Pokrzywy wykorzystywały nasze babcie w kuchni , a że są zdrowe postanowiłam sama do nich sięgnąć i do tego nic nie kosztują
4 udka od kurczaka
1/3 brokuła
3 garście liści z młodych pokrzyw
1 cebula
1/2 bułki czerstwej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
cukier szczypta
Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.
Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą. Też miele maszynką do mięsa. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta. Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się. Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu