sobota, 30 maja 2015

Frittata ze szparagami i cukinią


Szybka i prosta frittata z cukinią i szparagami. U mnie w wersji obiadowej bo ja więcej do szczęścia nie potrzebuje.













6 jajek
1 cukinia mała
15 szparagów zielonych
sól ziołowa
pieprz
1/2 łyżeczka czubrycy zielonej
1 łyżeczka masła klarowanego
1/3 pęczka koperku

Cukinię ścieram na race jarzynowej. Szparagi myję kroję na kawałki i gotuję w osolonej wodzie aldente około 3 minuty. Jajka ubijam zrobiłam to mikserem, dodaję sól, pieprz, czubrycę startą cukinię, szparagi, pokrojony koperek, mieszam. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika temp 170 stopni na 30 minut.

czwartek, 28 maja 2015

Tarta ze szparagami i ziemniakami

Tarta ze szparagami białymi i zielonymi. Robi się ją szybko, i tez szybko znika. Z nutą migdałową za prawą tartych migdałów które dodałam do kruchego ciasta.



















ciasto:
200 g mąki pszennej typ 500
50 g migdałów tartych
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150 g masła zimnego
2 łyżki wody zimnej

farsz:
5 grubych szparagów białych
12 szparagów zielonych
100 g sera feta
4 łyżki czubate jogurtu greckiego
2 ziemniaki średnie ugotowane
2 jajka
1/3 gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
6 gałązek koperku
4 pomidorki koktajlowe


Ciasto:
Make przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone zimne masło, sól, gałkę muszkatołową, tarte migdały. Ciasto kroję nożem,na końcu dodaję wodę i zagniatam szybko ręką, jak najkrócej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty średnica 25 cm smaruję masłem. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam razem z papierem do formy. Papier ułatwia przeniesienie ciasta. Odrywam go i ciasto mocno przyciskam do formy. Ciasto obciążam fasolą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż wystygnie.

Farsz:
Szparagi białe obieram i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po pięciu minutach dokładam zielone szparagi i gotuję dalej do miękkości około 10-15 minut. Wyjmuję i studzę.
Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek. Na tartę wylewam 2/3 masy jajecznej, układam szparagi, i wylewam resztę masy. Układam połówki pomidorków koktajlowych. Wkładam na 30 minut do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni.

wtorek, 26 maja 2015

Jagodowa pianka torcik


Wszystkim mamom i mojej także z okazji Waszego święta życzę radości z waszych pociech,sił i zdrowia. Niech każdy dzień będzie dla Was świętem. Niech słoneczko świeci dla Was cały rok i daje radość z dzieci.

























biszkopt:
2 jajka
2 łyżki cukier kryształ
3 łyżki maki tortowej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kakao

pianka:
500 g serek mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30 %
400 g jagód mrożonych
6 łyżeczek płaskich żelatyny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanka wody

dekoracja:
2/3 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 fix do śmietany
1 łyżeczka cukru pudru

dekoracje czekolada:
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
mięta świeża

Czekoladę łamię do miseczki małej. W rondelku zagotowuje wodę niewielką ilość. Układam miseczkę z czekoladą nie może ona dotykać dna wody. I na wolnym ogniu rozpuszczam ją. Przelewam do worka, robię dziurkę. Miseczkę mała wkładam do zamrażalnika. Wyjmuję po 15 minut owijam ją folią aluminiową. Polewam spód miseczki strużą czekolady wzdłuż i w poprzek w formie koszyczka. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zdejmuję z miseczki folię z czekoladą i delikatnie odrywam folię.

Listki róży myję, osuszam i smaruję pędzelkiem od strony unerwienia czyli spodu. Wstawiam na 30 minut do lodówki i odrywam liść od czekolady, nigdy na odwrót.

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam, dodaję po jednym żółtku i ubijam na puszysta masę. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszam. Formę średnica 22 cm wykładam papierem do pieczenia od spodu. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu upuszczam formę na podłogę z wysokości 1/2 metra. Zostawiam do wystygnięcia. formę od środka wykładam papierem, chodzi o to żeby masa jagodowa nie ściemniała od formy.

Jagody przekładam do garnka dodaję cukier i podgrzewam aż się rozpuści. Żelatynę namaczam w ziemnej wodzie w kubku. Wstawiam go do garnka z gorącą wodą i rozpuszczam, albo do mikrofali. Przelewam go jagód i mieszam. Odstawiam do wystygnięcia, utworzy się galaretka. Ale nie wstawiam jej do lodówki nie ma zrobić się mocno twarda.Wystudzoną miksuję blenderem.

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam ale nie na sztywno. Dokładam stopniowo galaretkę jagodową zmiksowaną i ubijam. Wylewam na biszkopt. Odstawiam do lodówki na dwie godziny albo noc.

Śmietanę ubijam z cukrem i fixem na sztywno. Za pomocą szprycy wyciskam na piankę. Układam dekoracje z czekolady i miętę.



poniedziałek, 25 maja 2015

Sałatka kuskus ze szparagami


Lekka i zdrowa sałatka na obiad albo na lunch do pracy. Polecam w sezonie szparagowym.Jak ja kocham szparagi mogę je jeść i jeść :-)













1/2 szklanki kaszy kuskus
2 marchewki
5 białych szparagów
5 zielonych szparagów
7 gałązek koperku

mięso:
1 pierś z kurczaka
2 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
1/3 łyżeczki estragonu
1/3 łyżeczki majeranku


Pierś z kurczaka kroję w mala kostkę, przekładam do miski, dodaję ocet winny, oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz, estragon, majeranek. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki.
 Marchewki obieram i kroję w plasterki. Gotuję w gorącej wodzie, dodaję szparagi białe  które obieram, kroję. Po pięciu minutach dodaję pokrojone zielone szparagi. Mają być aldente nie rozgotowane.
Kaszę kuskus zalewam 1/2 gorącej wody i odstawiam na 15 minut.
Pierś z kurczaka przesmażam na patelni. Dodaję do kaszy, razem ze szparagami i marchewką. Doprawiam solą, pieprzem.

sobota, 23 maja 2015

Udka wyluzowane ze szparagami


Udka które mojej rodzinie bardzo smakowały. Mięso jest soczyste za sprawą octu winnego który dodaję do marynaty. Szparagi dajnie się komponują z nimi.

















4 udka z kurczaka
8 szparagów zielonych
4 szparagi białe

marynata:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki majeranku
masło klarowane

Udka z kurczaka przekrawam wzdłuż i wyjmuję kostki. Mięso przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, olej, ocet winny, sól, pieprz, bazylię, majeranek. Mięso odkładam do lodówki w marynacie na noc.
Szparagi białe obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Dodaję szparagi zielone i dalej gotuję aż będą aldente. Około 10 minut razem. Na każdym kawałku udka układa po dwie szparagi zielone i jedną białą. Ściągam je za pomocą grubej nitki w rulon. Smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym około 45 minut. Przed podaniem usuwam nitki.

czwartek, 21 maja 2015

Zupa szparagowa z kluseczkami


Zupa smaki mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła ją moja babcia i mama. Szparagowa obowiązkowo musi być w moim domu z kluseczkami. Mogę się nią zjadać codziennie w sezonie szparagowym.



















kluseczki:

1 jajko
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki wody ziemnej
sól szczypta, cukru

1 pęczek białych szparagów
4 zielone szparagi
1 litr wody
.
Szparagi białe obieram i kroję na kawałki. Gotuję pięć minut , dodaję pokrojone zielone szparagi i gotuję dalej około 5-10 minut.
Do miseczki wbijam jajko, dodaję mąkę, sól, wodę i całość mieszam. Ciasto na kluseczki wylewam do gotującej się zupy za pomocą łyżki. Gotuję na wolnym ogniu jeszcze od wypłynięcia na wierzch około trzy minuty. Zupę doprawiam sola, cukrem.

wtorek, 19 maja 2015

Tarta ze szpinakiem i jajem


Tarta z jajem wiosenna i zielona. Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci i szpinaku. Szpinak mogę jeść w rożnych kombinacjach. Dobrze przyprawiony jest pyszny.
























250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
2 żółtka

farsz
70 dkg szpinaku liściastego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
2 jajka
3 łyżki jogurtu greckiego czubate
100 g sera feta
3 jajka
1 gałązka koperku


Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem. żółtka,sól, czubrycę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruję. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Razem z papierem przekładam do formy od tarty. Papier odrywam od ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15-20 minut około aż się lekko zarumieni.

Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko żeby odsączył się z nadmiaru wody. Do miseczki wbijam jajka, dodaję jogurt, pokrojony ser feta. Całość mieszam. Nie dodaję już soli bo feta jest słona. Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na około 25 minut. Podaję z pokrojonym koperkiem. Czas na szpinak!

niedziela, 17 maja 2015

Sałatka z pesto pietruszkowym i szparagami


Sałatka makaronowa z pesto i szparagami. Zdrowo, zielono i lekko. Polecam w formie na obiad bo jest syta. Szybka i prosta do zrobienia.
























250 g makaronu drobnego kokardki
5 szparagów zielonych
5 szparagów białych
10 pomidorków koktajlowych
olej

 pesto:
1 pęczek pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sera startego parmezan
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier


Szparagi białe obieram, zielonych nie. Kroję na kawałki. Przekładam do garnka białe, dodaję sól, cukier szczyptę i gotuję. Po chwili dodaję zielone one krócej się gotują. Szparagi gotuję aldente nie mają być rozgotowane sprawdzam w międzyczasie.

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam.

Pietruszkę myję, odsączam i kroję. Przekładam do wysokiej misy blendującej. Dodaję słonecznik, oliwę, ser parmezan, czosnek. Całość miksuję na jednolitą masę.
Pomidorki koktajlowe kroję na pól, i przesmażam na odrobinie oleju.

Makaron łącze z pesto, dodaję pokrojone szparagi i pomidorki. Posypuję natką pietruszki.

piątek, 15 maja 2015

Szparagi w cieście pietruszkowym


Szparagi mocno zielone. Z nuta pietruszki. Moja rodzina orzekła że o wiele lepsze niż gotowane w wodzie i podane bez niczego.Polecam bo są bardzo dobre.


















10 szparagów grubych
3/4 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 pęczek pietruszki
sól, cukier, pieprz
10 dkg boczku wędzonego
masło klarowane

Szparagi obieram, i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości ale żeby nie były rozgotowane.
Pietruszkę kroję nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem na gładką masę. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto wylewam na głęboki talerz, i każdą szparag w nim zanurzam. Układam na patelni na rozgrzanym maśle. Przesmażam z każdej strony. Boczek kroję w kostkę i przesmażam. Szparagi podaję z boczkiem.

środa, 13 maja 2015

Szpinakowe naleśniki


 Naleśniki zdrowe, mocno zielone i pełne witamin. Z dodatkiem kaszy, rukoli i szpinaku.Jak wiosna to i zielono musi być na talerzu. Wersja dla tych i nie tylko co lubią zdrowe wersje naleśników.







ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka oliwy
sól szczypta
1 duża garść szpinaku

farsz:
30 dkg szpinaku
5 dkg sera białego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 garść rukoli
1/3 szklanki kaszy kuskus
10 pomidorków koktajlowych


Mąkę przesypuję do wysokiej misy, dodaję sól, jajko, umyty szpinak, oliwę, mleko. Całość miksuję blenderem. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę bez oleju, spryskuję tylko delikatnie patelnię na początku.

Farsz:
Kaszę przelewam zimą wodą, przekładam do miski, i zalewam 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiam na 15 minut.
Szpinak myję, i kroję. Przesmażam na pralni na oleju, dodaje czosnek, doprawiam solą, pieprzem. Szpinak puści wodę, więc ją odlewam i dodaję pokruszony ser.
Na każdym naleśniku układam rukole, na to farsz szpinakowy, kaszę i zwijam. Pomidorki koktajlowy kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni. Naleśniki podaję z pomidorami.

poniedziałek, 11 maja 2015

Schabowe roladki z boczkiem i porem


Schabowy nie musi być nudny. U mnie powstał z tego co miałam w lodówce. To jest najlepsza metoda na obiad. Wykorzystywanie składników które już mamy. Roladki są pyszne, farsz bardzo dobry. Jestem miłośniczka pora i mogłabym go jeść do wszystkiego , gotowany, duszony, w farszu. Zimą kiedy z warzywami jest ciężko polecam doceniać por.


















6 kotletów schabowych
1/2 papryki żółtej
1 por biała część mała
15 dkg boczku wędzonego
4 łyżki sera żółtego startego
sól, pieprz
papryka czerwona, przyprawa do mięsa
masło klarowane

Kotlety rozbijam. Boczek kroje w kostkę, paprykę w paski. Por drobno kroję i duszę na maśle klarowanym do miękkości. Doprawiam  solą, pieprzem, farsz studzę. Każdy kotlet sole, pieprze posypuje papryką. Układam boczek, paprykę paski, starty ser, i por przesmażoną. Zwijam roladki i spinam szpilkami. Na wolnym ogniu dusze około, 1,5 h na maśle klarowany,. Od czasu do czasu podlewam wodę. Roladki odwracam z każdej strony podczas smażenia.

piątek, 8 maja 2015

Szaszłyki z łososia z salsą truskawkową

Propozycja na grilla, dla tych którzy lubią ryby. Bardzo smakuje mi połączenie ryb z owocami. Szaszłyki są lekkie i zdrowe. Pogoda za oknem zaczyna nas rozpieszczać, także można zacząć już grillować.























2 kawałki filetu z łososia
12 truskawek
1/3 ananasa świeżego
6 liści sałaty masłowej
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1/2 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka sosu balsamico sojowego
5 gałązek koperku

Łososia kroję w kostkę, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, przyprawę do ryb, ocet balsamiczny. Całość mieszam i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Ananasa obieram i kroję w kostkę, truskawki obieram i kroję na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki łososia, truskawki, ananasa i tak na zmianę. Pozostałe truskawki i ananasa kroję w drobną kostkę, polewam sosem balsamico. Szaszłyki układam na grillu, polewam sosem balsamico. Grilluję krótko żeby się nie spaliły. Podaję z salsą  z owców na sałacie. Podaję z koperkiem.

środa, 6 maja 2015

Sałatka wiosenna


Wiosna w pełni, bratki obrodziły i postanowiłam dodać je do sałatki.są bardzo zdrowe, szkoda że nie doceniane. Sałatka z serii, szybka, prosta, zdrowa. Mogą ją jeść wegetarianie





















8 liści salaty masłowej
5 truskawek
10 oliwek czarnych
4 suszone pomidory
1 plaster ananasa świeżego
bazylia świeża
sos balsamico sojowy
5 gron winogrono ciemne
kwiaty bratka


Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Truskawki kroję na pół, winogrono także i dodaję do sałaty. Układam oliwki, pokrojone suszone pomidory. Ananasa obieram i kroję w kostkę. Dodaję do sałatki.Układam listki bazylii świeżej, kwiaty bratka. Polecam sosem balsamico sojowym.

poniedziałek, 4 maja 2015

Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą

Szpinak uwielbiam i mogę go jeść w rożnych kombinacjach, szczególnie świeży. Polecam roladę ze szpinakiem i serem feta. Indyk jest delikatny i dietetyczny.




























70 dkg  filetu z indyka
60 dkg szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
5 dkg sera feta
przyprawa do kurczaka
15 dkg boczku wędzonego
masło klarowane

Filet  z indyka nacinam tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. sole, pieprzę, posypuje przyprawą do kurczaka. Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli.Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody. Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. układam kawałki sera feta. Zwijam z krótszego boku w roladę. Boczek wcześniej zamroziłam i pokroiłam na cienkie plastry maszyna do chleba. Obłożyłam roladę plastrami boczku. Związałam roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażyłam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlałam ją niewielką ilością wody.. Przełożyłam do brytfanny, i piekłam pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu  zostawiłam ją na chwilę w piekarniku