Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.
biszkopt:
6 jaj wielkość M
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem kawowy:
500 g masła
1/2 szklanki cukru
4 jaja wielkość M
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
poncz:
1/2 szklanki naparu kawy mocnej
1/3 szklanki wina białego
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
dekoracja filiżanka:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu sztucznego
obsypanie:
50 g czekolady gorzkiej
ziarenka kawy
Biszkopt:
Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejną dodaję jak cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i mieszam mikserem tylko do połączenia się składników. Nie ubijam już masy długo bo straci puszystość. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei.
Krem:
Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy miskę z jajami ustawiam na garnku z gotującą się wodą i miksuję je. Co jakiś czas zdejmuję miskę z garnka ubijam cały czas i ponownie wstawiam. Chodzi o to żeby jajka się nie zaparzyły. Kawę rozpuszczalną przecieram przez sitko. Do utartego masła dodaję po łyżce jaj, i miksuję. Na końcu dodaję kawę i dalej miksuję.
Czekoladowa masa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z garnka dodaję miód, mieszam i wstawiam miskę do garnka z gorącą wodą żeby czekoladą się wymieszała dobrze. Wylewam ją na pergamin cienką warstwą.Odstawiam do zastygnięcia. Czekoladę zrywam, formuję ją jak plastelinę. Rozwałkowuję ją na papierze i przez papier żeby się nie kleiła do wałka.Wycinam pasek o szerokości i długości naszej filiżanki i nakładam go na około. Z reszty masy formuję talerzyk, uszko i robię ziarenka kawy. Na górę filiżanki wyciskam krem, posypuję kawą.
Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki tylko jego nie smaruję konfiturą ale można..
Biszkopt obsypuję na około startą czekoladą. Dekoruję ziarnami kawy, ustawiam filiżankę.