Moje ulubione pierogi z jagodami. Do ciasta dodaje zawsze oliwę. Tym razem extra vergine GranFruttato Monini, samo zdrowie. Pierogi są pyszne. Ciasto delikatne.
- 500 gram mąki
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato Monini
- 50 dkg jagód
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Mięta
- szczypta soli
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję
gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i
wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie
rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie
przywierało do stolnicy..Za pomocą szklanki lub innej formy
wykrawam okrągłe placuszki. Jagody myję, obieram, i dodaję do każdego
pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po
wypłynięciu. Około 10 dkg jagód miksuje blenderem, dodaje jogurt ,
cukier waniliowy. Pierogi podaję z sosem, jagodami i miętą.
Z dodatkiem oliwy ciasto fajnie się zagniata,twoje zdjęcia mnie zachwyciły,pierogi uwielbiam,z jagodami chętnie bym zjadła,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAch żebym mogła to bym podesłała to były moje pierwsze pierogi z jogodami od kilku lat. pozdrawiam :-)
UsuńJeszcze nie jadłam jagód w tym roku... zachęcające pierożki!
OdpowiedzUsuńMniam,mniam-uwielbiam owocowe pierożki:)Czy sklejałaś je taką "maszynerią"do pierogów?
OdpowiedzUsuńAga tak sklejałam je maszynką do pierogów :-)
Usuńale pychotka :) też robiłam pierożki z jagódkami w tym roku, musze je wreszcie dodać :) szkoda, że na jagody trzeba czekać do przyszłego roku :P
OdpowiedzUsuńMasz rajcę Kasiu szkoda że trzeba czekać na nie cały rok. Jak dla mnie to są najlepsze pierogi :-)
Usuńno właśnie, a ja chyba te z truskawkami najbardziej lubię ;) a najbardziej już to czekam zawsze na pierogi ze śliwkami, te są bombowe :) podane z bułką tartą i masełkiem, mmm chyba sobie zrobię :)
UsuńI znów przepiękny talerz, aż żal zjeść. Jesteś niesamowita :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńuwielbiam z jagodami, a w tym roku niestety nie jadłam ;/
OdpowiedzUsuń