niedziela, 11 sierpnia 2013

Makowe jagodzianki

                Przepisem na jagodzianki rozpoczynam moje długie testowanie z bakaliami kresto, orzechami tartymi Back Mit oraz olejem Rapso. Paczka dojechała od świadomego odżywiania.

Pierwsze do piekarka trafiły jagodzianki z makiem mielonym. Bardo lubię dodawać do ciasta drożdżowego przeróżne dodatki. Polecam placek drożdżowy z makiem, też jest bardzo dobry. Przepis zamieszczę innym razem. Jagodzianki z makiem są tak dobre że już prawie się rozeszły.





















500 gram mąki wrocławskiej
5 dkg drożdży
5 żółtek
Szczypta soli
½ szklanki cukier kryształ
1 cukier waniliowego
5 łyżek maku mielonego Back Mit
1 szklanka mleka
5 dkg smalcu
Nadzienie :
20 dkg jagód
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
1 cytryna

Do miski małej wlewam 1/3 szklanki mleka letniego , dodaję dwie łyżki mąki, drożdże, łyżeczkę cukru. Rozrabiamy zaczyn odstawiam do wyrośnięcia.
Do miski dużej przesiewam pozostała mąkę, dodaje zaczyn z drożdży. Żółtka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję do mąki, oraz pozostałe letnie mleko, szczyptę soli. Całość wyrabiam mikserem na jednolitą masę. Pod koniec dodaję roztopiony zimny smalec, i mak mielony. Dalej wyrabiam mikserem.Posypują mąka na wierzchu, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrabiam małe kulki ciasta. Do jagód dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier puder i mieszam. Ciasto nadziewam jagodami i formuje kulki. Wykładam na posmarowaną blachę, i odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję rozbełtanym białkiem. Piekę 20 minut około temp 180 stopni. Do miseczki wsypałam cukier puder, dodałam sok z cytryny, trochę białka, ucierałam. Jagodzianki polukrowałam.Posypałam borówkami :-)



13 komentarzy:

  1. Przez wiele lat właśnie ciasto drożdżowe królowało w mojej kuchni, teraz trochę się zmieniło, ale od czasu do czasu drożdżowcem pachnie nadal w domu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne :)
    Super prezentu dostałaś pozytywnie zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama byłam zaskoczona że ąz tyle produktów dostałam. To moje początki testowania i bardzo się cieszę :-)

      Usuń
  3. Ale wspaniałe bułeczki:)I spore zapasy na kolejne pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, bardzo lubię jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż oczy się same wyrywają. Świetne z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam muffinki z makiem, a twoje jagodzianki wyglądają jeszcze apetyczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dziecka bardzo lubię jagodzianki, ale takich z dodatkiem maku jeszcze nie jadłam. Zapowiadają się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie mak tylko na święta jest zarezerwowany, ale może czas to zmienić, bo te jagodzianki kuszące bardzo. Oj bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dostałam podobną paczkę:-) A jagodzianki cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena to teraz będziemy szaleć obie. Fajnie że się załapałaś, dla mnie to moje początki testowania :-)

      Usuń
  10. cudne bułeczki :) mak uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jagodzianki, szczególnie te domowe ;)

    OdpowiedzUsuń