czwartek, 30 marca 2023

Pasztet z jajek z groszkiem

 

 Wiosenny pasztet z jajek z groszkiem będzie królował w tym roku u mnie na wielkanocnym stole.










11 jaj

2 cebule

70 g startej mozzarelli

sól, pieprz

100 g groszku zielonego mrożonego

1/2 papryki czerwonej

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

1/2 szklanki bułki tartej

40 g masła, olej

1/2 łyżeczki kurkumy

150 g śmietany gęstej 18 %


9 jajek gotuję na twardo. Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję groszek i chwilę duszę razem. Zostawiam do ostygnięcia. Ugotowane jajka obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję cebulę z groszkiem, pokrojoną drobno paprykę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą, sól, pieprz, wbijam dwa jajka surowe. Całość mieszam łyżką. Masę wylewam do foremki aluminiowej wymiary 23 cm x10 cm , na wierzchu układam plastry masła. Foremki nie trzeba smarować. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam foremkę. Zmniejszam temp do 180 stopni i piekę 45 minut bez przykrycia.

poniedziałek, 27 marca 2023

Chrzanowa z kiełbasą

 Na świątecznym stole i nie tylko poleca się krem chrzanowy. Z jajkami z od szczęśliwych kurek i wiejską kiełbaską.

 



krem chrzanowy:

2 ziemniaki
1 kawałek selera
1 por biała część
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 łyżki chrzanu
sól, pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
125 ml śmietanki 30 %
500 ml bulionu drobiowego

1 cebula
4 jajka
olej rzepakowy
natka pietruszki

500 g kiełbasy wiejskiej



Krem chrzanowy:


Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki obieram i kroje w kostkę. W garnku rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję ziemniaki, seler, por pokrojoną w krążki i dalej chwilę przesmażam. Dodaję marchewkę całą, wlewam bulion, dodaje ziele i liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie gotuje jajka na twardo.  Z zupy wyjmuje ziele i liść laurowy, marchewkę. Dodaję chrzan, sól, pieprz i śmietanę. Zupę miksuje blenderem.Kiełbasę gotuję w osobnym garnku. Zupę podaje z kiełbasą, jajkiem, marchewką, natką pietruszki.

wtorek, 14 marca 2023

Chińskie bao buns z krewetkami

 Chińskie bułeczki bao buns puszyste, leciutkie. Zrobiłam je z krewetkami, ale dodatki mogą być dowolne, mięsne, wege. Propozycja fajnej przekąski. 

 

 




 

ciasto:

450 g mąki tortowej

20 g drożdży świeżych

1/3 łyżeczki soli

szczypta cukru

210 ml ciepłej wody

3 łyżki mleka

3 łyżki masła /50 g około/

2 łyżki oliwy do posmarowania

nadzienie:

30 dkg krewetek

2 marchewki

1 papryka czerwona

1/2 papryczka chili

50 g roszponki

2 łyżki orzechów nerkowca

1 mango

3 garście kiełków

sól, pieprz, olej, czosnek granulowany, papryka wędzona,sezam, szczypiorek

sos:

3 łyżki sosu terijaki

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka brązowego cukru 

Bułeczki ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki, 50 ml letniej wody. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję mleko, wodę letnią resztę, sól. Ciasto zarabiam robotem. Wlewam roztopione i wystudzone masło i dalej zarabiam. Ciasto ma być dobrze wyrobione, elastyczne. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnicę i zagniatam. Dzielę na 9 części. Najpierw zważyłam całe ciasto i podzieliłam. Z każdej kulki ciasta wałkuję kształt owalu 8x12 cm. Smaruję olejem z jednej strony i składam na pół. Każdą złożoną bułkę układam na kawałku papieru do pieczenia. Łatwiej potem przełożyć do garnka. Układam sobie bułeczki na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie szykuję garnek szeroki, do którego wlewam wodę. Układam sitko do gotowania na parze. Jak woda zagotuję się układam po 3-4 bułeczki i gotuję pod przykryciem 12 minut. 

 Nadzienie:

Krewetki odmrażam, wysuszam. Przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, papryczkę chili kawałek pokrojoną drobno, czosnek, sól, pieprz, paprykę wędzoną. Odstawiam w marynacie na godzinę. 

       

piątek, 10 marca 2023

Zapiekana polędwica z dorsza w sosie pomidorowym

Obiad który zrobimy w 40 minut. Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami można podawać z bagietką, ziemniakami. Jak kto lubi. Można użyć oczywiście innej ryby.

 


 




 

60 dkg polędwicy z dorsza

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

400 g pomidorów krojonych z puszki

1/2 papryczki chili

sól, pieprz, olej rzepakowy, rozmaryn, natka pietruszki

1 łyżeczka zioła włoskie: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

6 pomidorków koktajlowych 

10 oliwek czarnych

Polędwicę z dorsza kroję na kawałki. Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, ziołami włoskimi. Odstawiam na dwie godziny albo na noc do lodówki.

Cebulę, czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w małą kotkę paprykę czerwoną i chili i dalej przesmażam. Wlewam pomidory i duszę na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawami włoskimi. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania. Układam na wierzchu kawałki ryby, pomidorki koktajlowe. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam naczynie, zmniejszam na 180 stopni i piekę około 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Podaję z oliwkami, natką pietruszki.

środa, 8 marca 2023

Malinowy tort z żelką

 

Malinowy tort z żelką i kremem z białej czekolady. W kremie tym zatopiłam jeżyny. 

Wszystkim kobietom tym dużym i małym moc serdeczności, uścisków i słodkości ode mnie.











biszkopt:

8 jajek wielkość M

8 łyżek oleju

szczypta soli

250 g cukru

300 g mąki pszennej typ 450

krem czekoladowy:

150 g czekolady białej

125 g mascarpone

400 g śmietanki 36 %

krem malinowy:

100 g malin

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

125 mascarpone

250 ml śmietanki 36 %

galaretka malinowa:

200 g malin

4 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru

tynk:

4 białka

200 g cukru

210 g masła

pozostałe:

150 g jeżyn

50 g malin

150 g czekolady białej

100 g czekolady gorzkiej

pyłek złoty jadalny

300 ml wina białego

 

Biszkopt:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaję olej i mieszam w miseczce. Białka ubijam z solą na sztywno. Dodaję po łyżce cukru w odstępach i cały czas ubijam. Kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Żółtka wlewam do ubitej piany z białek i mieszam mikserem aż składniki się połączą. Mąkę przesiewam i dodaję w trzech partiach do piany. Mieszamy delikatnie łyżką nie mikserem. Biszkopt piekę w wysokim rancie o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni. Wstawiam blaszkę z rantem, zmniejszam piekarnik na temp  175 stopni i piekę 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam do ostygnięcia. Wyjmuję biszkopt z rantu, obkrawam nożem. Kroję na trzy blaty.

 

Krem czekoladowy:

Śmietanę podgrzewam ale nie zagotowuję. Dodaję pokrojoną czekoladę, chwilę odstawiam i mieszam aż się całkowicie rozpuści. Wstawiam do lodówki na noc. Do śmietany dodaję mascarpone i ubijam mikserem.

Tynk:

Białka wlewam do miski, dodaję cukier. Miskę ustawiam na garnku w kąpieli wodnej. Miska ma nie dotykać poziomu wody. Podgrzewam białka w kąpieli aż cukier się rozpuści i mieszam. Białka ubijam potem na sztywno tak długo aż ostygnie miska i białka. Do sztywnej zimnej piany dodaję po łyżce masła i cały czas ubijam. Znowu kolejna łyżka masła i tak do wykorzystania całego masła. W pewnym momencie masa zacznie się ważyć ale tak ma być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem.Do części kremu dodaję barwnik czerwony.


Galaretka malinowa:

Żelatynę namaczam w 20 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Maliny 200 g i 100 g z kremu podgrzewam w garnku aż puszczą sok. Przecieram przez sitko. 1/3 soku malinowego odlewam do kremu. Do pozostałego dodaję cukier i żelatynę. Podgrzewam lekko aż się rozpuści. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam mus malinowy. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień odklejam z foli.

Krem malinowy:

Śmietankę, puder i mascarpone ubijam na sztywno.Żelatynę namaczam w musie malinowym odlanym i rozgrzewam w kąpieli wodnej. Wlewam do śmietany cienkim strumieniem i mieszam mikserem.

Wykonanie w rancie:

Dolny blat biszkoptu nasączam winem. Smaruję kremem malinowym połową. Układam galaretkę malinową, smaruję resztą kremu malinowego. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Drugi blat układam, znowu nasączam ponczem, smaruję kremem czekoladowym, układam jeżyny. Zakładam obręcz i wstawiam do lodówki na 30 minut. Wyjmuję z lodówki, układam trzeci blat biszkoptu i nasączam. Wstawiam do lodówki na 12 h w rancie

Tort wyjmuję z rantu i tynkuję. Z czekolady  robię dekoracje.