Kolejny przepis w którym testuje wina Celebro.
Bardzo często w mojej kuchni wina dodawane są do sosów, i marynat.
Tym razem gruszki zrobiłam duszone w winie następnie zapiekane. Gruszki był tak dobre że dla mnie nie zostało za wiele.
Gruszki duszone najlepiej smakują z winem np. Celebro France
www.facebook.com/KlubCelebro
3 gruszki
6 plastrów długich boczku wędzonego
5 dkg sera lazur błękitnego
4 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
3/4 szklanki wina białego Celebro France
5 pomidorków koktajlowych
1 lisic laurowy
4 gałązki pietruszki
oregano świeże
Gruszki obieram,wydrążam, skrapiam sokiem z cytryny. Do garnka wlewam wino, wkładam gruszki , dolewam wody tyle żeby gruszki zostały przykryte na 3/4 wysokości. Dodaję liść laurowy, i gotuje 10 minut. Kaszę jaglaną gotuję do miękkość, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy. Do kaszy wkruszam ser lazur, dodaję pieprz i całość łączę. Gruszki wyjmuje z zalewy z wina, napełniam farszem, zawijam plastrami boczku. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut temp 200 stopni. Na każdej gruszce układam połówkę pomidorka koktajlowego.
Cudowne połączenie smaków, aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńWygladaja pieknie i bardzo apetycznie! Ciekawa propozycja:-)
OdpowiedzUsuńGruszki z serem to mój ulubiony duet, a jeszcze wino do tego - kolacja doskonała:-)
OdpowiedzUsuńMyszko, skąd Ty bierzesz pomysły na takie cuda?! Gruszki wyglądają znakomicie :))
OdpowiedzUsuńWyśmienite danie... delikatna gruszka, ser i ten chrupiący boczek...ja też takie chcę!
OdpowiedzUsuńfajny przepis, a my bardzo lubimy gruszki, wyglądają do tego bardzo dekoracyjnie :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty!:D
OdpowiedzUsuńto mi narobiłaś apetytu, pyszności ;)
OdpowiedzUsuńależ musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń