Wiosenny pasztet z jajek z groszkiem będzie królował w tym roku u mnie na wielkanocnym stole.
11 jaj
2 cebule
70 g startej mozzarelli
sól, pieprz
100 g groszku zielonego mrożonego
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki bułki tartej
40 g masła, olej
1/2 łyżeczki kurkumy
150 g śmietany gęstej 18 %
9 jajek gotuję na twardo. Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję groszek i chwilę duszę razem. Zostawiam do ostygnięcia. Ugotowane jajka obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję cebulę z groszkiem, pokrojoną drobno paprykę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą, sól, pieprz, wbijam dwa jajka surowe. Całość mieszam łyżką. Masę wylewam do foremki aluminiowej wymiary 23 cm x10 cm , na wierzchu układam plastry masła. Foremki nie trzeba smarować. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam foremkę. Zmniejszam temp do 180 stopni i piekę 45 minut bez przykrycia.