Biszkopt
jasny:
5
jaj
½
szklanki mąki tortowej
½
szklanki maki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
szklanka cukier kryształ
Biszkopt
ciemny:
5
jaj
175
gram cukier kryształ
125
maki tortowej
125
mąki ziemniaczanej
125
gram margaryny
2
łyżki kakao
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
truskawkowy:
500
ml śmietanki kremówki
1,5
galaretki truskawkowej
40
gram truskawek
Krem
śmietankowy:
250
ml śmietany kremówki 30 %
1
fix do śmietany
1
łyżeczka cukru waniliowego
Poncz:
½
cytryny
1
herbata ekspresowa
2
łyżki spirytusu
Do
ozdoby:
20
dkg truskawek
Listki
mięty
2
łyżki migdałów płatki
Biszkopt
jasny:
Do
miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę mikserem na
najwyższych obrotach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam, dodaję i
dokładnie mieszam ręką.Wylewam do formy średnica 26 cm i piekę 25 minut temp
170 stopni.
Biszkopt
ciemny:
Do
miski wbijam żółtka, ubijam je z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuszczam
, studzę i wlewam do żółtek. Kakao mieszam
z mąką, proszkiem do pieczenia, przesiewam i dodaję do masy. Białka
ubiłam na końcu na sztywno i dodałam do ciasta, wymieszałam. Wylałam do formy
średnica 26 cm. Ciasto piekłam 40 minut temp
temp 170 stopni.
Krem
truskawkowy:
Galaretkę
rozpuszczam z 1 szklance gorącej wody, i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na
sztywno, dodaję obrane i zmiksowane truskawki oraz zimną galaretkę. Odstawiam
do lodówki żeby masa się stężała.
Krem
śmietankowy:
Śmietanę
kremówkę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno . Na końcu dodaję fix.
Poncz:
Zaparzam
herbatę, studzę. Dodaję sok z cytryny oraz spirytus.
Biszkopt
jasny kroję na pół. Nasączam ponczem, smaruję połową kremu truskawkowego.
Układam truskawki. Nakładam biszkopt ciemny, nasączam, smaruję resztą kremu
truskawkowego. Przykrywam biszkoptem jasnym, który smaruję masą śmietanową.
Tort na około ozdabiam kremem za pomocą szprycy. Dekoruję truskawkami, płatkami
migdałów i miętą świeżą.