Lekka dietetyczna terrina z roszponki z jajkami przepiórczymi o smaku chrzanowym. Polecam bo jest naprawdę dobra, i można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia że kilogramów nam przybędzie.
8 plastrów szynki długo dojrzewającej
12 jajek przepiórczych
100 ml koncentratu na barszcz
30 ml octu winnego
12 plastrów długich ogórka zielonego ze skórą
75 g roszponki
125 g serka śmietankowego puszystego
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz czarny i czerwony kulki
4 łyżeczki żelatyny pełne
450 g jogurtu greckiego
Sześć jajek gotuję na twardo 3 minuty. Studzę i obieram ze skórki. Do miski wlewam barszcz, ocet winny i wkładam jajka ugotowane. Miskę wstawiam do lodówki na noc.
Jogurt grecki mieszam z serkiem, dodaje sól, pieprz czarny, chrzan. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach jogurtu a potem rozpuszczam w mikrofalówce. Do gorącej żelatyny dodaję 100 ml jogurtu zimnego w ten sposób hartuję żelatynę i wlewam do pozostałego jogurtu. Masę dzielę na dwie części. Do połowy dodaję roszponkę i miksuje blenderem. Foremkę małą aluminiową o wymiarach 8 cm na 21 wykładam na dnie plastrami ogórka sześć sztuk. Foremkę przechylam po skosie w drugiej metalowej formie, układam coś do podtrzymania. Wylewam masę białą, i układam wzdłuż jajka przepiórcze fioletowe. Wciskam je w masę. Wstawiam do lodówki do stężenia na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki układam wzdłuż plastry ogórka na które wyleje masę zieloną. Gotuję pozostałe sześć jajek i obieram. Na masę białą wylewam masę z roszponki, układam jajka wzdłuż i wciskam je. Na wierzchu układam plastry szynki. Wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin. Terrine dekoruję roszponką i kremem zielonym który mi został.