Ryba nie musi być nudna bo podać ją można z różnymi sosami. Skusiłam się na sos mango bo go uwielbiam, do tego szybko się robi i jest pyszny. Zębacza podałam z batatami. Lekki, zdrowy i jaki dobry obiad. Zębacza jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że jest to bardzo smaczna ryba.
50 dkg zębacza smugowego
1 mango
1 cebula
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
przyprawa do ryb
50 ml wina białego
papryczka chili
szałwia, estragon, oregano świeże
bazylia, oregano, tymianek suszony
150 g sosu jasnego uniwersalnego
2 bataty
1 łyżka masła
olej rzepakowy
Rybę kroję na kawałki, posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekaną szałwią, estragonem, oregano. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Rybę przekładam do naczynia do zapiekania, układam po kawałku masła.
Bataty obieram, kroję w paski, przekładam do miski. Dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, wlewam kilka łyżek oleju. Mieszam w misce, i przekładam na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z batatami na 20 minut.
Po wyjęciu batatów wstawiam rybę, piekarnik zmniejszam na temp 170 stopni i piekę około 20 minut. To zależy od tego jak gruba jest ryba.
Sos:
Cebule kroję drobno, czosnek też i przesmażam na oleju, wlewam wino i redukuje. Dodaje obrane i pokrojone mango. Kawałek owocu zostawiam do dekoracji. Dusze na wolnym ogniu około 3 minuty. Miksuję blenderem, dodaję sos jasny, doprawiam solą, pieprzem, papryczką.