Jesienna sałatka z samymi dobrymi składnikami, do tego lekka i zdrowa. Winogrono o tej porze roku jest najlepsze. Do sałatki dodałam też ananasa świeżo bo miałam. Do tego pyszne kapary, oliwki i prosciutto. Czy może być coś lepszego. Nie oderwiecie się od talerza.
składniki:
100 g szpinaku
30 g rukoli
1/2 ananasa świeżego
150 g winogrono
100 g prosciutto
100 g sera lazur
50 g kaparów
1 cebula czerwona
10 oliwek czarnych
4 pomidory suszone
płatki chili
3 gałązki koperku
oliwa od suszonych pomidorów
Wykonanie:
Szpinak, rukolę myję i osuszam. Układam na talerzu. Ananasa pozbawiam skóry, środka niejadalnego i kroję na kawałki. Układam na szpinaku. Dodaję zwinięte kawałki szynki, kapary, cebule pokrojoną w piórka, oliwki, kawałki sera lazur, winogrono, pokrojone pomidory suszone. Posypuję płatkami chili, koperkiem pokrojonym. Polewam oliwą od pomidorów.