Pigwowiec na biszkopcie z mąki ryżowej. Przełożony prażoną pigwą, oraz kremem ze śmietany z galaretką z pigwy. Galaretkę zrobiłam ze skórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów.
biszkopt:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka wielkość M
2 łyżki cukru trzcinowego
warstwa pigwa:
2 kg pi pigwy
2 cytryny
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru trzcinowego
warstwa śmietanowa:
600 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
6 łyżek galaretki z pigwy
galaretka z pigwy:
skórki po obraniu pigwy
gniazda z pestkami
1 pigwa cała
1 szklanka cukru trzcinowego
dekoracja:
melisa
perełki
Biszkopt:
Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca, a cukier rozpuszczony dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół i piekę 15 minut.
Galaretka z pigwy:
Pigwy dokładnie myję w gorącej wodzie i obieram ze skóry, wycinam nasiona. Przekładam skórki i nasiona do miski, zalewam zimną wodą, dodaję trochę soku z cytryny. Z pigwy odcięłam końcówkę i miejsce przy ogonku, i to wyrzuciłam. Skórki , gniazda z pestkami, jedną pokrojoną pigwę przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były przykryte i gotuję około 40 minut.Po tym czasie, przekładam na sitko które wykładam gazą i mocno odciskam z soku, miąższu. Sos który powstał przekładam do garnka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny. Podczas gotowania zgęstnieje, zmieni barwę na ciemną. Dodajemy 1/2 szklanki cukru na 1 szklankę musu z pigwy. Jak sos będzie za rzadki można go więcej pogotować. On zgęstnieje na cieście jak wstawimy go do lodówki za sprawą pektyny którą zawiera pigwa.
Warstwa pigwa:
Pigwy obrane kroję w kostkę, przekładam do miski, wlewam wodę, dodaję odrobinę soku z cytryny. Pigwę przekładam do garnka dodaję sok z 1 i 1/2 cytryny, dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale się nie rozpadnie, mają zostać kawałki. Do gorącej pigwy dodaję galaretkę i mieszam. Na biszkopt zimny wykładam pigwę i wstawiam do lodówki.
Warstwa śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, żelatynę namaczam w zimnej wodzie rozpuszczam w mikrofali i lekko ciepłą wlewam do śmietany. Połowę śmietany wykładam na ciasto. Do drugiej połowy śmietany dodaję 6 łyżek galaretki z pigwy i mieszam. Jak stężeje pierwsza warstwa wylewam drugą na ciasto. Wstawiam do lodówki. Na Końcu wylewam galaretkę z pigwy i wstawiam do lodówki na noc.
Przed podaniem dekoruję ciasto.