sobota, 25 czerwca 2022

Pierogi z truskawkami bazylią i serem blue

 Pyszne mięciutkie pierogi z truskawkami ale nie wersji na słodko. Podałam je z serem blue,bazylią. Niebo w gębie że  tak się wyrażę. Dla mnie 100 razy lepsze niż w słodkiej wersji.

 






ciasto:

250 g mąki pszennej typ 500

1/3 łyżeczki soli

40 g masła

300 ml wody

pozostałe:

500 truskawki

1 garść liści bazylii

50 g sera blue

pomidory suszone przyprawa

 

Ciasto:

 Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopione masło, gorącą wodę i mieszam ciasto widelcem. Wyrabiam robotem albo rękoma. Ciasto ma być elastyczne. Wtedy fajnie się wałkuje i rozciąga. Z ciasta robię wałek i odkrawam kawałki nożem na jedną porcję. Rozwałkowuję każdy kawałek, układam truskawkę i sklejam. Trzeba pamiętać że jedna strona ciasta klei się lepiej i to nią składamy pieroga.

W garnku zagotowuję wodę. Do wrzącej wrzucam po kilka pierogów i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z pokruszonym serem blue, listkami bazylii, posypuję przyprawą suszone pomidory.


środa, 22 czerwca 2022

Krem botwinkowa z kalarepą

Letnio, kremowo,zdrowo i dietetycznie. A i jeszcze sezonowo. Bo garnku wylądował kalafior, kalarepa i botwina. 


 


 




1 pęczek botwinki

1 kalarepa

1 marchewka

1/3 kalafiora

200 g śmietany 18 % do zup

100 g jogurtu 

1 łyżka pistacji pokrojonych

sól, pieprz, natka pietruszki, cukier

1 łyżka kremu z octu balsamicznego

2 łyżki octu balsamicznego

 

Kalarepę, marchewkę obieram i kroję w kostkę, przekładam do garnka. Dodaję pokrojoną botwinę, kalafiora, wlewam wodę około litr. Gotuję na wolnym ogniu 15-20 minut. Dodaję sól, pieprz, ocet winny, krem z octu, szczyptę cukru. Całość miksuję na krem. Wlewam śmietanę,  doprawiam jeszcze według uznania. Podaję z jogurtem, różyczką kalafiora którą odłożyłam z garnka w trakcie gotowania. Posypuję pistacjami.


czwartek, 16 czerwca 2022

Vege burgery z batatem i marchewką

Bułki o smaku marchewki i bazylii które dodałam do ciasta. Z kolei  burgery są z batatem, kuskusem i pomidorami suszonymi.

 





350 g mąki
1 jajko
130 ml mleka
pół łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 marchewka
1 garść liści bazylii i natki pietruszki
do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka 
sezam biały i czarny 

Burgery:
1 batat
3 pomidory suszone
1/2 szklanka kaszy kuskus po ugotowaniu
przyprawa grill klasyczny
3 łyżki oleju rzepakowego
1  garść liści bazylii, czosnek suszony

pozostałe:
100 g tofu
1 bakłażan
1/2 cukinii
1 pomidor
10 szparagów zielonych
1 cebula czerwona
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
przyprawa grill do szaszłyków
sałata mix
sos czosnkowy vege

Bułki:
 
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, mleko letnie 50 ml, szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól i mieszam. Dzielę na dwie części ciasto. Marchewkę obraną ścieram na tarce najdrobniejsze oczka. Bazylię, natkę pietruszki, połowę roztopionego masła, 40 ml mleka letniego miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta i wyrabiam robotem. Marchewkę, dodaję do drugiej połowy ciasta, wlewam 40 ml mleka, i masło resztę. Wyrabiam robotem. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 60 minut do podwojenia objętości.
 
Ciasto marchewkowe zagniatam formuję bułki, układam na blaszce. To samo robię z ciastem bazyliowym. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed  pieczeniem smakuję żółtkiem wymieszam z mlekiem. Posypuję sezamem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Piekę 15 minut.
 
 
Burgery:
 
Grill rozgrzewam. Batata kroję na plastry. Układam na grillu.
Połowę zgrillowanego batata i pomidory suszone miksuję blenderem.  Dodaję kuskus, bazylię posiekaną, olej, przyprawę grill klasyczny, czosnek suszony. Masę wyrabiam rękoma i formuję burgery. 

Smażę  burgery z dwóch stron. Bakłażana kroję w plastry, smaruję olejem. Tofu kroję też w plastry i smaruję olejem. Posypuję przyprawą do szaszłyków i grilluję. Szparagi też smaruję olejem, posypuję przyprawą i grilluję.
Awokado obrane rozduszam z sokiem z cytryny. 
Upieczone bułki kroję na pół, smaruję sosem czosnkowym, układam liście sałaty, burgera, bakłażana,pastę awokado,tofu, plaster pomidora i batata, cebulę, plastry cukinii, szparagi, na to bułka z sosem.
 

wtorek, 14 czerwca 2022

Szaszłyki warzywne z grilla

 

Wegetariański grill się kłania z szaszłykami roślinnymi w roli głównej. Do tego pyszne frytki z batatów i roladki z bakłażana. Całość na grillu zrobiona. Pysznie, zdrowo, roślinnie. 

 




 

12 pieczarek średnich

1 papryka żółta

1 papryka czerwona

1 cebula

1 cukinia

1 batat

1 bakłażan

100 g serka śmietankowego czosnkowego

50 g sera blue

sól, pieprz, przyprawa do szaszłyków, olej rzepakowy

sos czosnkowy, sos pomidorowy

bazylia świeża,szczypiorek 

 

Cebulę obieram i dzielę na łuski. Cukinię kroję w plastry, papryki na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewam na przemian pieczarkę, paprykę, cukinię, cebulę i ponownie. Szaszłyki smaruje olejem posypuję przyprawą do szaszłyków. Bakłażana kroję wzdłuż w plastry. Posypuje solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, i osuszam ręcznikiem. Smaruję plastry olejem. Układam na grillu, szaszłyki też. Batat obieram i kroję jak na frytki. Przekładam do miski, dodaję łyżkę oleju, przyprawy do szaszłyków i mieszam. Układam na grillu. Pozostałe pieczarki nadziewam serem, posypuje pieprzem i też grilluję. Plastry bakłażana usmażone smaruję serkiem i zwijam w rulon. Warzywa podaję z sosem czosnkowym i pomidorowym, bazylią, szczypiorkiem.

niedziela, 12 czerwca 2022

Truskawkowa pianka

Lekka pianka,szybka do zrobienia. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej. Owoce sezonowe borówka i truskawka.

 


 

 




 biszkopt:

3 jajka M
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej

pianka:


500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody

500 g truskawek

200 g borówek


galaretka:

 1 galaretka truskawkowa

400 ml wody 

Biszkopt:

Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.


Pianka:

Owoce wykładam na biszkopt zimny, układam połówki truskawek, borówki.
  Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml wody  gorącej i studzę. Galaretkę zimną i lekko tężejącą wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem.Śmietanę wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Wierzch:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody gorącej. Jak ostygnie wylewam lekko tężejącą galaretkę. Wstawiam do stężenia do lodówki.

 

 

czwartek, 9 czerwca 2022

Omlet z borówką i szpinakiem

 Polecam na śniadanie zdrowe omlety wiosenne.Wersja na słodko bez cukru i wersja wytrawna.

 





 

omlet z borówkami:

2 jajka

4 łyżki płatków owsianych

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g jogurtu greckiego

100 g borówek

szczypta soli, aromat waniliowy

1 łyżka masła

 

omlet szpinakowy:

2 jajka

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki płatków owsianych

150 g jogurtu greckiego

1 garść szpinaku świeżego

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka masła

pozostałe:

jogurt grecki

5 truskawek

1 awokado 

4 pomidorki koktajlowe

Omlet z borówkami:

Białka ubijam na sztywno z solą. Żółtka mieszam z jogurtem, ekstraktem waniliowym, zmielonymi płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Patelnię rozgrzewam z masłem, wylewam ciasto, wciskam owoce w środek. Smażę na wolnym ogniu pod przykryciem z jednej strony, potem biorę talerz przekładam go na niego i przewracam na drugą stronę na patelnię i chwilę dalej smażę aż się zetnie.

 Omlet szpinakowy: 

 Białka ubijam na sztywno z solą. Żółtka mieszam z jogurtem, dodaję pokrojony szpinak i rozdrabniam blenderem. Dodaję zmielone płatki owsiane,proszek do pieczenia, sól i mieszam. Do masy żółtkowej dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Patelnię rozgrzewam z masłem, wylewam ciasto, wciskam owoce w środek. Smażę na wolnym ogniu pod przykryciem z jednej strony, potem biorę talerz przekładam go na niego i przewracam na drugą stronę na patelnię i chwilę dalej smażę aż się zetnie.

Omlet borówkowy podaję z truskawkami, borówkami, jogurtem. A szpinakowy z jogurtem, pomidorkami, awokado.


wtorek, 7 czerwca 2022

Sałatka M

 Sałatka rozmaitości M z grzankami, łososiem wędzonym. Sałatkę oczywiście można zrobić w dowolnym kształcie.

 


 




 

80 g roszponki

100 g łososia wędzonego

1/2 mango

5 pomidorków koktajlowych

5 truskawek

5 pomidorów suszonych

10 oliwek czarnych

20 g sera blue pleśniowego

1 garść grzanek

sos vinaigrette

przyprawa włoska/bazylia, oregano, czosnek/

Na desce układam umytą roszponkę w kształcie litery M. Na jednej polówce litery układam połówki truskawek, oliwki czarne,łososia wędzonego,grzanki, cebulę czerwoną piórka. Na drugiej połówce litery układam kawałki mango,pokrojone pomidory koktajlowe i suszone, ser pleśniowy. Całość posypuję przyprawą włoską i polewam sosem.