sobota, 30 czerwca 2018

Wołowina z pitą z grilla


Steki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku. 





















4 chlebki pita
4 steki wołowe
1 papryka czerwona
1/2 opakowania rukoli
1 cebula czerwona
1 cukinia
sól, pieprz
papryka słodka, papryka wędzona
przyprawa do wołowiny
olej rzepakowy
2 gałązki selera naciowego


sos czosnkowy:
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypior

Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc do lodówki. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry 0,5 cm grube, smaruję oliwą, posypuję solą, pieprzem i grilluję.Cebulę kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pite podaję z sosem.
                                                                                                       

czwartek, 28 czerwca 2018

Sałatka z bobem fasolką i kusksuem


Szybka i prosta sałatka z bobem i fasolką. Zrobimy ją w 15 minut. Można ja zabrać do pracy na lunch, podać na obiad labo kolację. Duża porcja witamin w jednym talerzu. Można się nią najeść bo jest syta.














1/2 szklanki kaszy kuskus
100 g łososia wędzonego sałatkowego
250 g bobu
200 g fasolki szparagowej żółtej
7 pomidorków koktajlowych
koper świeży
sól, pieprz
oliwa od suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki bazylii i oregano
3 liście sałaty


Kaszę kuskus przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem wody, wlewam jej 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam na 10 minut pod przykryciem.
W garnku zagotowuję wodę, dodaję 1/3 łyżeczki soli i gotuję. Do wrzącej wkładam bób i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut. Ma być aldente, podczas gotowania sprawdzam twardość jego. Odcedzam z wody, i przelewam zimną wodą i obieram. Fasolkę szparagową obieram, kroję na kawałki 3 cm i wrzucam do tej samej wody co gotował się bób. Gotuję aż będzie miękki ale nie rozgotowany, odcedzam i też przelewam zimną wodą. Kaszę kuskus przekładam do większej miski, dodaję bób, fasolkę, pokrojone pomidory, koperek, łososia, pokrojona drobno sałatę, mieszam wszystko . Do oliwy z pomidorów dodaję bazylię, oregano, sól, pieprz i mieszam. Polewam sałatkę.



wtorek, 26 czerwca 2018

Kanapka piłkarza z omletem


Kanapka piłkarza z omletem ze szpinakiem i płatkami owsianymi. Z dużą ilością warzyw i łososiem wędzonym. Pyszna, pożywna, doda sił i energii. Możemy przygotować taką kanapkę milusińskim, ale możemy też włączyć ich w przygotowanie. Będzie przy tym dużo radości i zabawy.













omlet:

3 jajka
1 garść szpinaku
2 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka masła

pozostałe:
50 g łososia wędzonego
6 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone
liście sałaty, szpinaku
1/2 cebula czerwona
1 ogórek małosolny
1 jajko
5 oliwek czarnych
3 rzodkiewki
1 bułka pełnoziarnista długa


Omlet:
Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki owsiane, umyty i pokrojony szpinak . Na patelni rozpuszczam masło, wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu smażę około 15-20 minut aż się zetnie.
Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję liście sałaty, szpinaku, pokrojone pomidorki, ogórek plastry, rzodkiewki, cebulę krążki, łososia. Jajko gotuję na twardo kroję na pół, dekoruję kropkami z oliwek, które zrobiłam za pomocą słomki. Na wykałaczkach robię dwa szaszłyki z pomidora, rzodkiewki, ogórka, oliwki.



niedziela, 24 czerwca 2018

Porzeczkowiec z owocami lata

Lekkie ciasto porzeczkowe z owocami lata. Wykorzystałam jeszcze maliny, jagody. Dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Puszysty biszkopt, lekko kwaskowa masa porzeczkowa bardzo dobrze się łączą. Jest proste do zrobienia, i na pewno będzie wam smakować.

























biszkopt:
5 jaj wielkość M
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej

masa porzeczkowa:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 g porzeczek czerwonych
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny

pozostałe:
2 galaretki czerwone
1/2 szklanki jagód
200 g malin
100 g porzeczek czerwonych


Biszkopt:
Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę.

Masa porzeczkowa:
Porzeczki  myję i obieram, przekładam do garnka zostawiając 100 g, dodaje cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Przekładam na sito i wyciskam z nich sok. Żelatynę namaczam w 1/3 szklance wody zimnej, dodaję do gorącego soku porzeczkowego i rozpuszczam. Odstawiam do lekkie stężenia. Śmietanę kremówek schłodzoną ubijam mikserem. Dodaję galaretkę porzeczkową i miksuję aż się połączą. 

Biszkopt przekrawam na pół, na jego spód wylewam masę porzeczkową, wciskam w nią odłożone 100 g porzeczek i wkładam do lodówki. Jak stężeje, wykładam drugi blat biszkoptu. Układam na nim owoce jagody, maliny, porzeczki. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wody gorącej i jak lekko stężeje wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki do stężenia. 

czwartek, 21 czerwca 2018

Poduszeczki z konfiturą czereśniową

Ciacha poduszeczki czereśniowe z konfitura z tych owoców. Zrobimy je w 30 minut. Idealne dla niespodziewanych gości. Konfitura czereśniowa jest obłędna, z chrupiącym ciastem stanowią świetny duet.















1 opakowanie ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30 %
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
25 dkg czereśni
2 łyżki cukru trzcinowego
mięta do dekoracji

Kilka czereśni odkładam do dekoracji, resztę dryluję. Przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu, tak długo aż zrobi się fajna gęsta konfitura. Ciasto francuskie kroję na kwadraty o wymiarach 8x8 cm. Układam na papierze do pieczenia w odstępach bo urosną. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę na 20 minut. Piekłam w dwóch turach bo moja blacha nie pomieści wszystkich.
Schłodzoną śmietanę ubijam z pudrem na sztywno, pod koniec dodaję fix. Wystudzone poduszeczki z ciasta dekoruję śmietaną, dodaję konfiturę, czereśnie odłożone i miętę.


wtorek, 19 czerwca 2018

Surówka z kalarepy

Prosta, zdrowa surówka z kalarepą i kapusta młodą w roli głównej. Uwielbiam takie sezonowe surówki, mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest syta, idealna do pracy, dla osób które są na diecie i nie tylko. 










1 kalarepa
1/2 główki kapusty młodej
1 marchewka
koper świeży
sól, cukier, pieprz
oliwa  z oliwek
1/2 papryki czerwonej
 
Kapustę drobno szatkuję, posypuję solą, cukrem i zostawiam na 15 minut do zmożenia. Po tym czasie kapustę jeszcze odciskam dzięki czemu będzie miękka. Marchewkę, kalarepę obieram i kroję w cienkie paski. Do kapusty dodaję kalarepę, marchewkę, koper pokrojony, paprykę. Doprawiam pieprzem, wlewam oliwę.

niedziela, 17 czerwca 2018

Truskawkowo kawowy sernik

Sernik na zimno truskawkowy  z nutą kawy. Idealny na gorące dni dla ochłody. W tym serniku mamy dwa w jednym ciasto i kawę. Nie lubię przesłodzonych ciast dlatego cukier dodaję oszczędnie. Sernik zrobiłam w godzinę także polecam.




































spód:
180 g ciastek kruchych
50 g masła

masa serowa:
800 g serka homogenizowanego naturalnego
1 szklanka musu truskawkowego
25 g truskawek
1/3 szklanki cukru pudru
100 g czekolady białej
3 łyżki żelatyny

masa kawowa:
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka czubata żelatyny
1 łyżka cukru pudru

dekoracja:
truskawki
kawa
mięta

Spód:
Ciasta kruszę w misie blendującej, przekładam do miski, dodaję roztopione ciepłe masło i mieszam palcami. Dno formy o wymiarach 27 cm na 18 cm  wykładam papierem do pieczenia, wysypuję masę z ciastek i dociskam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni i piekę 5 minut.

Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w 6 łyżkach zimnej wody, i rozpuszczam w mikrofalówce. Do miski przekładam serki,cukier, dodaję mus truskawkowy, mieszam mikserem. Wlewam stopniowo jeszcze ciepłą czekoladę i cały czas mieszam mikserem. Do ciepłej żelatyny dodaję trzy łyżki masy serowej i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do reszty sera cały czas miksując.

Masa kawowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Do ciepłej żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Kawę zalewam trzema łyżkami gorącej wody i rozpuszczam. Do ubitej śmietany wlewam ostudzoną kawę, i mieszam, a na końcu stopniowo żelatynę i mieszam mikserem.

Na spód ciasteczkowy zimny wylewam masę serową, wciskam w nią truskawki i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie wylewam masę kawową i znowu wstawiam do lodówki. Sernik chłodzę. Przed podaniem dekoruję truskawkami i kawą.


sobota, 16 czerwca 2018

Zapiekana kalarepa w sosie serowym


Obiad jedno naczyniowy, do tego wegetariański i syty. Ziemniaki młode, bakłażan i kalarepa w roli głównej. Nie muszę was zachęcać że to bardzo dobre. Młode warzywa w formie zapiekanki w sosie serowym. Na zimno też będzie wam smakować :-) 























3 ziemniaki młode duże
1 kalarepa
1 bakłażan
olej rzepakowy
sól, pieprz
1 kawałek papryki czerwonej
sól, pieprz
bazylia, oregano, tymianek suszony
koper świeży

sos:
140 g serka topionego
1/2 szklanki śmietany 30 %
1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Ziemniaki dokładnie szoruję, nie obieram kroję na cienkie plastry 2-3 mm zrobiłam to maszynką do chleba. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję sól, bazylię, oregano, tymianek, i mieszam dokładnie żeby każdy plaster się zamarynował.. Kalarepę obieram i kroje w plasterki też. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i smaruję olejem.
Do garnuszka przekładam serki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo się spieką warzywa. Podaję z pokrojoną papryką, koperkiem.

czwartek, 14 czerwca 2018

Zupa bazyliowo szparagowa

Lekka, letnia zupa z nutą bazylii i szparagów. Zrobimy ją w 15 minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku. 














3 ziemniaki
1 pęczek szparagów białych
1 doniczka bazylii
10 dkg sera typu feta
sól, pieprz, pieprz czerwony
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki śmietany 30 %
masło klarowane
2 litry bulionu warzywnego

Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz. Na końcu wlewam bazylię, dodaję ser feta pokrojony.

wtorek, 12 czerwca 2018

Bazyliowy omlet

Zielony omlet z włoską nutą. Dużo bazylii, oliwki, feta, pomidory i truskawki. Pewnie zastanawiacie się jak to truskawki. Otóż połączenie tych składników jest pyszne i zapewniam że pasuje. Omlet jest aromatyczny i syty. 



















5 jajek wielkość M
sól, pieprz
1 doniczka bazylii
10 dkg sera typu feta
5 pomidorków koktajlowych
5 truskawek
15 oliwek czarnych
1 łyżka masła klarowanego


Jajka, liście bazylii przekładam do kielicha od blendera i miksuję razem, dodaję sól, pieprz. Na patelni rozpuszczam masło klarowane, wylewam masę jajeczną, dodaję kawałki sera, oliwki, pokrojone pomidorki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 30 minut aż się zetnie.. Podaję z pokrojonymi truskawkami, kawałkami sera feta które odłożyłam i listkami bazylii.

niedziela, 10 czerwca 2018

Truskawkowe mini torciki


 Torciki mocno truskawkowe z dużą ilością czekolady czyli tak jak większość z nas lubi. Mała przyjemność do kawy którą zaskoczymy naszą rodzinę. Torciki są fajne na wynos, zajmują niedużo miejsca i ładnie wyglądają i tak samo smakują. 

































biszkopt czekoladowy:

3 jajka wielkość M
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru trzcinowego

krem jasny:
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
1/2 szklanki musu truskawkowego
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

krem ciemny:
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
1 szklanka musu truskawkowego
1 galaretka truskawkowa

pozostałe:
20 dkg truskawek
1/2 galaretki truskawkowej
70 g czekolady gorzkiej 40 %

Biszkopt:
Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę, proszek, kakao przesiewam i dodaję w dwóch partiach do jajek. Delikatnie mieszam od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 30X15 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut.

Krem jasny:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Jak lekko przestygnie ale będzie jeszcze płynna dodaję do niej dwie łyżki śmietany i mieszam. Wlewam do śmietany pozostałej cały czas miksując, wlewam mus truskawkowy. Wstawiam do lodówki aż lekko stężeje.

Krem ciemny:
Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję mus truskawkowy. Do letniej galaretki płynnej dodaje dwie łyżki śmietany i wlewam do pozostałej masy cały czas miksując.

Obręcz czekoladowa:

Z papieru do pieczenia wycinam paski o szerokości 9 cm i długości 38 cm długość papieru do pieczenia, ale mogą być krótsze. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka smaruję paski sztuk trzy czekoladą płynną.

Z zimnego biszkoptu wycinam trzy koła o średnicy szerokości biszkoptu. Użyłam pucharka do lodów. Z papieru do pieczenia robię obręcze. To znaczy składam papier na trzy części żeby obręcz była grubsza na wysokość około 15 cm  i spinam zszywaczami. Wylewam warstwę jasną kremu, wciskam jedną truskawkę do środka i wstawiam do lodówki. Potem wylewam warstwę ciemną truskawkową i ponownie wstawiam do lodówki.

Truskawki do dekoracji kroję w plastry. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance gorącej wody. Truskawki układam na torcikach, i wylewam lekko tężejącą galaretkę na wierzch. Wstawiam do lodówki. Jak torciki stężeją zrywam papier, i okładam je paskami z czekoladą ale musi być ona jeszcze mokra na papierze. Odcinam nadmiar na długości i wkładam do lodówki na 10 minut. Zrywam papier i przyklejam kawałki obręczy które zostały.






piątek, 8 czerwca 2018

Tarta brokułowo cukiniowa

Wegetariańska tarta z cukinią i brokułami w roli głównej. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Mi bardzo smakuje zimna. Idealna na imprezę, do pracy, na piknik. Jest syta i na pewno wszystkim będzie smakować.


















 spód:

250 g maki pszennej typ 500
150 g masła
3 łyżki zimnej wody
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii i oregano/ w sumie razem /

nadzienie:

3 jajka wielkość M
400 g jogurtu greckiego
sól, pieprz
bazylia świeża garść
1 cukinia mała
1/3 brokuła
7 pomidorków koktajlowych
10 dkg sera feta
szczypior do posypania



Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta.
Brokuł dziele na małe różyczki. W garnku zagotowuje wódę, z odrobina soli i cukru, i wrzucam do wrzątku brokuła. Nie gotuję, zostawiam go na pięć minut w wodzie i przecedzam, przelewam zimną wodą


Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę, przyprawy. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, pieprz, pokrojoną bazylie, połowę fety i mieszam. Farsz wylewam na spód tarty podpieczony. Układam plastry cukinii zaczynając od brzegu, w środku układam różyczki brokuła, i pomidorki pokrojone na pół, oraz resztę fety. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni góra dół na 30-35 minut aż warstwa jogurtowa zetnie się. Podaję ze szczypiorkiem.`



wtorek, 5 czerwca 2018

Ziemniaczane łódeczki z twarożkiem pietruszkowym

Młode ziemniaki zapiekane, do tego twarożek pietruszkowy z awokado i mamy pyszne wiosenne połączenie. Bardzo dobre na zimno i na ciepło. Polecam na upalne dni. Są syte i można je zrobić zarówno na obiad jak i na przekąskę.



















wesoła kuchnia





5 ziemniak młody średni
200 g sera śmietankowego tłustego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
miks lekko solony
1 awokado
1 łyżeczka bazylii i oregano suszone

Ziemniaki dokładnie myję, i szoruję, następnie osuszam. Kroję na pół wzdłuż. Układam w naczyniu do zapiekania, posypuję solą, pieprzem, bazylią, oregano. Na każdej cząstce ziemniaka układam łyżeczkę płaską miksu. Natkę drobno kroję, przekładam do pojemnika, dodaję 1/4 szklanki wody i miksuję blenderem aż zrobi się ala pesto. Dodaję do niej twaróg i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i wstawiam naczynie. Ziemniaki piekę około 45 minut, sprawdzam widelcem w między czasie czy są miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Po wyjęciu jak przestygną układam nadzienie z serka na każdej cząstce, dekoruję kawałkiem awokado.