czwartek, 15 sierpnia 2013

Migdałowo orzechowe ciasteczka pod gwiazdami

Kolejny przepis w ramach testowania z portalem Świadome Odżywianie. Ciasteczka orzechowo migdałowe tak podbiły serca dzieci mojej koleżanki że postanowili upiec je. Mamie zostawili jedno ciacho ha ha i zażyczyli sobie takie same. Ciesze się jak komuś smakuje to co robię, a jak dzieci mnie docenią tym bardziej radość większa.













1,75 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
1/2 kostka masła
1 żółtko
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki orzechów włoskich tartych Back Mit
3 łyżki migdałów tartych Back Mit
1/3 szklanki konfitury domowej z czarnej porzeczki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, jajka, orzechy tarte, migdały tarte.  Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkowuję , jeżeli klei się podsypuję mąką. Wycinam foremką gwiazdki. Wierzch ciasteczek, z gwiazdek wycinam mniejsze gwiazdki, użyłam specjalnego nożyka. Wykładam na blaszkę na pergamin. Wstawiam do piekarnika na 12 minut temp 160 stopni. Po przestygnięciu smaruję ciastka konfiturą z czarnej porzeczki, i składam gwiazdką z dziurką.

9 komentarzy:

  1. Pyszne takie ciasteczka muszą być ;) Już jadłam ciasto z tartymi migdałami, pyszotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniały mi się Święta <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje jak je robiłam myślałam o gwiazdce :-)

      Usuń
  3. uwielbiam takie chrupiące ciasteczka

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam każde ciasteczka ! świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne te owocowe oczka z konfitury :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wow ale smacznie wyglądają :) takie małe cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciasteczka :) biorę kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń