Wegańska, bezglutenowa i bez laktozy pyszna zdrowa i pożywna zupa krem. Zrobicie ją bardzo szybko i tak samo szybko ją zjecie. Mi bardzo smakowała z pestkami dyni które fajnie się chrupie w zupie. Rzepę można jeść nie tylko na surowo ale wychodzą z niej pyszne zupy. Koniecznie zróbcie chipsy do niej.
1 biała rzepa
1 por biała część
1 korzeń pietruszki
1 kawałek selera korzenia
sól, pieprz czarny,czerwony
1 litr bulionu warzywnego
4 łyżki pestek dyni
szczypior
olej rzepakowy
3 łyżki kaszy jaglanej
płatki chili
1 cebula
Wykonanie:
Rzepę, korzeń pietruszki, seler obieram i kroję w kostkę. Z rzepy za pomocą skrobaczki do warzyw ścieram kilka pasków, z których zrobię chipsy. Por, cebulę drobno kroję. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam por z cebulą, dodaję resztę warzyw i chwilę smażę. Wlewam bulion, wsypuję kaszę jaglaną i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Dodaję sól, pieprz, płatki chili. Całość miksuję blenderem. Na patelni na odrobinie oleju smażę paski rzepy, wyjdą fajne chipsy. Trzeba uważać żeby się nie spaliły bo są bardzo cienkie. Zupę podaję z chipsami, pestkami dyni, szczypiorkiem, płatkami chili.