Wesołych świąt składam wszystkim zaglądającym na bloga. Wesołego Alleluja :-)
30
dkg mąki wrocławskiej
30
dkg cukru
30
dkg margaryny
6
jaj
2
łyżki octu winnego z białego wina
2
łyżki spirytusu
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
½
czekolady gorzkiej
½
szklanki cukru pudru
1
białko
1
cytryna
Do
margaryny dodaję cukier i ucieram. Stopniowo dokładam żółtka. Jak masa będzie
puszysta dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z cytryny sparzonej ścieram
skórkę i dodaję do ciasta, razem z
sokiem z cytryny Na końcu dodaję spirytus, ocet, i pianę z białek ubitą na
sztywno. Ciasto przekładam do formy kamionkowej wysmarowanej tłuszczem i
wysypanej bułką tartą. Babkę piekę 50 minut temp 180 stopni. Polewę zrobiłam z czekolady
gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko
ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając.