Bułki o smaku marchewki i bazylii które dodałam do ciasta. Z kolei burgery są z batatem, kuskusem i pomidorami suszonymi.
350 g mąki
1 jajko
130 ml mleka
pół łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 marchewka
1 garść liści bazylii i natki pietruszki
do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam biały i czarny
Burgery:
1 batat
3 pomidory suszone
1/2 szklanka kaszy kuskus po ugotowaniu
przyprawa grill klasyczny
3 łyżki oleju rzepakowego
1 garść liści bazylii, czosnek suszony
pozostałe:
100 g tofu
1 bakłażan
1/2 cukinii
1 pomidor
10 szparagów zielonych
1 cebula czerwona
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
przyprawa grill do szaszłyków
sałata mix
sos czosnkowy vege
Bułki:
Do
miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, mleko letnie 50 ml,
szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut. Do wyrośniętego zaczynu
przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól i mieszam. Dzielę na dwie
części ciasto. Marchewkę obraną ścieram na tarce najdrobniejsze oczka.
Bazylię, natkę pietruszki, połowę roztopionego masła, 40 ml mleka
letniego miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta i wyrabiam robotem.
Marchewkę, dodaję do drugiej połowy ciasta, wlewam 40 ml mleka, i masło
resztę. Wyrabiam robotem. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 60 minut do
podwojenia objętości.
Ciasto
marchewkowe zagniatam formuję bułki, układam na blaszce. To samo robię z
ciastem bazyliowym. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed
pieczeniem smakuję żółtkiem wymieszam z mlekiem. Posypuję sezamem.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Piekę 15 minut.
Burgery:
Grill rozgrzewam. Batata kroję na plastry. Układam na grillu.
Połowę
zgrillowanego batata i pomidory suszone miksuję blenderem. Dodaję
kuskus, bazylię posiekaną, olej, przyprawę grill klasyczny, czosnek
suszony. Masę wyrabiam rękoma i formuję burgery.
Smażę
burgery z dwóch stron. Bakłażana kroję w plastry, smaruję olejem. Tofu
kroję też w plastry i smaruję olejem. Posypuję przyprawą do szaszłyków i
grilluję. Szparagi też smaruję olejem, posypuję przyprawą i grilluję.
Awokado obrane rozduszam z sokiem z cytryny.
Upieczone
bułki kroję na pół, smaruję sosem czosnkowym, układam liście sałaty,
burgera, bakłażana,pastę awokado,tofu, plaster pomidora i batata,
cebulę, plastry cukinii, szparagi, na to bułka z sosem.