Kolejny przepis w ramach akcji testowania tym razem w ruch poszły płatki migdałowe kresto. Placek jest pyszny polecam :-)
4 jaja
250 gram margaryny do pieczenia
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki wrocławskiej
1 szklanka cukier kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
4 łyżki płatki migdałowe Kresto
kruszonka:
20 dkg mąki wrocławskiej
10 dkg margaryny
10 dkg cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywno mikserem. Margarynę, rozpuszczam w rondelku, studzę. Mąkę przesiewam, dodaję do jaj ubitych, razem z proszkiem do pieczenia, wlewam tłuszcz zimny. Całość mieszam, i wylewam na wysmarowaną tłuszczem formę okrągła średnica 26 cm. Śliwki myję, pozbawiam pestek i układam na cieście. Posypuję płatkami migdałów.
Kruszonka:
Do miski wsypuję, mąkę, dodaję margarynę i delikatnie łącze. Na końcu dodaję cukier kryształ i cukier waniliowy. Delikatnie palcami łącze. Kruszonkę wysypuję na około formy . Ciasto piekę 45 minut temp 180 stopni.
Cudownie musiało to ciasto smakować ;)
OdpowiedzUsuńAleż smakowitości u Ciebie:-)
OdpowiedzUsuńNie musisz polecać, bo wygląda super, jeśli to jest to, na które mnie zapraszałaś, to gotowa jestem wrócić, nawet o 22 giej....
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta ze śliwkami :)
pyszne ciasto :) proszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńŚliczne i pyszne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Aż znów nabrałam ochoty na ciacho ze śliwkami. Ojj kusisz, kusisz... :))
OdpowiedzUsuńPo raz kolejny sprawdza się stwierdzenie, że najlepsze są rzeczy najprostsze! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń