czwartek, 30 stycznia 2020

Krem z białej rzepy z chipsem

Wegańska, bezglutenowa i bez laktozy pyszna zdrowa i pożywna zupa krem. Zrobicie ją bardzo szybko i tak samo szybko ją zjecie. Mi bardzo smakowała z pestkami dyni które fajnie się chrupie w zupie. Rzepę można jeść nie tylko na surowo ale wychodzą z niej pyszne zupy. Koniecznie zróbcie chipsy do niej.























1 biała rzepa
1 por biała część
1 korzeń pietruszki
1 kawałek selera korzenia
sól, pieprz czarny,czerwony
1 litr bulionu warzywnego
4 łyżki pestek dyni
szczypior
olej rzepakowy
3 łyżki kaszy jaglanej
płatki chili
1 cebula


Wykonanie:

Rzepę, korzeń pietruszki, seler obieram i kroję w kostkę. Z rzepy za pomocą skrobaczki do warzyw ścieram kilka pasków, z których zrobię chipsy. Por, cebulę drobno kroję. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam por z cebulą, dodaję resztę warzyw i chwilę smażę. Wlewam bulion, wsypuję kaszę jaglaną i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Dodaję sól, pieprz, płatki chili. Całość miksuję blenderem. Na patelni na odrobinie oleju smażę paski rzepy, wyjdą fajne chipsy. Trzeba uważać żeby się nie spaliły bo są bardzo cienkie. Zupę podaję z chipsami, pestkami dyni, szczypiorkiem, płatkami chili.

wtorek, 28 stycznia 2020

Sałatka w ananasowym ogrodzie


Do schrupania, przepyszna sałatka z ananasem w roli głównej. Ale znajdziecie w niej nie tylko ananasa. Do sałatki dodałam łososia wędzonego, oliwki, kapary. To tylko część dobroci które się w niej znalazły. Polecam zrobić ją na wynos d pracy.























składniki sałatki:

80 g rukoli
1 cebula czerwona
8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
15 oliwek czarnych
10 kaparów
5 pomidorów suszonych
100 g łososia wędzonego
1/4 ananasa świeżego
płatki suszone chabru

sos:

1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól himalajska 1/4 łyżeczki

Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zrobi się gęsty. 

Rukolę myję i osuszam, układam na talerzu. Cebulę kroję w krążki, układam na rukoli. Dodaję kawałki łososia, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pomidory suszone, oliwki, kapary. Ananasa kroję na kawałki i dodaję. Sałatkę polewam sosem, posypuję płatkami chabru.

niedziela, 26 stycznia 2020

Chruściki na winie


Chruściki na winie. Tak tak na białym winie. Z Tej porcji wyjdą wam dwa talerze. Nie poleżą u was. One same znikają nie wiadomo kiedy i jak. Są chrupiące a z pudrem to już poezja. Tylko pamiętajcie ciasto wałkujemy bardzo, ale to bardzo cienko.

 
















składniki :

2 szklanki mąki pszennej typ 450
4 żółtka
szczypta soli
125 ml wina białego
olej do smażenia
cukier puder

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, wino białe. Ciasto zagniatam rękoma. Następnie wybijam ciasto wałkiem przez około pięć minut  /uderzam wałkiem w ciasto które układam na desce/. Ciasto wstawiam zawinięte w folię do lodówki na godzinę. Na stolnicy podsypanej mąką delikatnie rozwałkowuję ciasto. Dobrze jest podzielić ciasto sobie na trzy części. Wałkuję bardzo cienko na grubość gazety. Za pomocą radełka wycinam prostokąty o szerokości ok 3 cm i długości 10-13 cm. W głębokiej patelni rozpuszczam olej około jeden litr. Olej rozgrzewam na wolnym ogniu. Temperaturę sprawdzam wkładając albo kawałek ziemniaka, albo kawałek ciasta. Ciasto musi się zarumienić po około 30 sekundach. Temperatura nie może być za mała bo faworki będą piły olej, a jak będzie za wysoka będą się paliły. Po zrumienieniu z jednej strony przewracam na drugą stronę. Wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypuję cukrem pudrem.

piątek, 24 stycznia 2020

Cytrynowy pstrąg z warzywami


Kolorowa, zdrowa i pyszna zawartość sporej blaszki z piekarnika. Znajdziecie tutaj same dobre rzeczy. Pstrąga cytrynowego upiekłam z bakłażanem, korzeniem pietruszki polecam zimą jadać go w formie frytek. Znajdziecie też batata którego uwielbiam, czyli słodkiego ziemniaka. Kto jeszcze nie jadł musi spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko.

























ryba marynata:

2 pstrągi
2 cebule
sól, pieprz, przyprawa do ryb
1 łyżeczka majeranku
1 cytryna 
2 łyżeczki masła

warzywa:

1 bakłażan
1 batat
1 korzeń pietruszki
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano suszone
7 łyżek oleju rzepakowego

Ryba marynata:

Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu. Odstawiam na noc do lodówki.

Warzywa:

Bakłażana kroję w plastry 0,5 cm, paprykę na kawałki, korzeń selera i batata obieram i kroję w słupki. Cebulę z ćwiartki. Warzywa przekładam do miski, wlewam olej, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano i mieszam. 

Blaszkę od piernika wykładam papierem do pieczenia. Na środek układam rybę. W każdą sztukę w środek wkładam po plastrze cytryny i łyżeczkę masła. W nacięcia ryby wkładam też kawałki plastrów cytryny. Na około układam warzywa. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę na 25 minut. Na rybie układam kawałki chili przed podaniem.

środa, 22 stycznia 2020

Krem brokułowo szpinakowy z gruszką

Lekka zupa krem brokułowo szpinakowa z gruszką i cheddarem. Smakuje tak jak wygląda. Jest delikatna, gruszka i ser dodają jej fajnego smaczku. Robi się ją naprawdę szybko. Nie ma przy niej dużo pracy wbrew pozorom. Zapewniam was że zachwycicie rodzinę i gości.
















1 mały brokuł
750 ml bulionu warzywnego
100 ml wina białego
200 g szpinaku świeżego
1 cebula
100 g sera cheddar
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gruszki
grzanki
olej rzepakowy
grzanki


Na oleju przesmażam cebule i czosnek drobno pokrojony. Wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pokrojoną łodygę brokuła, jedną gruszkę obraną, wlewam bulion i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki brokuła gotuję pięć minut, na końcu dodaję liście szpinaku i gotuję jeszcze chwilę. Całość miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Ser kroję na plastry. Na patelni układam papier do pieczenia, na którym układam ser. Jak się rozpuści zdejmuję z papierem z patelni, chwilę czekam, odrywam i przekładam do miseczek małych. Zrobią się fajne koszyczki. Drugą gruszkę pokroiłam na ćwiartki i przesmażyłam na patelni grillowej. Krem podaję z koszyczkami z sera grzankami i gruszką.


poniedziałek, 20 stycznia 2020

Fasolka w gulaszu z bakłażanem

Obiad w 30 minut no może 40 bo jeszcze krojenie. Syty garnek od którego nie oderwiecie kiedy zobaczycie dno. W każdym razie ze mną tak było. Kiedyś ugotowałam za dużo fasoli, zamroziłam ją i była jak znalazł. A czas przygotowania gulaszu przez to bardzo się skrócił.




















składniki:

1 bakłażan
1 cebula
1 kawałek korzenia selera
1 papryka czerwona
1 kawałek por biała część
250 g parówek wieprzowych cienkich
500 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz czarny
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka bazylii suszonej 
koperek świeży
pieprz czerwony 
olej rzepakowy 
400 g fasoli jaś ugotowanej

Bakłażana kroję w kostkę, cebulę kroję drobno, por w krążki, seler obrany ścieram na tarce jarzynowej. Parówki kroję w plasterki, paprykę na kawałki nieduże. Na oleju w głębokim garnku przesmażam cebulę i por. Dodaję paprykę, parówki i dalej chwile smażę. Na końcu dodaję seler, bakłażan i jeszcze smażę. Wlewam przecier pomidorowy, dodaję paprykę słodką, sól, pieprz czarny i czerwony, pokrojoną chili. Całość gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję fasolkę, bazylię, doprawiam według uznania.Posypuję koperkiem.




sobota, 18 stycznia 2020

Pomarańczowe róże z curdem


Pyszne chrupiące róże karnawałowe czterowarstwowe z orange curdem. Sama nie wiem co lepsze róże czy curd. Będzie chrupać bez opamiętania. Pomarańczowy dodatek curdu sprawia że są jeszcze lepsze. Nie oderwiecie się od nich .






























ciasto na róże:

2 szklanki mąki pszennej typ 500
3 żółtka
150 g śmietany gęstej 18 % do zup
szczypta soli
2 łyżki spirytusu

orange curd:

2 pomarańcze
3 łyżki cukru trzcinowego
80 g masła
2 jajka M
2 żółtka 


Ciasto na róże:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, śmietanę, spirytus. Ciasto zagniatam rękoma. Jak się klei dosypuję trochę mąki. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko. Im cieniej tym lepiej. Wycinam trzy koła różnej wielkości za pomocą szklanki, literatki, kieliszka. Kwiatka wycinam za pomocą foremki do ciastek. Układam kwiatka, na to koło od szklanki, kolejne od literatki które nacinam w czterech miejscach, na to koło od kieliszka. Mocno dociskam palcem na środku dzięki czemu warstwy skleją się ze sobą. W garnku zagotowuję litr oleju i podgrzewam do temp 170 stopni. Bez termometru sprawdzam temperaturę w ten sposób, że biorę kawałek ciasta i wrzucam na olej gorący. Ciasto nie może się palić,wtedy olej jest za gorący. Jak jest za zimny róże będą chłonęły tłuszcz. Róże wrzucam na gorący tłuszcz do góry nogami. Po 30 sekundach sprawdzam i obracam na drugą stronę. Róże mają być lekko rumiane i dosmażone. Wykładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym który wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypuję pudrem, w środek wkładam orange curd.


Curd:

Z pomarańczy wyciskam sok. Przelewam go do miski, dodaję cukier. Jajka roztrzepuje trzepaczką i też wlewam do soku. Całość mieszam. W garnku zagotowuje wodę, układam na nim miskę tak żeby nie dotykała wody. Miska musi pasować do wielkości garnka. Podgrzewam masę i cały czas  mieszam. Zmniejszam gaz żeby masa się nie gotowała. Po 5 minutach jak zacznie lekko gęstnieć dodaje połowę masła i dalej mieszam. Jak jeszcze zgęstnieje dodaję drugą porcję masła i cały czas mieszam. Curd zrobi się gęstszy. Przelewam go do słoiczka i odstawiam do ostygnięcia, jeszcze bardziej zgęstnieje po wystudzeniu.






środa, 15 stycznia 2020

Sałatka z makaronem z soczewicy


Bezglutenowa sałatka z fajnym trójkolorowym makaronem z soczewicy. Sałatkę podałam z łososiem wędzonym, czarnym sezamem, selerem naciowym. Mogą ją jeść osoby z nietolerancją laktozy ponieważ nie dodałam żadnego sera.






















sałatka:

1/2 główki sałaty masłowej
100 g łososia wędzonego
1 cebula czerwona
10 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 kawałek ogórka zielonego
5 pomidorów suszonych
1 łyżka czarnego sezamu
100 g makaronu trzy kolory z soczewicy
2 gałązki selera naciowego
natka pietruszki

sos:

1 łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól


Sos:

Czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do słoika, dodaję pozostałe składniki sosu, słoik zakręcam i mocno potrząsam.

Sałatka:

Seler naciowy, sałatę myję i kroję na małe kawałki. Układam na talerzu. Dodaję kawałki łososia, pokrojoną w piórka cebulę, pomidorki koktajlowe na pół, plastry ogórka, pomidory suszone. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Jak przestygnie dodaję do sałatki. Posypuję sałatkę sezamem, natką pietruszki, polewam sosem.



poniedziałek, 13 stycznia 2020

Wegański bezglutenowy krem z porów i selera

Pyszna, lekka zupa wegańska i bezglutenowa. Zrobicie ją w 15 minut. Podałam ją z suszonymi pomidorami dzięki czemu jest jeszcze lepsza. Na talerzu samo zdrowie. Zapewniam was że jest bardzo pożywna i głodni nie odejdziecie od stołu.




























2 pory biała część średnie
3 gałązki selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
sól , pieprz czarny, pieprz czerwony
9 pomidorów suszonych
1 pęczek natki pietruszki 
1/2 szklanki kaszy jaglanej
oliwa od pomidorów suszonych
płatki chili

Kulki jaglane:

Kaszę gotuję w szklance wody, dodaję do niej też dwie łyżki oliwy. Kaszę studzę, dodaję do niej pokrojone trzy gałązki natki pietruszki, sól, pieprz czerwony, czarny, płatki chili, oliwę od pomidorów i mieszam. Formuję nieduże kulki.


Zupa:

Cebulę i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Seler naciowy kroję na kawałki, dodaję do pory, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, płatki chili i miksuję blenderem. Zupę podaję z pomidorami suszonymi, kulkami z kaszy, pieprzem czerwonym i płatkami chili.



czwartek, 9 stycznia 2020

Ptysiowe koszyczki na ostro


Imprezowe, karnawałowe koszyczki do schrupania. Wystarczą ptysie które szybko się robi, kabanosy, salami i kilka dodatków. Wyczarujecie coś co zachwyci waszych gości.





























ciasto parzone:

4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
250 ml wody
100 g masła

nadzienie:

120 g serka czosnkowego puszystego
100 g kabanosów francuskich
60 g salami chips
1/2 papryczka chili
6 ogórków małych korniszonów
1 kawałek ogórka zielonego
6 pomidorków koktajlowych
1 garść rukoli
natka pietruszki
pieprz czerwony ziarna

Ciasto parzone:

Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, mąką się zaparzy, ciasto zacznie odchodzić o ścianek garnka. Ciasto odstawiam na pięć minut do przestudzenia. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijam jajko i  łącze mikserem. Dodaję kolejne jajko i mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej.

Wykonanie:

Na każdego ptysia wyciskam za pomocą szprycy serek, układam pomidorka, korniszona, plaster ogórka zielonego, rukolę, plasterki salami. Z kabanosów robię rączki koszyczka. Posypuję pieprzem, natką, pokrojonym chili.




wtorek, 7 stycznia 2020

Smoothie z selera naciowego i kiwi


Zdrowe zielone smoothie które przygotujemy w 5 minut. Moc witamin, dietetyczny koktajl, bez cukru,wegański. Polecam zrobić do pracy, do szkoły. Można  w nim przemycić warzywa za którymi nie przepadami a są bardzo zdrowe. Na po świąteczny detoks idealny :-)








2 kiwi
1 gruszka
4 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki

Gałązki selera odcinam od końców centymetr i za pomocą noża ciągnę włókna na całej długości i usuwam je. Seler jest smaczniejsza bez nich i lepiej się zmiksuje.
Gruszkę pozbawiam nasion i kroję w ćwiartki, seler na kawałki, kiwi też, i natkę.Składniki pokrojone przekładam do wyciskarki wolnoobrotowej. Najlepszy zaraz po przygotowaniu.

czwartek, 2 stycznia 2020

Czekolada w malinowych chmurach

Tylko cztery składniki, 10 minut przygotowania. I przenosimy się w malinowo czekoladowe obłoki.





















100 g czekolady gorzkiej 40 %
200 ml śmietany kremówki
125ml mleka
250 g malin mrożonych

Maliny przekładam do rondelka przesmażam aż puszczą sok i przecieram przez sito. Pestki wyrzucam. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Czekoladę łamię na kawałki i przekładam do miski, wlewam mleko. Podgrzewam w kąpieli wodnej, mieszam i studzę. Do szklanek wlewam mus malinowy, dodaję kremówkę ubitą, wlewam czekoladę. Dekoruję kulką kokosową.