Słoneczna, zdrowa wegańska zupa która zachwyci was smakiem i kolorem. Zupa jest lekko słodka, bo taka jest kukurydza. Można przygotować sobie na wynos do pracy. Moc witamin na jednym talerzu. Nawet opornym będzie smakować. Sama kiedyś nie przepadałam za kukurydzą aż trafiłam na pyszną odmianę którą można chrupać i chrupać i do zupy wrzucać.
1 litr wody
3 kolby kukurydzy
2 pomidory pomarańczowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
natka pietruszki
3 marchewki małe
2 ziemniaki średnie
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
płatki chili
olej rzepakowy
Cebulę obieram i kroję drobno, czosnek też. Przesmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki i dalej przesmażam. Dodaję marchewki obrane w całości. Kolby kukurydzy obieram i obkrawam je nożem. Kukurydze dodaję do warzyw, wlewam wodę, dodaję pokrojone na pół obrane kolby. Gotuję około 30 minut. Po tym czasie dodaję obrane ze skórki pomidory pokrojone i dalej gotuję z 15 minut. Jak kukurydzą będzie miękka, wyjmuje z zupy kolby które wyrzucam. Odkładam jedną marchewkę, i z trzy łyżki ziaren kukurydzy. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, papryczką chili. Zupę podaję z natką, papryczką, marchewką , kukurydzą, kawałkiem pomidora.