czwartek, 28 lutego 2013

Grejpfruta i mandarynki orzeźwienie w sałatce z łososiem





1 płat wędzonego łososia
1 grejpfrut
1 mandarynka duża
6 liści Salaty masłowej
3 oliwki czarne
1 łyżka orzechów włoskich
3 dkg sera lazur złocistego
1 dkg sera lazur błękitnego
½ papryczki chili żółtej
2 łyżki oliwy z oliwek
Bazylia suszona
Oregano suszone
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól
Pieprz



Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Grejpfruta obieram ze skóry i cząstki z białych błonek. To samo robię z mandarynką. Grejpfruta i mandarynkę układam na sałacie. Dodaję kawałki sera lazur złocistego i błękitnego. Dodaję połówki oliwek czarnych oraz pokrojoną papryczkę chili. Łososia wędzonego kroję na kawałki, zwijam w ruloniki i układam na sałatcie. Oliwę z oliwek mieszam z bazylią, oregano, dodaję  sól, pieprz, ocet balsamiczny całość mieszam i polewam sałatkę. Dodaję orzechy włoskie. Smacznego

Owocowa sałatka z nutą imbiru







2 mandarynki duże
5 truskawek
8 gron winogrono białe
½ banana
½ grejpfruta
Kawałek imbiru

Mandarynki, grejpfruta obieram ze skórki , a cząstki z białych błonek. Wkładam do miseczki. Dodaję winogrono białe grona. Truskawki obieram z szypułek, dziele na ćwiartki. Banana obieram ze skóry i kroję  w plastry. Imbir obieram, kroję w cienkie paseczki. Całość mieszam. Dekoruję kawałkami truskawek. Smacznego

środa, 27 lutego 2013

Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy




 




9 babeczek kruchych
1 mandarynka duża
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1  ½ szklanki mleka
9 gron winogrona białego
2 kostki czekolady gorzkiej 60 %

Mleko zagotowuję w garnku. Wcześniej odlewam ½ szklanki mleka i rozrabiam w nim budyń. Dodaję skórkę pomarańczową. Do gotującego mleka wlewam budyń i energicznie mieszam. Jak przestygnie trochę wlewam do każdej babeczki. Mandarynkę obieram, dzielę na cząstki, obieram z błonek i układam na każdej babeczce. Dodaję po jednym gronie winogrona i kawałku czekolady.

Wątróbka w pomarańczach z chili




20 dkg wątróbki drobiowej
2 pomarańcze
Sól
Pieprz
olej
2 łyżki mąki wrocławskiej
4 oliwki czarne
½ papryczki chili

Wątróbkę myję dokładnie, odcinam tłuszczyk. Na talerz wysypuję mąkę i obtaczam każdy kawałek wątróbki. Pomarańcze myję obieram. Z jednej pomarańczy wycinam cząstki bez błonek. Z drugiej pomarańczy z polówki wyciskam sok. Ze skórki którą wcześniej sparzyłam wycinam cienkie paski. Na patelni na oleju smażę wątróbkę i dolewam sok z pomarańczy. Po koniec dodaję cząstki pomarańczy i skórkę. Papryczkę chili kroję drobno i dodaję również. Wątróbkę solę i pieprze na końcu. Smacznego