6 kg pomidorów polnych
2 marchewki średnie
1/2 selera średniego
4 jabłka
2 łyżki octu
2 łyżki cukru albo do smaku
sól do smaku
3 cebule średnie
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka gorczycy
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
olej rzepakowy
Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liść laurowy, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej. Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.
znakomity przepis, na pewno wypróbuje ;) !
OdpowiedzUsuńniesamowita jesteś, robić ketchup samemu, w swojej kuchni, podziwiam Cię, naprawdę, i po cichu liczę na jeden słoiczek...
OdpowiedzUsuńKasia adres na pw i wysyłam :-) nie ma problemu
Usuńśliczne zdjęcia i fajny przepis, muszę kiedyś zrobić taki domowy keczap
OdpowiedzUsuńMysza u Ciebie jak zwykle kolorowo i pięknie! Nigdy nie mogę się na te Twoje dzieła napatrzeć. A domowy keczup na pewno najlepszy na świecie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Hala, u mnie właśnie gotuje się mój keczup, już drugi dzień :-) przepis nieco inny, ale mam nadzieje, ze będzie tak pięknie wyglądał jak Twój :-)
OdpowiedzUsuńChyba też zrobię domowy ketchup w tym roku. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zdecydowanie do wypróbowania :) !
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze ketchupu, ale Twój wygląda naprawdę smakowicie ;) musisz mi chyba jeden dać :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam :) ogórki już porobiłam, w tym tygodniu przerabiam pomidory i paprykę :)
OdpowiedzUsuń