekłam przy okazji pieczenia chleba około 50 minut temp 200 stopni. Cebulkę i czosnek wyjmuje wcześniej z piekarnika jak zrobią się miękkie. Paprykę wyjmuje jak skórka zacznie się przypalać i zrobi się lekko czarna. Po wyjęciu z piekarnika wkładam ją do woreczka foliowego i zawiązuje. Wyjmuję po pięciu minutach, obieram ze skórki. W jednym garnku miksuję żółtą, w drugim czerwoną paprykę do każdej dodaję obrany czosnek ze skórki oraz cebulę. Dalej miksuję, dolewam bulion, doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną. Chwilę podgrzewam  zupy, wyłączam gaz i dodaję śmietanę ukwaszoną. Chleb kroję w kostkę i przesmażam na maśle klarowanym aż będzie chrupiący.Dwa rodzaje kremu podaję razem z grzankami i koperkiem.

niedziela, 20 września 2015

Maślane naleśniki ze śliwkami

 Naleśniki jesienne śliwkowe maślane z puszystym serkiem. To trzeba spróbować. Zapewniam że nie oderwiemy się od nich

























1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka 3.2 %
2 jajka
1 łyżka masła klarowanego
sól szczypta
olej do smażenia

masa serowa:
250 g sera półtłustego
250 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru waniliowego

sos śliwkowy:
500 g śliwek


Masło roztapiam i  lekko studzę. Do wysokiego pojemnika, przesypuje mąkę, dodaję jajka, masło, sól, mleko i całość miksuję blenderem.Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę na oleju. Podaje z serem i śliwkami

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ser przekładam do pojemnika, rozdrabiam go blenderem, będzie bardziej gładki. Dodaję do niego śmietanę i całość mieszam delikatnie łyżką aż ser nabierze puszystości.

Śliwki pozbawiam pestek, przekładam na patelnię, dolewam odrobinę wody i przesmażam aż zrobią się miękkie wytworzą sos.

piątek, 18 września 2015

Sos kurkowo paprykowy


Sos kurkowy z dodatkiem papryki. Podaję go z kluskami ziemniaczanymi. Moja rodzina bardzo lubi ten sos.












30 dkg kurek
1 cebula
1 papryka czerwona
sól, pieprz
250 ml śmietany18 %
natka pietruszki
1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
masło klarowane

kluski:
1/2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól szczypta
1 jajko

Ziemniaki gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę jeszcze ciepłe. Przekładam do miski, dziele na cztery części i jedną część ziemniaków odkładam. Dodaję mąkę ziemniaczaną taką ilość jak jedna czwarta odłożonych ziemniaków. Dodaję jajko, odłożone ziemniaki,sól. Całość zagniatam i formuję na desce wałek. Nożem odcinam kawałki ciasta i palcem robię dziurkę na środku. Kluseczki wrzucam do wrzącej wody i gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.

Sos:
Kurki myję dokładnie, odsączam. Cebulkę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na końcu dodaję kurki i smażę aż grzyby będą miękkie. Na końcu dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem, czubrycą, dodaję pokrojoną pietruszkę. Podaję z kluskami.

środa, 16 września 2015

Pulpety z cukinią w pomidorach

Pulpety dietetyczne, lekkie można je zrobić i latem i zimą bo wykorzystuje do nich przecier pomidorowy.
Polecam bo są lekkie i dietetyczne.


























1 pierś z kurczaka
500 g mięsa mielonego od szynki
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1 bułka czerstwa
1 jajko
3 łyżki kaszki manny
1 cukinia mała
1 papryka czerwona mała
1 łyżeczka majeranku.
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki i koperku
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz
olej


sos pomidorowy:
500 ml przecieru domowego gęstego
1 szklanka wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czubryca czerwona
olej

Cebulę obieram kroję drobno i przesmażam na oleju. Mięso miele, przekładam do miski. Bułkę namaczam w mleku.Jak zmięknie to mocno odciskam z nadmiaru mleka na sitku, przekładam do mięsa. Dodaję jajko, czosnek sprasowany, cebulę, pokrojoną paprykę, natkę pietruszki, koperek, kaszkę manną, jajko, startą na tarce jarzynowej cukinię razem ze skórą. Doprawiam solą, pieprze, dodaję majeranek Mięso wyrabiam w kulki i gotuję we wrzącej wodzie około pięć minut od zagotowania.


Cebule obieram i kroję, przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany. Wlewam przecier pomidorowy, połową wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Miksuje blenderem, dzięki tamu sos będzie gęsty i nie trzeba go zaciągać mąką, dolewać śmietany. Doprawiam sola, pieprzem, czubrycą. Jeżeli sos dalej jest gęsty dolewam wody jeszcze.On zgęstnieje jeszcze jak postoi. Pulpety wkładam do sosu i podgrzewam dwie minuty.


poniedziałek, 14 września 2015

Owocowa babka

 Babka ciasto owocowe powstało dzięki inspiracji bloga Różowa Kuchnia. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam pod siebie.
Ciasto jest mało słodkie i takie miało być. Owoce i galaretka są już słodkie same w sobie.




















biszkopt:

2 jajka wielkość M
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

masa morelowa
1 szklanka pure z moreli użyłam morele ze słoika
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki jogurtu greckiego


masa owocowa:
200 g malin
300 g borówek
1 i 1/2 galaretki cytrynowej

Białka wbijam do miski, ubijam na sztywno, dodaję cukie ri dalej ubijam na końcu dodaję żółtka. Piana ma być dobrze ubita. Dodaję przesiane mąki i mieszam. Wykładam masę na papier do pieczenia na blaszkę o wymiarach 31x28. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15-20 minut góra dół. Po wyjęciu biszkopt zwijam w wilgotną ściereczkę i zostawiam do ostygnięcia. Biszkopt odrywam do papieru i przekładam do foremki od babki długość 30 cm.

Pure morelowe przekładam do miski, dodaję jogurt. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach wody zimnej, dodaję następnie 1/3 szklani wody gorącej i rozpuszczam. Do przestudzonej lekko żelatyny dodaję dwie łyzki musu, mieszam i wlewam do pozostałej masy. Odstawiam do lekkie tężenia.

Galaretki rozpuszczam w 2 i 1i/2 szklankach wody, odstawiam do lekkiego tężenia. Masę morelową wylewam na biszkopt, wstawiam do lodówki na 30 minut. Wykładam na nią połowę owoców, połowę galaretki i znowu owoce i galaretka. Formę wstawiam do lodówki na dwie godziny albo na noc.

sobota, 12 września 2015

Kurkowa zupa podwędzana


Zupa w której się zakochałam. Z dodatkiem boczku ma fajny podwędzany smak. Mogłabym ją jeść i jeść. Kiedyś kurek nie lubiłam a teraz je uwielbiam.
















30 dkg kurek
2 ziemniaki
1 marchewka
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula duża
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki świeża
1/2 szklanka śmietany 18 %
10 dkg boczku wędzonego
masło klarowane


Kurki dokładnie myję i osączam z wody. Cebule obieram i kroję przesmażam razem z czosnkiem  na maśle klarowanym. Dodaję kurki dolej duszę lekko. Ziemniaki i marchew obieram i kroję. Dodaję do kurek, podlewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Boczek kroję w kostkę i przesmażam na innej patelni, dodaję do zupy i dalej gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Wyłączam gaz i dolewam śmietanę zupy już nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.

czwartek, 10 września 2015

Bitki z szynki w pomidorach


Bitki z sosem pomidorowym z cukinią i kaszą owsianą. Polecam obiad smaczny i kolorowy.Wykorzystam pomidorki z mojej "plantacji doniczkowej"

























70 dkg mięsa od szynki
60 dkg pomidorów
1 papryka mała czerwona
1 cebula
10 pomidorków żółtych koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 cukinia mała
sól, pieprz
rozmaryn, papryka wędzona, czubryca czerwona
masło klarowane
1 woreczek kaszy owsianej.

Kaszę przekładam do garnka , dodaję sól i gotuję 15 minut.
Mięso od szynki kroję na cztery plastry, rozbijam, solę, pieprzę, posypuję czubrycą czerwoną, papryką wędzoną, rozmarynem. Odstawiam do lodówki na dwie godziny. Na maśle klarowanym przesmażam cebulkę pokrojoną, dodaję czosnek sprasowany. Układam plastry mięsa i smażę na wolnym ogniu obracają mięso i podlewając je od czasu do czasu wodą 30 minut.Pomidory sparzam, obieram i kroję na cząstki, posypuje mąką. Paprykę kroję w kostkę i cukinię także. Do mięsa dodaję pomidory, paprykę i duszę dalej 25 minut. Na końcu dodaję cukinię i pomidorki koktajlowe. Duszę jeszcze 10 minut. Na końcu doprawiam jeszcze według uznania i posypuję natką, podaję z kaszą owsianą.