czwartek, 30 kwietnia 2015

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami


Pokrzywy wykorzystywały nasze babcie w kuchni , a że są zdrowe postanowiłam sama do nich sięgnąć i do tego nic nie kosztują






















4 udka od kurczaka
1/3 brokuła
3 garście liści z młodych pokrzyw
1 cebula
1/2 bułki czerstwej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
cukier szczypta

Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.
Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą. Też miele maszynką do mięsa. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta. Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się. Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu

wtorek, 28 kwietnia 2015

Chleb orkiszowy z ziarnami


Kolejny przepis z ramach testowania ze Świadomym Odżywianiem. Tym razem w  ruch poszły sezam, słonecznik, i siemię lniane Kresto. Powstał zdrowy pełnoziarnisty chleb na zakwasie.Do chleba można przemycić wszystkie zdrowe nasiona które są pożyteczne dla naszych jelit.























1 szklanka aktywnego zakwasu
1/2 kg mąki orkiszowej pszennej pełnoziarnistej
1/2 kg maki pszennej typ 650
1 łyżka płaska soli
1 łyżeczka miodu naturalnego
1/2 szklanka słonecznika Kresto
4 łyżki sezamu Kresto
1/2 szklanki siemienia lnianego Kresto
2 szklanki wody zimnej

Nasiona lnu zaparzam 1/2 szklanką gorącej wody i odstawiam na kilka godzin.
Do miski przekładam zakwas, make pszenna przesiane i mąkę orkiszową, ziarna słonecznika,  sól rozpuszczoną we wodzie.Wszystkie składniki mieszam, dolewam wodę. Ciasto wyrabiam drewnianą łyżką. ciasto może mieć luźna konsystencję pieczone w foremce.Foremki smaruję tłuszczem, i na spód wysypuje sezam. Ciasto dzielę na pół i przekładam do dwóch foremek. Odstawiam do wyrośnięcia na sześć godzin pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto skrapiam zimą wodą i posypuję wierzch sezamem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika a 250 stopni na 10 minut, potem na 160 stopni na 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremek ciepły, spryskuje wodą, i nakrywam ściereczką do odparowania.


niedziela, 26 kwietnia 2015

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym

Naleśniki mocno kokosowe zrobione z wiórków. Polecam samemu zrobić mleczko kokosowe bo jest o wiele lepsze niż kupne i tańsze. Budyń jagodowy zrobiłam z jagód mrożonych i mleczka. Naleśniki mają mocno kokosowy smak. Polecam dla osób które muszą unikać mleka zwierzęcego.

















mleczko kokosowe:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
3 szklanki wody

ciasto naleśnikowe:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 mleczka kokosowego
1/3 szklanki wody gazowanej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól szczypta

budyń jagodowy:
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego /wykorzystałam resztę/
1 szklanka jagód mrożonych
2 łyżki  mąki ziemniaczanej
cukier do smaku

Wiorki koksowe zalewam 1 i 1/2 szklanką gorącej wody. Odstawiam na dwie godziny. Wiórki miksuje blenderem kilka minut. Przekładam na gazę i odciskam mleczko nad garnkiem. Wiórki przekładam s powrotem do miski blendującej dolewam pozostałą wodę gorącą czyli 1i 1/2 szklanki i znowu miksuje. przekładam na gazę i odsączam. Mleczko jest gotowe.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleczko kokosowe, jajko, wodę, olej, sól. Całość miksuje blenderem. Smażę cienkie naleśniki.


Jagody miksuję blenderem, przekładam do garnka, wlewam mleczko kokosowe szklankę. Resztę mleczka rozrabiam z mączką ziemniaczaną. Jagody zagotowuje i wlewam mąkę. Budyń gotuję aż zrobi się gęsty.Cukier dodać można według uznania, Ja nie dodawałam.

Naleśniki smaruję budyniem i składam, posypuje wiórkami i jagodami.

piątek, 24 kwietnia 2015

Fioletowe jajka


Polecam zrobić fioletowe jajka bo robi się je bardzo prosto. Wykorzystałam buraka pieczonego i zakwas buraczany do zrobienia ich. Są fajną i lekką przekąską.
















5 jajek
1 szklanka wody
3/4 szklanki zakwasu buraczanego
2 buraki pieczone
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
200 g serek puszysty śmietankowy
sól, pieprz
natka pietruszki

Jajka gotuję na twardo, obieram i przekładam do słoika. Wlewam wodę, zakwas buraczany, ocet winny, dodaję sól, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony jeden burak. Wstawiam do lodówki na 12 godzin około. Wyjmuję z zalewy, kroję na pół i wydrążam żółtko. Połowę żółtek przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jeden plaster buraka upieczonego, serek, sól, pieprz i miksuję na puszystą masę. Farsz przekładam do worka i wyciskam szprycą do jajek. Resztę żółtek kruszę na talerzu, układam natkę pietruszki. Z drugiego buraka robię różyczkę.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Sałatka z selera naciowego z mango


Szybka i prosta sałatka. Powstała z tego co miałam w lodówce. Dostałam seler naciowy w prezencie i musiałam go szybko przerobić. Zajrzałam do lodówki co mam i tak powstała lekka i zdrowa sałatka. Zrobiłam do niej sos pietruszkowy bo miałam duży pęczek pietruchy. Zimą nie warto kupować małych pęczków Wolę kupić jeden i porządny. Do sałatki można dodać kurczaka,ja nie miałam pod ręką piersi. Dla mnie to był obiad bo sałatka syta jest.
















5 gałązek selera naciowego
1 mango
7 pomidorków koktajlowych
1 papryka czerwona
6 gałązek natki pietruszki
6 rzodkiewek
sól, pieprz
sos:
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
1 pęczek natki pietruszki
1 kromka chleba

Warzywa wszystkie dokładnie myję. Seler naciowy kroję, mango obieram i kroję w kostkę średnia. Paprykę także kroję w kostkę, i wycinam gwiazdki nożykiem. Rzodkiewki kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Warzywa wszystkie przekładam do miski, mieszam, sole, pieprze i dodaje pietruszkę pokrojoną. Chleb kroję w kostkę i robię grzanki na patelni.

Sos:
Pietruszką kroję drobno, dodaje łyżkę jogurtu i miksuje blenderem. Dodaję resztę jogurtu, majonez doprawiam sola, pieprzem. Sałatkę polewam sosem i posypuje grzankami.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Omlet z pokrzywami


Omlet wiosenny, do tego bardzo zdrowy za sprawą pokrzyw które są cennym źródłem witamin. Tak niewiele nam trzeba aby zjeść fajne, zdrowe i tanie śniadanie.

























4 jaja
sól czosnkowa do smaku
pieprz do smaku
3 garście młodych liści pokrzyw
5 pomidorków koktajlowych
1/3 brokuła
sól, cukier szczypta
kwiaty bratka
1 łyżka sera tartego żółtego
1 łyżka masła klarowanego
1/2 papryczki chili

 Liście pokrzywy dokładnie płuczę kilka razy. Następnie przelałam gorącą wodą. Różyczki brokuła dzielę na mniejsze. Gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Dodaję żółtka i dalej ubijam aż masa będzie puszysta, dojdę sól czosnkową i pieprze. Mieszam ją z pokrzywą i brokułem. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną. Smażę na wolnym ogniu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe które pokroiłam na pół, pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Smażę około 40 minut aż masa się zetnie. Pod koniec posypuję serem startym i dodaję kwiaty bratka.

niedziela, 19 kwietnia 2015

Jaglany bakłażan tikka masala


Wegetariańskie bakłażany, bardzo syte i zdrowe. Jaglana kasza i bakłażan uwielbiam dlatego postanowiłam je połączyć. Do tego por który mogę jeść codziennie. Polecam na obiad bo można się nimi najeść.




















1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 bakłażany
1 papryka czerwona
1 por biała część
1 pęczek pietruszki mały
1/4 brokuła
3 łyżki startego sera żółtego
sól, pieprz
1 łyżeczka płaska przyprawy tikka masala
masło klarowane
olej

Kaszę płucze zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól odrobinę i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Kaszę wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ nożem, i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Zmywam sól z bakłażana i miąższu. Osuszam i obficie smaruje olejem. Układam na klaszcze i wstawiam na około 30 minut temp 200 stopni. Bakłażany mają być miękkie ale nie tak mocno bo będą jeszcze pieczone. Miąższ kroję na kawałki, dodaję kaszę. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym razem z papryką. Dodaje do farszu. Brokuł ugotowałam aldente w osolonej wodzie.Do farszu dodaję pokrojoną pietruszkę połowę. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą tikka masala. Nadziewam bakłażany i wstawiam jeszcze na 15 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem żółtym i zostawiam aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję pozostała natką.

piątek, 17 kwietnia 2015

Krem groszek z porem


Zakochałam się w tej zupie. Por z groszkiem stanowią zgrany i bardzo smaczny duet. Zupa powstała na zasadzie co mam to gotuję. Koncepcji nie miałam. To był strzał w 10. Uwielbiam por i wszystko co zielone. Zaleta tej zupy jest to że jest gęsta i nie jest doprawiana śmietaną co sprawia że jest zdrowsza.




























1 por biała część duża
1 szklanka groszku świeżego lub mrożonego
3/4 litra rosołu drobiowego
3 kromki chleba
sól
natka pietruszki
masło klarowane
2 ziemniaki średnie

Por kroję drobno i dusze na wolnym ogniu na maśle klarowanym do miękkości. Do garnka wlewam rosół,  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości około 20 minut. Dodaję por, i groszek i jeszcze gotuję pięć minut. Całość miksuje blenderem. Doprawiam solą. Kromki chleba kroję w kostkę i na suchej patelni przesmażam grzanki aż będą chrupiące. Zupę podaję z grzankami i natką pietruszki.

środa, 15 kwietnia 2015

Zapiekanka sojowa z ryżem



Lekka i zdrowa zapiekanka na obiad. Wersja bez mięsa, z sojowymi kostkami. Zapiekanki nie muszą być ciężkie. Polecam dodawać do nich dużo warzyw. W ten sposób przemycimy wszystko co zdrowe w jednym naczyniu.  Warto wykorzystywać mieszanki  mrożonek kiedy nie ma jeszcze świeżych warzyw.





















450 g mieszanki warzywa po chińsku
1 brokuł
1 woreczek ryżu
1 opakowanie kostki sojowej
7 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
olej
przyprawa do kurczaka
15 dkg sera żółtego startego

Mieszankę warzyw przesmażam na patelni na odrobinie oleju. Doprawiam przyprawami załączonymi do warzyw. Kostkę sojową zalewam litrem wody. Wsypuje 1/2 łyżeczkę soli, i dodaję łyżeczkę przyprawy do kurczaka.Odstawiam pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie odsączam z wody na sitku i mocno odciskam. Przekładam na patelnię i chwile przesmażam.. Brokuł dzielę na różyczki gotuję aldente z odrobioną soli i cukru. Ryż gotuję 15 minut, dodaję 2 łyżki oliwy do wody i sól. Do naczynia do zapiekania przekładam na zmianę ryż, kostkę sojową, brokuł, ser żółty, mieszankę warzyw i tak do wyczerpania składników. Układam pomidorki koktajlowe połówki i zapiekam 35 minut temp 200 stopni.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kaczka z jabłkami i żurawiną


Kolejny przepis w ramach testowania ze Świadomym Odżywianiem  i firmą Kresto. Żurawina suszona w mojej kuchni jest bardzo często używana bo prostu ją uwielbiam. Polecam dodawać ją do potraw ale także jeść jako przekąskę zamiast słodyczy jak ja to robię. Dużo jej dodaję do kaczki jak piekę. Po prostu kaczki z jabłkami bez żurawiny nie wyobrażam sobie.
























1 tusza kaczki 2,200 kg
1 łyżka soli
2 łyżki majeranki
2 cebule
2 jabłka
1/2 szklanki żurawiny suszonej Kresto
2 ząbki czosnku

Z kaczki odcinam skrzydła i szyję. Myję dokładnie, oczyszczam i osuszam.Kaczkę nacieram solą zewnątrz i w środku dokładnie, także majerankiem.Kaczkę wstawiłam do brytfanny  i odstawiłam na dobę do lodówki żeby przeszła ziołami. Na drugi dzień jabłka obieram i kroję na cząstki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Kaczkę nadziewam jabłkami, cebulą i żurawiną. Spinam szpikulcami do rolad. Układam w brytfannie ponownie i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na dwie godziny pod przykryciem. !5 minut przed końcem pieczenia odkrywam wieczko żeby się kaczka zrumieniła. W trakcie pieczenia podlałam kaczkę wodą 1/2 szklanki. Jak wytworzyła ona potem soki podlewałam ją nimi co jakiś czas.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Bezglutenowe gofry z owocami


Gofry w wersji bez cukru, bezglutenowe. Oczywiście można dodać cukier do ciasta i owoców, jak kto lubi. Dla mnie cukier jest zbędny więc go nie dodaję. Polecam dodać do jabłek miód jest o wiele zdrowszy i smaczny. Korzystać trzeba z tego co mamy o tej porze roku czyli owoce mrożone i jabłka nasze polskie zdrowe.

















1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
400 ml mleczka kokosowego
2 jajka
sól szczypta
2 łyżki spirytusu

kisiel jagodowy:
1 szklanka jagód mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pełna
1/2 szklanki wody

jabłka miodowe:
2 jabłka
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1/2 cytryny
cynamon szczypta


Mąkę ryżową przekładam do miski, dodaję jajka, sól, spirytus. Mleczko kokosowe podgrzewam w rondelku i wystudzone dodaję do mąki. Całość miksuję blenderem.Odstawiam na godzinę do lodówki ciasto. Gofrownice rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę aż będą chrupiące

Kisiel jagodowy:

Do rondelka przekładam jagody, wlewam 1/4 szklanki wody i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 1/4 szklance wody i wlewam do gotującego się kisielu. Można dodać cukier, moja wersja jest bez cukrowa. Gotuję chwile aż zrobi się kisiel gęsty

Jabłka:
Jabłka obieram i kroję w kostkę dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały.

Przesmażam na patelni, dodaję miód, i dalej przesmażam aż wchłoną miód i oski które wytworzą. Dodaje cynamon.
Gofry podaję z kisielom i jabłkami. można posypać cukrem pudrem.

piątek, 10 kwietnia 2015

Gryczana sałatka z pieczonymi warzywami

Lekka,zdrowa i szybka sałatka z warzywami na obiad z kasza gryczana w roli głównej. Polecam takie sałatki bo są bardzo zdrowe, i mają dużo błonnika. Warzywa pieczone są o wiele lepsze niż gotowane.





















1 woreczek kaszy gryczanej
3 marchewki
30 dkg brukselki
1 papryka czerwona
30 dkg selera korzeń
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
przyprawa ognista
natka pietruszki
3 łyżki oliwy

Kasze gryczaną gotuje w osolonej wodzie. Marchewkę, seler obieram i kroję w kostkę. Paprykę także kroję w kostkę. Brukselkę nacinam na krzyż. Warzywa przekładam do miski, dodaje oliwę, sól, pieprz, przyprawę do pizzy, przyprawę ognista. Mieszam całość dokładnie i układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę w nagrzanym piekarniku 15 minut temp 200 stopni. Kasze mieszam z warzywami, dodaję natkę pietruszki pokrojoną.


środa, 8 kwietnia 2015

Łososiowe jajka wiosenne


Łososiowe jajka bardzo proste i szybkie. Bardzo lubię jajka nadziewane łososiem wędzonym. Polecam jako wiosenną przekąskę i na kolacje.



















6 jajek
200 g wędzonego łososia
1 plaster papryki czerwonej
6 oliwek czarnych
miks sałat
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki serka puszystego
1 łyżka majonezu

Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie. Obieram i odcinam 1/3 jajka. Wydrążam łyżeczką żółtka delikatnie. Połowę łososia kroje w kostkę, dodaję żółtka, majonez, serek, sól, pieprz i miksuję blenderem. Przekładam farsz do szprycy i wyciskam do jajek. Dekoruję kawałkami oliwek, papryki, i natką pietruszki. Układam czubki białka jako kapelusze. Jajka podaję na sałacie.Resztę łososia zwijam w ruloniki i napełniam pozostałym farszem.

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Rolada z indyka nadziewana mielonym



 Prosta rolada na świąteczny stół. Piecze się sama. Polecam bo jest pyszna. Mięso indyka jest soczyste za sprawą mięsa mielonego.Można jeść na ciepło i na zimno.





















1,20 kg filet z indyka
60 dkg mielone mięso od szynki
1 jajko
1/2  łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
2 łyżki oleju


Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, majeranek roztarty, sprasowany czosnek, i drobno pokrojoną cebulkę, oraz jajko. Mięso wyrabiam dokładnie.


Filet z indyka rozcinam żeby utworzył się duży płat jeden. Rozbijam go delikatnie, robię to przez worek foliowy żeby nie pryskało. Mięso solę, pieprze, posypuję przyprawą do indyka.Farsz układam na mięsie pozostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego miejsca. Roladę zwijam od boku krótszego. Za pomocą sznurka białego obwiązuje ją mocno na około i w poprzek.Roladę układam w brytfannie, dolewam olej i smażę na wolnym ogniu, odwracając ją od czasu do czasu. W między czasie podlewam wodą. Duszę na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Po wystygnięciu zdejmuje sznurek.